Plavi voz - putujte kao Tito

Doživotni predsjednik nekadašnje SFR Jugoslavije Josip Broz je Plavim vozom prešao više od 600.000 kilometara pruge u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Vijesti

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

11:38

Default images

Do Titove smrti maja 1980, pored njega i Jovanke Broz, vozio je još 60 visokih funkcionera i svjetskih državnika. Kroz ovaj luksuzni i, za to vrijeme, moderno opremljeni voz prodefilovali su car Etiopije Haile Selasije, grčki kralj Pavle, poslednji princ Irana Reza Pahlavi, društveno-politički radnik SFRJ Draža Marković, predsjednik Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije Vidoje Žarković, premijerka Indije Indira Gandi, generalni sekretar CK Komunističke partije SSSR-a Leonid Brežnjev, libijski lider Moamer Gadafi, rumunski predsjednik Nikolae Čaušesku, pa čak i britanska kraljica Elizabeta II.

Od 2004. godine, kada je JP Željeznice Srbije počelo da eksploatiše muzejsko istorijski potencijal Plavog voza i iznajmljuje ga za komercijalna putovanja, vozilo se više od 8.000 putnika. A samo za Noć muzeja 2010. je kroz voz prošlo oko 3.000 ljudi.
Kupatilo - Photo: evib / Flickr
Svi oni imali su priliku da vide Titov salon u kome se nalazi radna soba sa bibliotekom, zatim dvije spavaće sobe, kupatilo, kao i paralelni, uski hodnik, koji povezuje odaju za povjerljive razgovore sa odajama za maršalovu ličnu poslugu i omogućuje kružno kretanje po vagonu.

Kupatilo ima veliku porcelansku kadu i nišu za pranje nogu, kao i dva lavaboa sa ogledalima. Ispred Titovog lavaboa je kožna fotelja, ispred Jovankinog je satenska. U radnoj sobi je rezbarija od ružinog drveta.

U autentično sačuvanom Titovom vozu poslednjih godina najviše su uživali Amerikanci.

Za najluksuzniju šinsku kompoziciju koju Srbija posjeduje veoma su zainteresovani i Slovenci. Postojala je čak i ponuda da Plavi voz "gostuje" u slovenačkim gradovima i tamo bude otvoren za posjete. Međutim, kako nije definitivno riješeno pitanje njegovog vlasništva (praktično svakoj bivšoj republici SFRJ pripada po jedan vagon) ne postoje garancije da prilikom prolaska kroz Hrvatsku naši zapadni susedi neće zadržati "svoj deo".
Titov sto - Photo: evib / Flickr
Zbog toga Plavi voz ne saobraća van Srbije. U njemu se povremeno održi neki banket, proslavi rođendan (srpsko izdanje magazina "Playboy" je tu pravilo slavlje) ili se provozaju mladenci i svatovi.

Vožnje se organizuju na bazi posebnih ugovora i cIjena zakupa zavisi od sastava voza i željene destinacije za stotinak ljudi, ali recimo da se ona kreće između 2.500 i 3.000 eura.
Titova stolica - Photo: evib / Flickr
Osim jugonostalgičara i onih koji žele da vide autentično vozilo doživotnog predsjednika SFRJ, Plavi voz dolaze da obiđu i ljudi kojima je hobi izrada maketa vozova. Jedan Slovenac plastičnu maketu Plavog voza prodaje za 300 eura.

Maketari se, zapravo, najviše interesuju za Kozaru, Neretvu i Drinu. To su dizel-lokomotive serije JŽ 761 V 300 sa hidrauličnim prenosnikom snage, jedinstvene u svijetu i proizvedene u Nemačkoj 1957. godine specijalno za Plavi voz.

Interesantno je da je za Titova života Plavi voz vukla jedino ova lokomotiva, a šestosovinska dizel električna lokomotiva serije 666 proizvedena u General Motors-u 1978. je u upotrebi od njegove smrti pa sve do danas.

Ostatak voza, koji se nalazi u depou u Topčideru, obuhvata, pored ostalog, šest vagona za spavanje, tri vagona za prevoz automobila i vagon-kuhinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: