Mostovi na gornjem toku Dunava

Od granice sa Mađarskom do Novog Sada su mostovi kod Bezdana, Bogojeva i Bačke Palanke, a poslednja dva rekonstruisana su posle bombardovanja 1999. godine

Izvor: Politika

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

06:50

Default images

Na toku Dunava kroz Srbiju, u dužini od 588 kilometara, je 13 mostova, koji spadaju u najznačajnije infrastrukturne objekte u našoj zemlji, čije su gradnja i rekonstrukcija intenzivirane ove godine, a najavljuje se, istim tempom, i za narednih nekoliko godina.

Na gornjem toku Dunava, od granice sa Mađarskom do Novog Sada su mostovi kod Bezdana, Bogojeva i Bačke Palanke, od kojih su poslednja dva rekonstruisana posle oštećenja u bombardovanju NATO-a 1999. godine.

Na tom delu Dunava, gde mostovi povezuju saobraćajnice Srbije i Hrvatske, srednjoročnim planovima nije predviđena izgradnja novih mostova u narednih 10 godina.

Most kod Bezdana izgrađen je 1974. godine i prvobitno ime bilo mu je Most 51. divizije u čast Batinske bitke i slavne divizije koja je, zajedno s jedinicama Crvene armije, u toku Drugog svetskog rata forsirala Dunav u širem rejonu mesta gde je most kasnije podignut.

Most 51. divizije, koji je kasnije u narodu dobio ime Batinski most, povezuje put od Batine u Baranji do Bezdana u Bačkoj, odnosno Osijek i Beli Manastir u Hrvatskoj sa Somborom u Srbiji.

Konstrukciju mosta čine betonski i čelični deo, a projektovala ga je i građevinske radove izvodila beogradska „Mostogradnja” i njeni kooperanti, dok je čeličnu konstrukciju izradilo preduzeće „Ganzmavag” iz Mađarske.

Most je dugačak 638 metara i leži na 11 betonskih stubova.

Železnički most kod Bogojeva izgrađen je 1911. godine i obnavljan je nekoliko puta. Prvi put 1914. godine, drugi put oštećenja na njemu otklonjena su 1916. godine, a stradao je i za vreme Drugog svetskog rata i ponovo obnovljen 1948. godine, dok je poslednje radove na njemu izvela beogradska „Mostogradnja”.

Železnički most kod Bogojeva, dugačak 670 metara, oštećen je ponovo 15. aprila 1999. godine u bombardovanju NATO-a, istovremeno kad i drumski most. Železnički saobraćaj na tom mostu, koji povezuje Bogojevo u Srbiji i Erdut u Hrvatskoj, normalizovan je 15. decembra 2006. godine.

Vlada Hrvatske je za obnovu mosta, pomoću donacija vlada Norveške i Belgije, obezbedila 400.000 evra, a preostalih 309.000 evra je dala Vlada Srbije.

Železničko-drumski most kod Bogojeva istovremeno je i carinski prelaz iz Srbije u Hrvatsku.

Most „25. maj” na Dunavu, dugačak 825 metara, koji povezuje Bačku Palanku i Ilok, pušten je u promet 1974. godine, na obalama tada dveju republika nekadašnje SFRJ.

Taj most podignut je u slavu bratstva i jedinstva, a povezivao je Bačku, istočnu Slavoniju, odnosno dva najbliža i najveća mesta Bačku Palanku u Republici Srbiji i Ilok u Republici Hrvatskoj.

Most je, posle više pokušaja, oštećen u bombardovanju NATO-a, 4. aprila 1999. godine, i obnovljen 30. aprila 2002. godine i tada su njime ponovo počeli da prelaze kamioni i autobusi, što nije bilo dozvoljeno od 1999. godine.

Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: