Dubrovačka baklava vratila se na stolove

Dubrovačka baklava, kolač koji se u Gradu jeo još u doba Dubrovačke Republike, ponovno se našao na dubrovačkim stolovima.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2011.

06:20

Default images

Nakon što smo na stranicama našega lista donijeli priču o toj slastici i objavili recept koji je pribavio vrsni cavtatski kuhar i istraživač povijesti kulinarstva Božo Lučić, Turistička zajednica Grada Dubrovnika odlučila je tu deliciju prvi put javno predstaviti na prigodnoj svečanosti u povodu desete obljetnice izlaženja časopisa “Welcome” u restoranu “Klarisa”. Brojni predstavnici dubrovačkog turizma tako su imali priliku kušati i ocijeniti tu slasticu za koju mnogi nisu ni znali.

− Kolač je zaista zanimljiv. Prava, orijentalna baklava vrlo je slatka i izvrsna dok se jede, ali nakon jela ostavlja težinu. Ova je puno laganija − iznijela je prve dojmove dubrovačka TV novinarka Sandra Lacković, kojoj se posebno svidio podatak da dubrovačka baklava ima samo 200 kalorija, dok ih orijentalna ima čak tri puta više.

S iznenađenjem je na ovaj malo poznati dubrovački kolač reagirala istaknuta dubrovačka turistička vodička Pave Brailo.

− Kolač je neobičan, a prvi put čujem da se pripravljao u Dubrovniku − rekla je, dodajući da je dubrovačka baklava poseban kolač koji nije usporediv s “klasičnom” baklavom.

A da je gospođa Brailo u pravu, potvrdio je i Marinko Spajić, kuhar u hotelu “Radisson BLU” u Orašcu i predsjednik Udruge kuhara Dubrovačko-neretvanske županije. Baklava koja se našla pred okupljenima u restoranu “Klarisa” bila je njegovih ruku djelo.

− Reakcije su izvrsne i to me jako veseli. Recept nije nikakva tajna, dapače, a kolač je zaista poseban i možda samo po imenu i po tome što se pravi od vučenoga tijesta podsjeća na baklavu − kazao je Marinko Spajić.

Dodaje da osobito važnim smatra njegovanje izvornog načina pripremanja ovoga kolača, posebice zbog toga što se na internetu mogu naći i neki “čudni” recepti, prema kojima se u dubrovačku baklavu stavlja i jogurt, što ne dolazi u obzir. Inače, dubrovačka baklava u ponudi je hotela u Orašcu, kao i još nekih objekata u Dubrovniku, a Spajić upozorava da se s cijenama zna i pretjerati.

− U nekim je slučajevima istaknuta i cijena od desetak eura za komad, što je previše. Naravno da cijena ovisi i o vrsti objekta, no mislim da ne bi smjela prelaziti 35 kuna − zaključio je.

Inače, stručnjaci su dubrovačku baklavu nazvali pravim laganim “kolačem za dame”, a gospar Božo Lučić najzaslužniji je za to što baklava nije potonula u zaborav. On je, naime, uspio doći do 150 godina starog recepta za dubrovačku baklavu koji se prenosio s koljena na koljeno u jednoj dubrovačkoj obitelji, a potom ga je podijelio s kolegama kuharima.

Baklava je, inače, donesena iz Turske za vrijeme Dubrovačke Republike, no taj vrlo sladak orijentalni kolač prilagođen je dubrovačkom ukusu, pa su jedan od glavnih sastojaka dubrovačke baklave − jabuke.

Olivija Gustin-Čuljak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: