Napulj u dva dana (2)

Za pravo "Napoli" iskustvo, idite u Trattoria Mangia e Bevi (Via Sedile di Porto 92) koja se nalazi u univerzitetskom kvartu Napulja. Sedite za komunalni sto, među studente i lokalce, i zamolite upravo nekog od njih da vam protumači jelovnik, piše Independent.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

06:50

Default images

Aperitiv

Nakon obilaska radnji, žeđ možete utoliti u obližnjoj vinariji Enoteca Belledonne (18 Vico Belledonne a Chiaia; 00 39 081 403 162). Ovaj prijatni vinski bar, sa bezbrojnim flašama vina u rafovima na zidu, među lokalcima važi za jedan od najpopularnijih. Dođite ranije da biste dobili slobodno mesto na drvenim barskim stolicama za šankom ili oko vinskih buradi pretvorenih u stolove, i zatim naručite čašu ohlađenog vina Greco di Tufo.

Večerajte sa lokalcima

Za pravo "Napoli" iskustvo, idite u Trattoria Mangia e Bevi (Via Sedile di Porto 92) koja se nalazi u univerzitetskom kvartu Napulja. Sedite za komunalni sto, među studente i lokalce, i zamolite upravo nekog od njih da vam protumači jelovnik. Za predjelo naručite najklasičniju porciju paste, a za glavno jelo neko teže jelo s mesom, poput pikantne govedine sa krompirom i graškom. Obavezno probajte južnjački brokoli friarielli sa peperoncino paprikama, kao i hrskavi hleb casareccio. Sve to je samo €5, bez pića.

Druga varijanta je da posetite jedan od omiljenijih napuljskih ribljih restorana Da Dora (Via Ferdinando Palasciano 30; 00 39 081 680 519). Nalazi se u kvartu Chiaia, zavučen u strmoj, uskoj uličici, a sastoji se od dve prostorije sa belim pločicama i nautičkim dekorom. Naručite linguine alla Dora – sa jastogom, škampima, dagnjama i sosom od paradajza.

DAN DRUGI

Nedelja ujutro: pravac crkva

Gradska katedrala Duomo dominira istorijskim centrom (00 39 081 44 90 97; duomodinapoli.com); radno vreme je od 8h do 13.30h, i od 17h do 19.30h nedeljom (od 8h do 12h, i od 16.30h do 19h ostalim danima), ulaz €3.

Najstariji deo je Basilica di Santa Restituta koja potiče još iz četvrtog veka, a unutra možete videti freske s prikazima Hrista, gotske svodove i mozaike, kao i arheološki deo sa ostacima iz perioda grčkog Neapolisa. Sama katedrala je sagrađena krajem 13. veka, a današnja fasada je dodata u 19. veku nakon što je prvobitna stradala u zemljotresu. Relikvije Svetog Januarija (San Gennaro) – dve staklene bočice s njegovom osušenom krvlju – čuvaju se u kapeli punoj bronzanih i srebrnih statua.

Branč

Napuljski specijalitet su sfogliatelle, slatko pecivo punjeno sirom ricotta. Sedite u Gran Caffè Gambrinus (Via Chiaia 1-2) i naručite espresso i tanjir peciva (pasticceria). Sedite ili ispred i posmatrajte svet koji prolazi trgom Piazza del Plebiscito ili se zavucite unutra među mermer i lustere najstarijeg i najpoštovanijeg kafea u Napulju. Na trgu obratite pažnju i na neoklasičnu kopiju rimskog Panteona, što je u stvari Chiesa di San Frascesco di Paola.

Druga varijatna je da naručite kafu u nekom od mnogih barova iza iskopina grčkih zidina iz četvrtog veka kod boemskog trga Piazza Bellini. Osim što je popularan među ljubiteljima knjige, ovaj kraj je omiljen i među Mastiffima, hardcore navijačima napuljskog fudbalskog kluba.

Kulturno popodne

Smešten u zgradi starog univerziteta, Museo Archeologico Nazionale (21) (00 39 081 564 8941; archeona.arti.beniculturali.it) je mesto gde ćete videti na hiljade artefakta iz klasičnog perioda, od kojih su mnogi iskopani iz Pompeja, Herkulaneuma i grada Stabiae. Ne propustite da vidite čuvenu skulpturu Toro Farnese u prostoriji XVI na prvom spratu - obratite pažnju kako je isklesana iz jednog komada mermera.

Među atrakcijama muzeja su mozaici iz Pompeja, među kojima je i Bitka između Aleksandra i Darija u prostoriji LXI na međuspratu. Muzej je otvoren od 9h do 17h svakog dana, osim utorkom. Ulaz: €8.

Bacite pogled

Popnite se na terasu muzeja savremene umetnosti MADRe (Museo d'Arte contemporanea DonnaRegina - Via Settembrini 79; 00 39 081 193 13 016; museomadre.it; otvoren od 10h do 21h svakog dana osim utorkom, a vikendom do ponoći; ulaz €7.

Sa vrha se pruža panoramski pogled na krovove Napulja. Nakon toga, istražite prvi muzej savremene umetnosti u ovom gradu - između ostalog, videćete dela umetnika kao što su Anish Kapoor, Rebecca Horn, Gilbert and George, i Damien Hirst.

Šlag na torti

Zavučena u kapeli Cappella Sansevero (Via de Sanctis 19; radno vreme od 10h do 17.40h svakog dana osim utorkom, a nedeljom do 13.10h; ulaz €7) nalazi se jezivo realistična skulptura Hristovog tela, poznata kao Cristo Velato. Autor je italijanski skulptor iz 18. veka, Guiseppe Sanmartino.

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: