Etnokuća Jazak čuva tradiciju Srema

Etnokuća Jazak nalazi se u istoimenom selu na 200 metara nadmorske visine. Tu ćete videti mnoštvo starih predmeta i alata, bez kojih se život na selu pre
elektrifikacije nije mogao ni zamisliti.

Izvor: Caffe Vojvodina

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

22:00

Default images

Etnokuća Jazak nalazi se u istoimenom selu i predstavlja staro zdanje koje svojim posetiocima nudi raznovrsnu ponudu sadržaja. Danas se može reći da je to vrlo vredan spomenik kulture

Postoji veliki broj razloga da posetite Frušku goru. Planina nadomak Novog Sada idealna je destinacija za odmor u prirodi i predstavlja omiljeno izletište velikog broja Vojvođana. Sadržaji koje ona nudi zadovoljiće i najzahtevnije posetioce, bilo da se radi o mladim osobama avanturističkog duha ili starijim posetiocima koji tragaju za čarima banjskog turizma. Jedno od mesta koje svakako treba posetiti je selo Jazak, a u njemu etnokuću.

Etnokuća Jazak nalazi se u istoimenom selu na 200 metara nadmorske visine. Predstavlja staro zdanje koje svojim posetiocima nudi raznovrsnu ponudu sadržaja i danas se može reći da je to vrlo vredan spomenik kulture. Do kuće se dolazi veoma jednostavno, jer je sa ostatkom sveta povezana razgranatom mrežom puteva. Selo Jazak je asfaltiranim drumom povezano sa Novim Sadom, od koga je udaljeno 30 kilometara. Od Iriga i Rume je udaljeno 15 kilometara, a od Sremske Mitrovice 25 kilometara, tako da, sa koje god strane sveta dolazili, vrlo ćete lako pronaći ovo usnulo fruškogorsko seoce i čuvenu etnokuću.
Kuća je svojevrstan primer seoskog graditeljstva iz 18. veka. Stara je tri stotine godina i u svojim prostorijama, ambarima i kačarama čuva isto toliko dugu burnu istoriju Srema. To je jedna od retkih građevina starog Srema koja je u potpunosti odolela zubu vremena i sačuvala se u svom originalnom obliku.

Donji deo zdanja izgrađen je od kamena, a gornji od naboja. Drvena krovna konstrukcija pokrivena je originalnim biber crepom što čitavoj kući daje rustičan izgled. Etnokuća Jazak predstavlja kombinaciju stambenih i ekonomskim delova. Tu su vajat, kačara za proizvodnju rakije i vina, kotobanja, odnosno ambar za žitarice, seosko dvorište sa hlebnom peći, pušnicom za sušenje mesnih proizvoda i zasebnim poljskim WC-om. U kući se nalazi stalna postavka eksponata iz druge polovine 19. veka, urađena po osnovnim muzeološkim principima. Tu ćete videti mnoštvo starih predmeta i alata, bez kojih se život na selu pre elektrifikacije nije mogao ni zamisliti. Razgledanje objekta predstavlja pravo putovanje u prošlost Jaska koje ni jednog posetioca neće ostaviti ravnodušnim. Kačara se koristi i kao pozornica na kojoj se odvija kulturno-umetnički život sela, odnosno ovog dela Srema, a ovde se održavaju i razne seoske svečanosti povodom Božića, Uskrsa, Ðurđevdana i Duhova.

Kuća datira iz vremena kada je građen i manastir Jazak u kome se čuvaju mošti srpskog kralja Uroša. Duga istorija sela zapravo je tesno vezana za ovaj manastir i utkana u poveljama i crkvenim knjigama koje se čuvaju u njemu. Prema predanju, podignut je tokom 16. veka od strane srpskog despota Jovana Brankovića, sina Stefana i Angeline Branković. Današnja zgrada zdanja datira iz 1736. godine. Kada su u nju 2001. godine ponovo vraćene mošti srpskog kralja, koje su po izbijanju Drugog Svetskog rata prenete u Beograd, postala je veoma popularna destinacija za mnogobrojne hodočasnike pravoslavne veroispovesti.
U etnokući Jazak se održavaju brojne kulturno-umetničke manifestacije i aktivnosti. Njene prostorije za svoj rad koriste mnogi stanovnici Jaska. Zavičajno društvo "Teočin", KUD "Teodor Avramović Ticijan" i Književna zadruga "Drugari", neki su od njih. Veoma popularna je i škola u prirodi koja traje od aprila do oktobra, kao i brojne likovne kolonije koje se održavaju u njenim prostorijama. Tu su i nezaobilazne pesničke večeri, radionice tkanja, promocije zdrave hrane koje popularišu seoski turizam. Za one posetioce koji se ne mogu zadovoljiti svega jednim danom provedenim u etnokući Jazak postoji mogućnost rezervacije smeštaja u samom zdanju. Tada ćete imati dovoljno vremena da obiđete i ostale znamenitosti ovog kraja. Jedna od najpopularnijih je i Vrdnička banja koja nudi usluge banjskog turizma. Raspolaže hotelskim smeštajem i zatvorenim bazenima pa je dobro poznata destinacija u Vojvodini.

Danas, kada se stanovništvo fruškogorskih sela osipa velikom brzinom i život na selu zamire, etnokuća Jazak predstavlja bastion očuvanja tradicije starog Srema. Jedan od najboljih i najefikasnijih načina da se duga istorija ovog kraja sačuva od zaborava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: