Autom po južnoj obali Norveške

Letnja sezona u Norveškoj je kratka i intenzivna, a njena južna obala, koja ima najviše sunčanih sati, popularna je turistička destinacija među Norvežanima, ali je malo poznata autsajderima, piše Guardian.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2010.

22:00

Default images

Low cost letovi danas su najbrža i najjeftinija opcija da putujete po Evropi, ali za one koji su i dalje privrženi romantici sporog putovanja, auto je idealna opcija za obilazak Norveške.

Još jedna ogromna prednost je ta što u Norvešku, jednu od najskupljih zemalja Evrope možete ući s gepekom punim piva i hrane koju ste kupili u Nemačkoj ili Danskoj.

Osim toga, ako pođete sopstvenim prevozom, to znači da sa sobom možete poneti koliko hoćete kamperske opreme, jer smeštaj u Norveškoj je notorno skup, ali su kampovi i brvnare jeftini - i nalaze se na najboljim mogućim lokacijama.

Letnja sezona u Norveškoj je kratka i intenzivna, a njena južna obala, koja ima najviše sunčanih sati, popularna je turistička destinacija među Norvežanima, ali je malo poznata autsajderima.

Većina stranaca odmah ide ka fjordovima na severu, i jednostavno zaobiđe spektakularan pejzaž južne obale, gde čisto i bistro more zapljuskuje prazne šljunkovite plaže okružene borovima i smrekom, oblikovane i pohabane procesom glacijacije i žestokim zimskim vetrovima.

Iskusni vozači uvek će vas upozoriti da će vam "na autoputu kroz celu Nemačku uvek neki BMW držati farove uperene pravo u dupe". Nasuprot tome, vožnja kroz Norvešku pravo je uživanje - prijatno krstarenje magistralama gde je brzina ograničena na 80 km/h, dok sa strane promiču brežuljci, jezera i male brvnare na njihovim obalama.

U Norvešku najlakše možete ući iz Danske - u gradu Hirtshals sedite na feribot kompanije Color Line i za tri i po sata ćete biti u norveškom letnjem rizortu Kristiansand. Na feribotu postoji duty free shop gde pored votke i džina možete kupiti šunku ili smrznutu piletinu. Budite sigurni da će vaš euro znatno manje vredeti kad kročite na kopno.

Od Kristiansanda možete krenuti istočno ka Oslu, ili zapadno ka Stavangeru. Odluka nije laka, jer sa obe strane postoji bezbroj mesta na predivnoj obali gde možete kampovati.

Ako krenete ka Oslu, svratite u Hove Camping, jedan od mnogih na ovom delu norveške rivijere. Zateći ćete izanđale šatore i prikolice, smeštene pod drvećem ostrva Tromoy, odmah preko puta kopna, okruženog morem, neobičnim čestarom i divljim cvećem. Stare ofucane prikolice i auto-kamperi oživljavaju u avgustu kada stanovnici Osla napuštaju svoja gradska ognjišta i dolaze ovamo da raspale roštilj i druže se sa starim prijateljima, od kojih mnogi ovamo dolaze već 20 godina, uprkos tome što su odavno emigrirali u Španiju ili Portugal. U veći kampova možete iznajmiti bungalove - udobne drvene kućice u koje može da stane do šest osoba, sa bazičnim komforom, kuhinjom i cvetnim zavesama. Ispred obično postoji sto sa stolicama gde možete sesti i posmatrati plavog brgljeza i ostale ptice dok uživate u jeftinom danskom pivu koje ste kupili prilikom dolaska.
Photo: Tregde Feriesenter / Flickr
Hove je među ljubiteljima muzike poznat po festivalu na koji svakog juna dođe oko 10.000 ljudi da bi čuli kako bendovi poput Florence and the Machine, Muse i Vampire Weekend izvode svoje pesme u starom vojnom kampu smeštenom odmah pored rezervata prirode. Festivali su ovde način života, pogotovo u julu i avgustu. Postoje festivali konja, Vikinga, pa čak i harmonika. U gradiću Arendal nekoliko kilometara gore uz obalu, organizuje se slow food festival. Unni Ramsvatn, jedna od začetnica slow food pokreta u Norveškoj, vlasnica je pekare i restorana Bjellandstrand Gard koji je okružen ružičnjakom i malim voćnjakom na severoistočnom delu ostrva Tromoy, odmah iznad kampa Hove. Zgrada u kojoj se nalazi restoran podignuta je na temeljima koje su sagradili Nemci tokom Drugog svetskog rata, i prvobitno je služila kao štala, a zatim kao pojilo. Danas Unni i njen muž Jon restoran vode više iz zadovoljstva, a manje zbog profita - tu možete pojesti lososa i kus-kus salate, hleb ispečen u peći na drva, a za desert ćete dobiti gigantski komad kolača. "Nekada na ovom ostrvu niste imali gde da popijete ni šolju kafe", kaže Jon.

Gradiću Arendal danas ne fale kafei. U starom gradu, punom belo prekrečenih drvenih kuća i buticima nanizanim kod morske luke, postoji i riblja pijaca i restoran. Kako nam je rekla Monica u lokalnom turist birou, za posetioce se organizuje ekskurzija čamcem do ostrva Merdo gde možete kampovati do dva dana.

Ako od Kristiansanda krenete obalom na suprotnu stranu, ka zapadu, posle 40 km naići ćete na grad Mandal, čuen po plaži Sjosanden: 800 metara savršenog peska na obodu parka prirode Furulunden. U okolini Mandala postoji nekoliko mesta za kampova, ali Sjosanden Holiday Centre, smešten tik pored plaže, definitivno je najbolji. Među šatorima ćete videti srne kako pasu travu, a od smeštaja na raspolaganju su drvene brvnare i jedan "motel" sa baštom punom cveća. Vidi se da je kamp osmišljen baš za odmor, ali zbog nepretenciozne skandinavske arhitekture sasvim je uklopljen u prirodno okruženje. Istražite pešačke staze po okolnim šumama, kao i biciklističke staze - bicikle možete iznajmiti u lokalnom turist birou i provozati se dugim krivudavim putem do crveno-belog svetionika Lindesnes Fyr, koji je podignut na udaljenoj najjužnijom tački Norveške, na mestu gde se nekad nalazio prvi svetionik u zemlji. Tu je i jedan mali kafe čiji su specijalitet pogačice sa rabarbarom koja se gaji u bašti svetionika.
Stavanger - Photo: Godztian / Wikimedia Commons
Lokalni skiper Magnus Midling-Jenssen za posetioce organizuje izlete čamcem do lokalnih atrakcija, poput stare fabrike haringa, kanala Spangereid i špalira kuća u istorijskom selu Svinor. Magnus je arhetipski, solju natopljen stari morski vuk. Pun je priča, narodnih umotvorina i folklora, a svojim carstvom upravlja iz male žute brvnare - "moj krizni centar" - odmah pored kuće koju je izgradio tik uz vodu. More je puno lososa i bakalara, tvrdi Magnus, i za oko €25 dnevno on će vam organizovati prvoklasan ribolov.

Nakon Mandala, krenite starim krivudavim obalskim putem, čuvenom magistralom 44, ka Stavangeru. Proći ćete pored zaslepljujuće zelenih brežuljaka, farmi, svetionika, i krava koje pasu na obali pored mora. Jedno za drugim, obalom se ređaju magična sela, od kojih je sigurno najlepše Brusand.

Na samo sat vožnje severno od Stavangera počinju planine i fjordovi. Kamperima je ovde na raspolaganju bezbroj izuzetno atraktivnih mesta gde mogu da razapnu šator.

A u Stavangeru ćete imati osećaj kao da ste u gradu koji ima sve, ali je dovoljno mali da vam može stati u džep. Na horizontu ćete videti ogromne brodove koji dolaze i odlaze, a iza svakog ugla ćete natrčati na nešto što vredi istražiti: neobične prodavnice i kafee, atraktivne male morske restorane, veličanstven stari grad i muzeje koji glorifikuju slavnu prošlost grada iz perioda kada je bio prestonica trgovine haringama i centar naftne industrije.

Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: