Najuža ulica u Evropi je u Brašovu

Ulica Strada Sforii ili Bulevar, kako ga iz šale zovu stanovnici Brašova, široka je samo 130 centimetra, a u nekim delovima razmak između zidova iznosi tek nešto više od jednog metra.

Izvor: Blic

Izvor: B92

Subota, 06.11.2010.

07:00

Default images

Da biste prošli Ulicom Strada Sfori, koja se nalazi u centru grada Brašova u Rumuniji, bilo bi poželjno da ispunite nekoliko uslova. Osim vitke linije, potrebna je tolerancija kako biste se sklonili ako vam neko naiđe u susret, ali i to da nemate strah od malih uzanih prostora. Reč je o jednoj od najužih ulica na svetu i zvanično najužoj ulici u Evropi.

Ulica Strada Sfori ili Bulevar, kako ga iz šale zovu stanovnici Brašova, široka je samo 130 centimetra, a u nekim delovima razmak između zidova iznosi tek nešto više od jednog metra. Ova ulica, dugačka 83 metra, bila je tajni prolaz za vojnike, koji su pomerali lažne zidove i brzo prolazili iz jednog u drugi kraj grada. Jedan ulaz u ovu ulicu je iz Strade Poarta Šei, ulice u kojoj se nalazi glavna kapija grada. Zbog toga Ulica Strada Sfori korišćena je za napad protivnika sa leđa. Navodno, kad vojnici koji brane grad ne mogu da odole napadima, oni pobegnu sa kapije, puste protivnika da uđe u grad i sakriju se u Stradu Sfori. Nakon što protivnici prođu, skinu kamuflažni zid i napadnu protivnika sa leđa.

Danas, Strada Sfori predstavlja pravu turističku atrakciju. Za ulicu je vezano i nekoliko legendi. Jedna od njih kaže da će mladić i devojka koji prođu ulicom od početka do kraja i ne posvađaju se imati uspešan brak. Takođe, ukoliko par ima problema u ljubavi, legenda kaže da treba da prođu ulicom i da će se na izlasku pomiriti. Jedan od običaja je i da mladić i devojka, za sreću, treba da prođu kroz ulicu držeći se za ruke, ali ne dodirujući zidove. Zbog specifične širine Ulica Strada Sfori bila je mesto za megdane. Neki meštani kažu da ni u ludilu ne treba dodirivati zidove, koji su ukleti jer je u ulici poginulo na hiljade mladića.

Strada Sfori, zaštićeni spomenik kulture, služi i kao umetnički pano. Jednom godišnje slikari iz cele Rumunije prave festival i crtaju po zidovima unutar ulice. Kad se festival završi, zidovi se kreče i Strada Sfori opet dobija stari izgled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: