Mrtvačkom kočijom kroz zabiti Albanije

Djevojke su se za tu gotovo fantastičnu avanturu pripremale mjesecima, ali ništa ih nije moglo dovoljno pripremiti za dogodovštine koje su doživjele tijekom nekoliko tjedana boravka u živopisnoj unutrašnjosti Albanije.

Autorka: Ivana Roščić
Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

22:00

Default images

Na putovanje mrtvačkom kočijom kroz zabiti Albanije glumica Ivana Roščić uputila se prošlo ljeto u društvu sestrične Tanje i prijateljica, Amerikanke Hilary Hulteen i Grkinje Athene Galiciadis. Djevojke su se za tu gotovo fantastičnu avanturu pripremale mjesecima, ali ništa ih nije moglo dovoljno pripremiti za dogodovštine koje su doživjele tijekom nekoliko tjedana boravka u živopisnoj unutrašnjosti Albanije. U društvu naoružanog kočijaša, koji ne barata nijednim jezikom osim materinskog, provodile su se na način koji samo putovanje kočijom može priuštiti. U putopisu za Jutarnji list Ivana Roščić ukratko je opisala doživljaje.

************************************

Stigavši u Ulcinj, shvatila sam da mi je bus za Tiranu upravo pobjegao, a djevojke već čekaju u Draču. Službenica autobusnog kolodvora na kraju me je uspjela uvaliti u bus koji ide u Prištinu. U dogovoru s vozačem isposlovala je da me izbaci u Škodru, gdje ću naći minibus za Drač. Bus kreće za sat vremena, pa sam bila prisiljena sjediti s vozačem koji se zove Adi.

Izbačena na cestu

Postao je naporan kada me četvrti put priupitao za broj mobitela, da me pozove na piće kad bude u Zagrebu. Odbila sam, a on mi je to vratio. Pozvao me prstom. Ustala sam s mjesta, uzela kofer, izašla misleći da je to Škodar.

- Tu ćeš da čekaš. Škodar smo prošli i nećemo se zaustavljati u Tirani. Doći će ti neki bus sigurno.

- Ali rekli ste gospođi s autobusnog kolodvora da ćete me odvesti u Škodar.

- Rek’o sam njoj, ali nisam tebi.

Izbacio me je usred ničeg, na nekom raskrižju bez semafora. Sjela sam na kofer. Sjedila sam tako sat vremena u nadi da će proći neki auto, neki bus. Nisam htjela paničariti. Znojna i nepodnošljiva sama sebi. Sklopila sam oči. Kombi se zaustavio. Vozač se nasmijao i otvorio vrata. Unutra četiri čovjeka, tri žene, dvoje djece i tri kokoši. Probudilo me naglo kočenje. Ugledavši Tanju, postala sam neizmjerno sretna. Nisam više sama u ovoj divljini! Nakon histeričnog grljenja i ljubljenja s Hilary i Athene, napokon sam je ugledala. Bila je lijepa, čvrsta, podmazana, ulaštena, nakićena raznim udaraljkama, šalovima, trianglima, plahtama... bila je toliko lijepa da sam u potpunosti zaboravila da je to kočija za pogreb.

Putovanje s dva konja

Sjela sam u kočiju, noć se spustila, a mi smo se zaputile prema nekom mjestu blizu Durresa, koje se zove Spille ili tako nešto. Vukla su nas dva prelijepa bijela konja, Glida i Nusi. Djevojke su nešto mrmljale na svim mogućim jezicima s Benijem. Uskoro stižemo, nešto u gradu jedemo, Beni je konje privezao i sada hrče.

Za doručak burek

Dolazimo do onog dana s početka priče: naglog buđenja, lopte u glavu, slomljenog notka. Athene je donijela doručak iz najbliže pekarnice. A što drugo - burek! Brzo smo pojele, lijeno sam pogledala kočijaševa leđa i vidjela pištolj. Pravi pištolj.

- Isuse bože, Tanja, ovaj lik nosi pištolj? On nosi jebeni pištolj!

Evo nas u Divjakama, mjestašcu u kojem ćemo provesti sljedeća tri dana. Brzo smo krenule prema plaži, ali dočekao nas je stravičan prizor. Sve gori i zaudara, na plaži pale smeće i tlo se žari. Krave, konji, medo u žičanom kavezu, svi su oni vlasništvo Alija, omanjeg čovjeka koji vodi restoran. Ali nas je pozvao na večeru. Zaista je pripremio gozbu, tone grilanih škampi i ribe. Pogled mi je često padao na Hilary i njezinu čašu konstantno punu rakije. Nakon valjda devete na eks upitala sam: “Girl, are you normal?” Odgovorila je posve trijezna: “Years of rock and roll, honey!” Vrhunac je ipak bio kada se Beni toliko nalio da je počeo pucati...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: