Apatin – najseverniji srpski grad

Na levoj obali Dunava, na severozapadu Bačke, nalazi se opština Apatin, poznata po veličanstvenoj prirodi, razvijenom ribolovu, nautičkom turizmu, najmlađoj banji u Srbiji, pivari i okolnim lovištima… Povlašćen geografski položaj umnogome je odredio pravce privrednog razvoja Apatina.

Izvor: Bel Guest Magazine

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2011.

13:58

Default images

U istoriji je zabeleženo da je ta regija uvek bila privlačna mnogim narodima, koji su je odabirali za svoj zavičaj – od Sarmata, Kelta i Gota u praistoriji, do Slovena, koji su se naselili u 6. veku, potom Mađara, Nemaca... Apatin je danas multietnički grad, koji ove godine obeležava deset vekova postojanja. To je i jedna od vojvođanskih opština sa najviše Srba poreklom iz Like, koji su se doselili u vreme kolonizacije u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata.

Mirna i tiha varošica, najveća je luka na Dunavu pre Novog Sada. Na ulasku u grad nalazi se impresivan pravoslavni hram Sabor Svetih apostola, a zatim se skreće ka rukavcu Dunava, koji vodi ka apatinskom pristaništu. Četiri kilometara dalje je poznati banjski kompleks sa termalnom vodom – banja Junaković, do koga se može stići i biciklističkom stazom. Apatin ima i lepo šetalište kraj Dunava, zanimljive građevine u centru grada, kafiće na obali reke, peščanu gradsku plažu…

MODERNA MARINA U GRADU ALASA

Nove mogućnosti za razvoj ovdašnjeg turizma otvorile su se 2009. godine, kada je otvorena apatinska marina. Ona ima kapacitet za 400 čamaca (od toga za 120 većih jahti), i vezove za čuvanje čamaca u toku čitave godine, te jedinu benzinsku pumpu na vodi u Srbiji, restoran, nautički i ribolovački klub, servisni centar... Deo marine je pristanište za velike brodove. Nekoliko velikih putničkih brodova prvi put se tu usidrilo prošle godine – jedan od najvećih bio je kruzer „Mocart“, koji plovi pod nemačkom zastavom.

Apatin je gradić sa mnoštvom ribara i razvijenom ribarskom tradicijom. Predeo Gornjeg Podunavlja, gde se nalazi Apatinski rit, veoma je bogat ribom. Ako ste zainteresovani da se oprobate u pecanju, Udruženje sportskih ribolovaca omogućiće vam da izvadite dozvolu za pecanje, iznajmite čamac ili koristite usluge stručnog vodiča. U Apatinu je razvijen i lovni turizma – u šumama Gornjeg Podunavlja – „srpske Amazonije“ – žive jeleni, srne, divlje svinje... Postoji i zanimljiva i sve popularnija turistička ponuda – posmatranje ptica: u tom području ima 280 vrsta, a neke su veoma retke, kao što su orao belorepan, crna roda, kormoran…

GASTRONOMSKA TRADICIJA

Iz ribolovačke tradicije kraja razvila se i gastronomska tradicija oličena u raznolikoj ponudi ribljih specijaliteta, koji se pripremaju u restoranima u gradu ili u nekoj od poznatih čardi, na obalama Dunava. Priprema i degustacija ribljeg paprikaša okosnica je manifestacije Apatinske ribarske večeri . U okviru ovih večeri organizuje se i atraktivna trka starim ribarskim čamcima ‘apatincima’. Svakog leta grad je i domaćin međunarodne turističke kajak-kanu veslačke Dunavske regate – TID (Tour international Danubien). Ta značajna regata ima pedesetpetogodišnju tradiciju, startuje u Nemačkoj, povezuje sve podunavske zemlje i završava se u Rumuniji.

Mnogo je razloga da posetite najseverniji srpski grad na Dunavu. Apatin je grad prirode, sa oazama za uživanje i raznolikim mogućnostima za aktivan odmor. Godišnje ga poseti 75. 000 turista, navodi zvanična statistika. Mile Đukić, direktor TO Apatin, ističe da je u planu povećanje tog broja, te da će turistička ponuda ove godine biti bogatija. Naime, najavljeno je otvaranje turističkog kompleksa na jezeru Zelena glava, koji će imati hotel, apartmane u bungalovima i kamp naselje.

BANJA JUNAKOVIĆ

Banjske vode potiču sa 700 metara dubine i dostižu temperaturu od 50ºC. Po svom kvalitetu mere se s vodama Karlovih Vari, Harkanja i Lipika. Medicinske terapije obuhvataju lečenje svih vrsta reumatizma, ortopedskih i neuroloških oboljenja, ginekoloških oboljenja i bračnog steriliteta. Pored kompleksa od 10 otvorenih bazena, osmostazne kuglane i teniskih terena, banja ima i zatvoren bazen, finske saune i teretane. Tu možete odabrati neku od brojnih tipova masaža u ponudi, a mi izdvajamo „gipsane bermude“, tretman tela algama i marokanski wellness program. Kroz Park šumu „Junaković“ vodi Staza zdravlja, a biciklističkim stazama Banja je povezana sa Apatinom.

Info:

Turistička organizacija Apatin

www.turizam.apatin.com

Banja Junaković

www.banja-junakovic.rs

Jelena Jovanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: