Pariz za sladokusce

Pariz će vas osvojiti svojom prefinjenom kuhinjom: najrazličitiji sirevi, vina, kroasan, kolači... Saznajte na kojim adresama je zagarantovano dobar kvalitet.

Izvor: B92

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

08:37

Default images

Mirišljavi kolači
Prodavnica: La Maison Ladurée Royale
Adresa: 16 rue Royale

Na lokaciji rue Royale 16 nalazi se jedna od najstarijih poslastičarnica Les Maisons Ladurée. Ovde je 1862. godine mlinar Louis-Ernest Ladurée otvorio svoju pekaru - boulangerie.

Kako bi išao u korak sa vremenom pekaru je početkom 1900. preobličio u jednu od prvih poslastičarnica u Parizu.

Ladurée je 1930. dostigla vrhunac slave kada je Pierre Desfontaines plasirao na tržište macaron, onakav kakvim ga danas znamo: slatki kolač od badema sa kremastim filom.

Zakoračite u Ladurée Royale i osetite atmosferu starog vremena. Pogledajte zanimljive slike na tavanicama čiji je tvorac Jules Chéret i sladite se ukusnim specijalitetima: raznobojne makarone, neodoljiva peciva i slasne čokolade. Opcija je i da svratite na doručak, ili bilo koji dnevni obrok.

www.laduree.fr
Photo: morbuto / Flickr
Neodoljivi sladoled
Prodavnica: La Maison Berthillon
Adresa: 29-31 rue Saint-Louis-en-L'Ile

Île Saint-Louis je malo ostrvo na Seni u centru Pariza. U sred plemićkih kuća i uskih jednosmernih ulica, ugnježdena je jedan od najboljih prodavnica sladoleda na svetu: La Maison Berthillon.

Sladoledi nose primamljive nazive: Café au whisky (kafa sa viskijem), Caramel au gingembre (karamel sa đumbirom) ili Praliné au citron et coriandre (praline sa limunom i korijanderom).

Ispred prodavnice su konstantno dugi redovi što je još jedan pokazatelj dobrog kvaliteta sladoleda, i razlog više da strpljivo sačekate.

www.berthillon.fr
Photo: Monica Arellano-Ongpin / Flickr
Ukusni sir
Prodavnica: Androuët
Adresa: 17, rue Mouffetard

Prodavnica La Maison Androuët proslavila je nedavno svoj jubilej - 100 godina postojanja. Henri Androuët je 1909. došao na ideju da neuke Parižane uvuče u enormno bogatstvo francuskih sireva. Otvorio je u Parizu prvu, od sadašnjih 7 prestižnih prodavnica sira koje pripadaju lancu Androuët.

Videćete više od 300 različitih vrsta sireva renomiranih proizvođača, i onih manje poznatih zanatskih radnji iz celoga sveta.

Zakoračite u ukusni svet sireva: francuski Brie, Camembert i Roquefort, italijanska Mozzarella i Gorgonzola i engleski Stilton, Cheddar i Cottage Cheese. Ili možda želite iranski Kaschai, rumunski Burduf ili ruski Dorogoboudjski?

www.androuet.com

Hrskavi svež hleb
Prodavnica: Boulangerie Poilâne

Adresa: 8 Rue du Cherche-Midi

Kroasan i baget nisu jedine pariske poslastice. Prošetajte se do Boulangerie Poilâne u ulici Rue du Cherche-Midi 8 gde od ponedeljka do subote od 7.15 do 20.15 možete kupiti svež Miches, Pains de Siegle ili Pains aux Noix. Ne zaboravite ni Pain Poilâne - hleb sa kvascem koji je težak skoro 2 kg, prepoznatljiv po debeloj hrskavoj kori.

www.poilane.fr

Nesvakidašnje vino
Prodavnica: Les Caves Augé,
Adresa: 116 boulevard haussmann

Pariz je teško napustiti bez flaše dobrog vina u koferu. Zato posetite najstariju vinoteku u gradu.

Autentična prodavnica Les Caves Augé, sa dosta stakla i drveta, otvorila je svoja vrata 1850. kao prodavnica delikatesa. Danas se u njoj nalazi više od 2.000 različitih vrsta vina unutar uredno poslaganih flaša. 90% vina poreklom je iz Francuske.

Degustacija spada u kupovni ritual. Vlasnik Marc Sibart će vam pomoći u odabiru. Imajte samo na umu da se prodavnica nalazi u papreno skupom Osmom arondismanu.

www.cavesauge.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: