Imperijalna pijaca blizu Temze

Da li biste poverovali da se na cirka 800 metara od katedrale Svetog Pavla i tri stanice metroom od britanskog Parlamenta nalazi jedna ozbiljna pijaca? Verovatno ne biste. Na svu sreću, London Borough Market uprkos centralnoj lokaciji (poštanski kod SE1) i blizini pojedinih planetarno poznatih znamenitosti (londonske pećine, Tate Modern, Tower Bridge itd.) iz meni nepoznatog razloga još uvek nije nezaobilazni sastojak turističkih kliše tura. Zahvaljujući tome, čak i udarnim pijačnim danima (četvrtak, petak), čovek ovde može nesmetano da se kreće, razgleda šarenu ponudu, proba domaće žitno pivo ili vrhunski karipski curry.

Autor: Dušan Mihajilović
Izvor: Danas

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

09:37

Default images

Pouzdano se zna da su još Cockney savremenici Nemanjića na ovom mestu pazarili ribu, pivo i pšenicu, a ima indicija da su i stari Rimljani bili u prilici da rade isto. Jedinu (dvogodišnju) pauzu u funkcionisanju jedne od najvećih i najstarijih londonskih pijaca hroničari su zabeležili krajem XVIII veka kada je lokalnim vlastima zasmetala nesnosna saobraćajna gužva koju su trgovci stvarali na jugoistočnom prilazu prestonici.

Market današnji izgled neguje oko 160 godina. Ušuškan je na četiri kaldrmisane parcele uz Temzu, u blizini nekadašnjih pristaništa i rečnih stovarišta, delimično i ispod železničkog mosta. Uz zvuke kloparanja šina i boje cvetnih aranžmana, Borough Market nudi mirise i ukuse iz svih ćoškova nekadašnje imperije. Nesnosna briselska birokratija i bezobzirni sanitarci prodavcima su ipak pogledali kroz prste i nisu im zabranili da izlažu i prodaju sve: od pržene haringe, pršute i raznih mesnih prerađevina, do mlečnih proizvoda, peciva, stotina različitih vrsta vina i piva. Ako vam se datog trenutka jedu chorizo kobasice ili južnoafrički bri, znaćete tačno gde ih možete pronaći. Prema urbanoj legendi kriterijumi za zapošljavanje na prodaji sireva na Borough Marketu su ozbiljniji nego za neku od „izvršnih“ bankarskih pozicija u obližnjem Sitiju.

Apsolutni lični favorit i ultimativna preporuka u ovom komšiluku je pab „The Market Porter“. Ovo etablirano južnolondonsko pojilo zaslužno je za to što mnogi pristojni i odgovorni činovnici petkom sebi spontano daju dužu pauzu za ručak. U svakom trenutku na tabli pored ulaznih vrata paba izlistana je ponuda od šest do osam „gostujućih piva“ za koje sigurno čujete prvi put u životu. Pivari-entuzijasti širom Ostrva u ovaj lokal dopremaju buriće u kojima još vri ječmeni napitak. Jedini ozbiljan minus za Porter je odsustvo neizostavnih pab asesuara (TV ekrani, džuboks). Objašnjeno mi je da je to zapravo vrlo svesna odluka vlasnika koji žele da odvrate vikend klijentelu koja posećuje utakmice lokalnog drugoligaša Milvola.

Imam prostora da pomenem još dva vrlo impresivna obližnja alko lokaliteta - Winopolis koji u prostorijama nekadašnjeg lađarskog podruma nudi preko 3.000 vrsta vina! Za tačan broj brendova ne mogu da vam garantujem, ali mora im se verovati na reč jer na jednoj od polica drže i „Caricu Milicu“. Na obodu pijace je takođe i „najmanji veliki“ pivski bar u Londonu po imenu „Rake“, koji na lageru drži više desetina različitih piva iz svih krajeva sveta. Da ne bi ispalo da je sve u iću i piću, napisaću i da su u okolini snimane sekvence Harija Potera i „Dve čađave dvocevke“. Ove informacije eventualno vam mogu koristiti u pab kvizu ili ukoliko imate problem da objasnite podmlatku zbog čega je Borough Market vredan toliko slobodnog vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: