Banja Đula: lekovita voda i čardaš

Popularna banja u Mađarskoj ne oskudeva gostima iz Srbije. U bazenima se primenjuje terapija za lečenje reume, išijasa, povreda kostiju posle lomova i svih drugih boljki na koje blagotvorno deluje topla voda puna minerala.

Izvor: Večernje novosti
Autor: Jovan Mirčevski

Izvor: B92

Nedelja, 23.01.2011.

07:00

Default images

U JUGOISTOČNOM delu Mađarske, pored grada Bekeščabe, a 320 kilometara od Beograda, nalazi se Đula, poznata banja ove zemlje. U nju dolaze gosti iz čitave Evrope, ali i iz naše zemlje, posebno iz Vojvodine. Banja je smeštena u blizini čuvenog dvorca iz 15. veka, jedinog te vrste sačuvanog u istočnoj Evropi.

Đula je mesto za odmor, rekreaciju i lečenje. U banjskom delu je 18 bazena (10 zatvorenih) sa termalnom vodom koja je delotvorna za sva koštana oboljenja. Temperatura vode je između 30 i 36 stepeni Celzijusovih. U terapijskom centru rade lekari-specijalisti koji pregledaju pacijente i određuju im terapije.

Banja Đula je u zatvorenom prostoru sa paviljonima, sa desetak bazena raznih oblika i veličina, pod prozirnim kupolama. U blizini bazena su lekarske ordinacije, sobe za terapeute, kade za tople kupke i blatne obloge. Za one koji vole bogatu trpezu, tu su restorani sa mađarskom kuhinjom, zatim butici, prodavnice... U bazenima se primenjuje terapija za lečenje reume, išijasa, povreda kostiju posle lomova i svih drugih boljki na koje blagotvorno deluje topla voda puna minerala.

Prvi čovek banje Đula je Laslo Opačić rodom iz Bačke Topole. On je ovde više od 20 godina. Najpre je bio direktor hotela “Erkel”, a od pre dve godine je direktor banje. Gosti iz Srbije imaju privilegiju da ih baš on lično dočeka i da im predoči čime banja raspolaže kako bi se što bolje odmorili i potražili lek u termalnoj vodi.

- Svojevremeno je ova banja bila jedna od najposećenijih u Mađarskoj. Imala je veliki broj gostiju iz nekadašnje Jugoslavije. Ali, vremena su se promenila, a uvođenjem viza gosti iz Srbije su se proredili. Ipak, ima ih - objašnjava Opačić. -Mnoge agencije iz Srbje imaju aranžmane za dolazak u našu banju.

Jedna od najvećih ovdašnjih atrakcija je zimsko kupanje u termalnoj vodi, na otvorenom. Ima nekoliko bazena koji su na otvorenom i u kojima je temperatura lekovite vode 38 stepeni. Gosti koji ovde borave zimi obavezno treba da probaju ovakvo kupanje. Kupljena karta važi za sve bazene, dok se usluga fizioterapeuta, masera i lekara posebno plaća.

Najveći hotel je “Erkel”, koji je sa banjom i bazenima povezan toplim hodnikom. Sve je podređeno za idealne zimske uslove. Smeštaj možete izabrati i u apartmanima i privatnim kućama. Sve su kategorisane sa tri “zvezdice”. Gosti najčešće koriste smeštaj sa doručkom, jer posle šetnje gotovo svi ručaju ili večeraju u nekom od mnogobrojnih restorana, uz neizbežne melodije čuvenog mađarskog čardaša.

- Ovde leči voda, ali i naš čuveni čardaš - podseća Laslo Opačić.

Hotel “Korvin” je najstariji, i nedavno je renoviran.Udaljen je deset minuta laganog hoda od banjskog kompleksa. Poslednjih godina u banju ne dolaze samo stariji, kojima su potrebni lečenje i oporavak, već i veliki broj mladih koji žele da ovde provedu aktivan odmor. Njima je namenjen veliki broj kafića, restorana, čardi u kojima se poslužuju pikantna mađarska jela.

Najjeftiniji turistički meni u restoranima je 870 forinti. Kafa je 200 forinti, koka kola 250, gulaš 500, kolači 250 forinti.

CENE

DVOKREVETNA soba u hotelu "Korvin" sa tri zvezdice košta 60 evra, na bazi noćenja sa doručkom. Dvokrevetna soba u hotelu "Erkel" na bazi noćenja sa doručkom košta 73 evra. U privatnom smeštaju cene su od 10 do 12 evra po osobi. Na ovou sumu treba dodati i boravišnu taksu.

INFO

JEDNOKRATNA ulaznica u Banji Đula je 2.130 forinti. Posle 15 časova je 1.730 forinti, dok penzioneri plaćaju 1.530 forinti (1 evro="276" mađarskih forinti). Svakog petka i subote od 20 do 24 časa je noćno uživanje u saunama banje, a cena je 2000 forinti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: