Jezera Irske - kompletan vodič

Unutrašnjost Irske je smaragdne boje zahvaljujući izobilju vode - na ostrvu postoji bezbroj reka, potoka i jezera, a najviše ih je u oblasti Lakelands sa više od 300 milja vodotokova koji su povezani sa najpoznatijim irskim jezerima, piše Independent.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

13:39

Default images

Unutrašnjost Irske je smaragdne boje zahvaljujući izobilju vode - na ostrvu postoji bezbroj reka, potoka i jezera, a najviše ih je u oblasti Lakelands sa više od 300 milja vodotokova koji su povezani sa najpoznatijim irskim jezerima.

Oblast Lakesland se prostire od atraktivnog grada Belleek na obali jezera Lower Lough Erne na severu, preko jezera Lough Allen i Lough Ree do jezera Lough Derg na jugu, što je treće po veličini jezero u Irskoj i mesto gde mnogi dolaze na odmor. Njegove obale načičkane su zanimljivim gradovima i selima poput Terraglass, Scariff i Mountshannon, a za turiste su naročito zanimljivi Portumna Castle, Holy Island i Portumna Forest Park.

Ukoliko budete putovali kroz celu oblast Lakelands, proći ćete kroz devet različitih okruga (eng. counties), a put ćete završiti kod estuara Shannon na Atlantskom okeanu. Mnoga irska jezera, ili loughs - keltska reč za jezero - postala su sama za sebe turističke atrakcije, ali iz različitih razloga: jezera Killarney imaju spektakularan okolni pejzaž, na Connemara dolaze ribolovci da hvataju lososa, a Lough Neagh u Severnoj irskoj je najveće slatkovodno jezero britanskih ostrva.

Odakle početi?

Od najvećeg: Lough Neagh (discoverloughneagh.com). Njegove obale izlaze na pet okruga pokrajine Ulster, i ima veoma bogatu floru i faunu. Oko jezera živi preko 10.000 vrsta barskih ptica, a tu je i najveći ribnjak jegulja u Evropi.

Na južnoj obali jezera je Oxford Island, danas poluostrvo zbog smanjenja nivoa vode 1850ih, gde je smešten Lough Neagh Discovery centre i Nature Reserve (rezervat prirode) (028 3832 2205; oxfordisland.com), u okviru kojeg postoji kafe, informacioni centar, gostujuće izložbe, pešačke staze kroz prirodu i više mesta za posmatranje ptica. Pored obale jezera postoji biciklistička staza The Loughshore Trail duga 113 milja, a bicikli se mogu iznajmiti na više lokacija (za detalje posetite loughshoretrail.com).

Na godišnjem letnjem festivalu Lough Neagh Fest (discoverloughneagh.com) oko glavnih marina organizuju se mnogobrojni događaji, od porodičnih do sportskih, od biciklističkih trka do trka jedrilica.

Zaronite u jezero

U okrugu Fermanagh, takođe na severu, za turiste je najatraktivnija vožnja kajaka i kanua kroz Lough Erne Canoe Trail - mrežu od preko 30 milja markiranih vodenih puteva kroz Gornje i Donje jezero i reku Erne koja ih povezuje.

Kanu možete iznajmiti po ceni od 20 funti za pola dana Corralea Activity Centre (028 6638 6123; activityireland.com). To je samo jedna od više agencija u udruženju Greenbox (00 353 71 985 6898; greenbox.ie) koje promoviše ekološki svestan odmor po čitavoj oblasti Lakelands.

Smešten na špicu jezera Upper Lough Erne, imanje Belle Isle Estate u blizini mesta Lisbellaw u okrugu Fermanagh (028 663 87231; belleisle-estate.com) naseljeno je od 12. veka. Imanje se prostire na osam zasebnih ostrva, a smeštaj je moguć u glavnom zamku ili u susednim renoviranim kočijašnicama. Dvokrevetne sobe su od €180 za tri noći. Iznajmljivanje čamaca i pecanje štuka samo su neke od ponuđenih aktivnosti; na ovom imanju je i vrlo cenjena škola kuvanja Belle Isle Cookery School (irish-cookery-school.com ), gde možete upisati jednodnevni ili višednevni kurs po ceni od €140.

Mir i tišina?

Jedno od najuvaženijih mesta za hodočašće je Lough Derg (00 353 71 986 1518; loughderg.org ), maleno, usamljeno jezero smešteno na krajnjem severu, u planinama okruga County Donegal. U pećini na ostrvu Station Island, danas poznatoj pod imenom St Patrick's Purgatory (Čistilište Sv. Patrika) navodno je irski svetac zaštitnik postio 40 dana i tada mu se prikazao Onaj svet. Danas se bosonogi hodočasnici i dalje okupljaju na ostrvu Station Island između 1. juna i 15. avgusta i obično ostaju dva dana, tokom kojih poste i mole se.

Šta najviše liči na Lake District u Engleskoj?

Jezera Lakes of Killarney po mnogima predstavljaju najatraktivniji pejzaž u Irskoj. Smeštena su u podnožju planine MacGillycuddy's Reeks u okrugu County Kerry, gde je i najviši vrh Irske. Jezera se nalaze u okviru najstarijeg parka prirode u Irskoj, Killarney National Park (killarneynationalpark.ie ). Ceo taj kraj predstavlja veličanstven mozaik planina, bistrih jezera sa ostrvcima, spomenika poput tvrđave Ross Castle iz 15. veka, tropski guste vegetacije i raznolike flore i faune.

U središtu parka je Muckross Demesne, u okviru kojeg su muški manastir i farma iz 19. veka - Muckross House, Gardens and Working Farm (00 353 64 667 0144; www.muckross-house.ie), a sve je smešteno na uskom parčetu zemlje između jezera Lough Leane i Muckross Lake. Današnju kuću je sredinom 19. veka projektovao škotski arhitekta William Burn, a 1861. je tu boravila i kraljica Viktorija. Kuća, ceo posed i bašte su otvoreni za posetioce; ulaz €7.

Kroz nacionalni park vijuga nekoliko asfaltiranih puteva sa atraktivnim pejzažima, ali najbolji način da se upozna okolina je peške ili biciklom, jer cela ta oblast ima bezbrojne pešačke i biciklističke staze. Deo 215 km duge pešačke staze po imenu Kerry Way (kerryway.com) prolazi kroz park; lako a zanimljivo parče je četiri milje duga staza od Killarney Town do impresivnih kaskada vodopada Torc Waterfall.

Najbolji period za dolazak na jezera Killarney je april i maj kada ima manje turista, a okolina je prekrivena cvetovima rododendrona. Danas se preduzimaju organizovane mere da se širenje ovog cveta donetog u 19. veku stavi pod kontrolu, ali i pored toga prizori tokom cvetanja su i danas spektakularni.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Jezera Irske - kompletan vodič (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: