Jezera Irske - kompletan vodič (2)

Mnogi smatraju Irsku za jednu od najboljih pecaroških destinacija u Evropi, a na celom ostrvu postoji bezbroj mesta idealnih za ribolov, uključujući mušičarenje lososa, piše Independent.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

04:30

Default images

Za idealna mesta za ribolov posetite web sajt Inland Fisheries Ireland na adresi fishinginireland.info.

Jedno od najboljih mesta za pecanje jezerskog lososa u Irskoj je u distriktu Connemara kod sela Fin, kao i u Doo Loughs, gde se nalazi ribnjak Delphi Fishery (00 353 95 422 22; delphi-salmon.com ) u blizini sela Leenane. Ovde možete uplatiti luksuzan pecaroški odmor za oko €2.000 nedeljno, kao i trodnevni kurs pecanja za početnike za €695 po osobi. U cenu je uključen smeštaj i pun pansion.

Isti vlasnici drže susedni Delphi Lodge, koji je spektakularno smešten pored jezera u dolini ugnježdenoj između purpurnih planina. Smeštaj je u kući iz 19. veka sa 12 spavaćih soba. U okolini postoji još pet seoskih koliba namenjenih turistima - dvokrevetna sa doručkom je od €189; kolibe su od €450 za tri dana.

Spremni za krupan kadar?

Lough Corrib u okrugu County Galway je drugo po veličini jezero u Irskoj. Ima bezbroj ostrva, i prostire se od grada Galway narednih 27 milja sve do granice sa okrugom Mayo. Na severoistočnom delu jezera je simpatično selo Cong, puno istorijskih spomenika kao što su ostaci Opatije Cong. Ipak, selo je najpoznatije po svojoj ulozi u mnogobrojnim scenama kultnog filma Džona Forda iz 1952. The Quiet Man.

Jedno od najboljih mesta za odmor u celoj Irskoj nalazi se odmah pored sela. Iz velelepnog dvorca Ashford Castle iz 13. veka (00 353 94 954 6003; ashford.ie) pruža se veličanstven pogled na jezero. Smeštaj u ovakvoj okolini nikad nije jeftin, i košta od €275 za dvokrevetnu sobu s doručkom.

Agencija Tourism Pure Walking Holidays (00 353 94 902 7797; tourismpure.com) u ponudi ima trodnevnu pešačku turu sa vodičem oko jezera Lough Corrib i susednog Lough Mask, a ceo aranžman je €250 po osobi.

Šta se nalazi blizu Dablina?

Glendalough, na samo jedan sat vožnje južno od Dablina, po mnogima je jedno od najromantičnijih mesta u Irskoj. Smešteno je u srcu nacionalnog parka Wicklow Mountains (wicklowmountainsnationalpark.ie). Ime sela u prevodu znači "Glen od dva jezera". Ali osim atraktivnog okruženja u sred duboke doline okružene planinama, Glendalough je jedno od najznačajnijih ranih monaških mesta u Irskoj. Osnovao ga je St Kevin u 6. veku, a selo je stotinama godina bilo meta vikinških napada i pljačkanja. Danas je glavno obeležje sela 30 metara visok toranj koji izranja iz krošnji drveća.

Glendalough je istovremeno jedan od najatraktivnijih delova 80 milja duge pešačke staze Wicklow Way, koja počinje u predgrađima Dablina, a završava u mestu Clonegal, County Carlow. Ako imate ograničeno vreme, opcija je da istražite devet obeleženih staza oko Upper i Lower Lakes, koje se veoma razlikuju po težini i dužini, od polusatnog do težeg četvorosatnog pešačenja.

Soba s pogledom?

Priroda u celoj zemlji je toliko atraktivna da ćete pored svakog jezera imati pogled u kome ćete naprosto uživati. Ali, možda najimpresivniji pogled pruža se iz kuće Enniscoe House, Castlehill, Ballina, County Mayo (00 353 96 31112; enniscoe.com). Enniscoe House je prepoznatljiva po svojoj prljavo roze fasadi, a smeštena je na obali jezera Lough Conn, u senci planine Nephin. Unutra ćete zateći krevete s baldahinima i grandioznan nameštaj tipičan za bogate irske kuće u prirodi. Dvokrevetne s doručkom su od €140.

Wineport Lodge, u blizni malenog sela Glasson u okrugu Westmeath (00 353 90 643 9010; wineport.ie) smešten je na samoj obali jezera Lough Ree, u koje se uliva reka Shannon. Kao što mu ime govori, glavna atrakcija mu je podrum. Dvokrevetne s doručkom su od €170.

Jedno od najlepših manje poznatih jezera okruga Kerry je Caragh Lake, koje se nalazi u sred planinskog venca Magillcuddy's Reeks, u neposrednoj blizini grada Killarney. Jezero je posebno omiljeno među ribolovcima, a po su tu i tamo razbacane usamljene kuće od kojih su mnoge sagrađene u 19. s idejom da služe kao vikendice. Tipičan primer je Carrig House (00 353 66 976 9100; carrighouse.com), sagrađena oko 1850, danas okružena bujnom baštom na samo nekoliko metara od jezera. Dvokrevetne s doručkom su od €180.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Jezera Irske - kompletan vodič (3)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: