Krakov je grad legendi

Magični studentski centar Starog kontinenta među mladima važi za jedno od najatraktivnijih odredišta Evrope

Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2011.

14:29

Default images

Magični studentski centar Starog kontinenta i nekadašnja prestonica Poljske, Krakov među mladima i dalje važi za jedno od najatraktivnijih odredišta Evrope. Agencija „Jungle travel“ je ovaj grad uvrstila u svoju prolećnu ponudu u tri praznična termina: za Dan zaljubljenih, Uskrs i za Prvi maj.

Krakov je od Beograda udaljen oko 800 kilometara.

Poznat je i kao grad legendi. Neke od njih vezane su za brdo Vavel. Na njemu su istoimeni dvorac, katedrale sv. Vaclava i sv. Stanislava Biskupa. Na vrhu brda je i Zigmuntova kula sa pet zvona koja, po legendi, svojom zvonjavom teraju oblake i donose lepo vreme. Svaka devojka koja dotakne klatno biće srećna u ljubavi i brže će se udati.

Na zapadnoj strani brda Vavel nalazi se zmajeva pećina i statua zmaja. Uz mlade i energične vodiče ove agencije, posetićete drugi po veličini trg u Evropi, na kome su crkva sv. Vojćeha, jedna je od najstarijih u Krakovu. Videćete i gradski toranj u kojem je sada sala-muzej... Danas se sa tornja na svakih sat vremena oglašava trubač sa „prekinutom melodijom“. Po legendi, tokom najezde Tatara, polovinom DžIII veka, trubač koji je oglašavao dolazak neprijatelja, pogođen je strelom i zato je melodija prekinuta. Na toranj se posetioci mogu popeti do vrha ako pređu 200 stepenika. Drugi toranj je u renesansnom stilu, a to je ujedno i zvonik.

U samom centru Krakova je veliki broj kafića i restorana koji će vam po pristupačnim cenama prirediti istinsko uživanje. Između ostalih, imaćete priliku da večerate u restoranu Vježinek, čuvenom po gozbi. Moći ćete da probate supu od kiselih krastavaca, pljeskavice od krompira, kolač od sira, kuvano pivo raznih ukusa i još mnogo nesvakidašnjih jela i pića. U klubovima i kafićima, kao što su „Diva“, „Frantik“, „Hard rok Kafe“, „Kafe Heven“ turiste očekuje dobra atmosfera, tradicionalne poljske poslastice, kafa, pivo...

Organizuje se i fakultativni izlat do logora Aušvic.

U južnoj Poljskoj, 50 km zapadno od Krakova, nalazi se nekada najveći nacistički logor za masovno pogubljenje ljudi.

RUDNIK

Nedaleko od Krakova je i rudnik soli Velička, danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Poljske. Ležeći na devet nivoa, skriven ispod grada, rudnik doseže dubinu od 327 metara. Njegovo podzemlje sastoji se od gotovo 300 kilometara tunela i oko 3.000 prostorija. Impresivan deo rudnika su kapelice, koje su sagradili sami rudari, i u kojima se i danas održavaju mise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: