Rim, najbolji restorani

Otkrivamo vam najbolje taverne, gde su gosti lokalci, a cene niske

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

22:05

Default images

U Rimu je lako naći osrednje restorane sa visokim cenama, jer to je grad prepun turista, kao i kafana namenjenih upravo turistima.

Međutim, ako zagrebete ispod površine, naići ćete na bezbroj porodičnih taverni u kojima se služe jela sa najsvežijim mogućim sastojcima. Trik je znati u koje kafane odlaze lokalci.

JUTARNJA KAFA

Bilo da vam se pije jednostavna caffé normale (espresso) ili osvežavajuća granita (ledena kafa sa šećerom), najbolje mesto je ubedljivo Caffé Sant'Eustachio. Nalazi se na skrivenom trgu u neposrednoj blizini Panteona. Postoji već 72 godine, i uvek je pun lokalnih gostiju među kojima se nađe i poneki turista, a najbolje je doći ujutro ili u rano popodne. Menadžeri kafea su od 1999. godine braća Raimondo i Roberto Ricci, a kafa koju koriste je organski gajena, kupljena po principu fair-trade, i ručno birana od strane Roberta koji redovno odlazi na degustaciju u Južnu i Centralnu Ameriku.

• Piazza Sant'Eustachio 82. +39 06 68802048, santeustachioilcaffe.it. Kafe je otvoren svakog dana

RUČAK

Taverna dei Fori Imperiali


Ova taverna ima standardni meni sa klasičnim jelima kao što su gnocchi (njoki) i saltimbocca alla romana, a cene su razumne. Ipak, redovni gosti znaju da uvek treba pitati šta je specijalitet tog dana - jedan od najboljih je domaća pasta sa raguom od belih tartufa. Taverna dei Fori Imperiali se nalazi u kvartu Monti, u blizini Koloseuma, a bivši kritičar New York Times-a, Frank Bruni, ju je opisao kao “senzacionalnu”. Osim toga, jela sprema vlasnik i poznati kuvar Alessio Liberatore, a sve to će vam za sto prekriven crveno-belim stolnjacima poslužiti njegova deca Aldo i Claudia. Za večeru će vam trebati rezervacija, tako da je najbolje da dođete u vreme ručka, nakon što obiđete Forum i Koloseum.

• Via della Madonna dei Monti 9. +39 06 6798643, latavernadeiforiimperiali.com. Utorkom zatvoreno.

SLADOLED

Ciampini gelateria

Mnoge đelaterije tvrde da su "najbolje" u Rimu, a poznato je da Rimljani znaju satima da raspravljaju o tome gde se jede najbolji sladoled u gradu. Mi vam preporučujemo Ciampini koja se nalazi na pola puta između trga Piazza Navona i Španskih stepenica. Lokalci ovamo dolaze da pijuckaju piće i, naravno, naruče neki od sladoleda - od klasičnih sa crnom čokoladom do egzotičnih (od kestena ili varijantu breskva i pinjoli). Za malu zdelu ćete platiti €2.50, tako da to svakako neće biti najjeftiniji sladoled u Rimu, ali dva i po evra nije ništa naspram ukusa koji nećete zaboraviti.

• Piazza San Lorenzo in Lucina 29. +39 06 6876606. Otvorena svakog dana.

KOLAČI I TIRAMISU

Pompi cafe

Ako želite da vam krv uzavri, idite u Pompi na trgu Piazza dei Re di Roma, jednu metro stanicu od San Giovannija. Pompi je kafe, gelateria, i pekara - ali Rimljani ovamo dolaze pre svega na odličan tiramisu. Uživajte u ovom kremastom desertu sa espresom koji Pompi pravi u tri varijante: s ukusom banane, jagode, i klasičan. Osim toga, Pompi važi i za mesto gde se jede dobro pecivo, kao što su bigné, cassata siciliana, pannacotta, i cannoli. Retko koje mesto u Rimu radi do duboko u noć, a Pompi je u tom smislu izuzetak jer je otvoren do 1.30h ujutro.

• Via Albalonga 7B/9/11. +39 06 7000418, barpompi.it. Zatvoreno ponedeljkom.

APERITIVO

Amanda Ruggeri Freni e Frizione bar

Rim je aperitivo uvezao sa severa Italije, a Freni e Frizione ga je pretvorio u savršenstvo. Smešten je u nekadašnjoj garaži u trendi kvartu Trastevere i uvek je pun mladih i modernih stanovnika Rima koji ovamo dolaze na humus i kus-kus, kao i na savršen mojitos.

• Via del Politeama 4/6. freniefrizioni.com, +39 06 45497499. Aperitivo se služi od 19h do 22.30h, pića od 18.30h do 2h. Otvoren je svakog dana.

CUCINA ROMANA (Rimska kuhinja)

Smešten u kvartu San Lorenzo prepunom grafita, Il Pommidoro je u rukama iste porodice koja ga je osnovala 1926. Ovde se pravi prava rimska hrana po pravim rimskim cenama, kao što je pasta carbonara za €8. Vegetarijanci neće biti presrećni, ali ljubitelji mesa hoće - naručite neko od čuvenih lokalnih specijaliteta kao što su pappardelle sa raguom od divlje svinje ili pajata (kuvana teleća crevca). Osim mesa, Il Pommidoro na jelovniku ima i podužu listu ribljih specijaliteta. Ovo je mesto gde možete probati autentičnu rimsku kuhinju, a da ne potrošite bogatstvo.

• Piazza dei Sanniti 44. +39 06 4452692. Zatvoreno nedeljom.

PASTA

Restoran Roma Sparita

Roma Sparita se nalazi u kvartu Trastevere i tu se služe odlični fritti, pizza, i meso i riba. Ipak, ovo mesto je najpoznatije po tradicionalnom rimskom specijalitetu cacio e pepe - pasta sa ovčijim sirom pecorino romano i crnim biberom. Ne dozvolite da vas jednostavnost ovog jela prevari. Pravi se po specijalnoj recepturi restorana Roma Sparita, tako da ćete o njemu sanjati dugo nakon što odete iz Rima. Terasa restorana Roma Sparita gleda na simpatičan trg kvarta Trastevere, i uvek je pun Rimljana - turisti tek treba da ga otkriju. Zbog toga mu je ime sasvim odgovarajuće: "Roma Sparita", što je nekada bio kolokvijalni naziv za ceo kvart Trastevere, a u bukvalnom prevodu znači "nestali" ili neotkriveni Rim.

• Piazza Santa Cecilia 24. +39 06 5800757, romasparita.com. Zatvoren nedeljom uveče i ponedeljkom preko celog dana.

REGIONALNA KUHINJA

Kada lokalci žele da osete ukus Lacija izvan granica Rima, onda dolaze u Palatium, na Španskim stepenicama. To je šik restoran, znatno drugačiji od tradicionalnih rimskih tratorija sa crveno-belim stolnjacima. Za nijansu je i skuplji (paste su oko €10, glavna jela €15), ali s razlogom, jer ovde se služi više od 1.000 proizvoda iz Lacija koji se kombinuju u tradicionalnim jelima sa neuobičajenim dodacima, kao su ravioli sa rikotom i mentom. Rezervišite unapred.

• Via Frattina 94. +39 06 69202132, enotecapalatium.it. Nedeljom zatvoreno.

PIZZERIA

Pizzeria Formula Uno

U Rimu možete pojesti dobru pizzu na bezbroj mesta, od kojih se mnoga pominju u turističkim vodičima, poput Da Baffetto ili La Montecarlo. Ali za vrhunsku pizzu bez hordi turista, idite u Formula Uno u kvartu San Lorenzo - testo je ovde tanko i hrskavo, a cene bezobrazno niske (znate li neko drugo mesto gde se capricciosa sa obilnim filom može dobiti za €6?).

• Via degli Equi 13. +39 06 4453866. Zatvorena nedeljom.

VINSKI BAR

Il Goccetto

Da biste degustirali vino iz raznih krajeva Italije (i Francuske) u predivnom, lokalnom okruženju, najbolje što možete naći je Il Goccetto. Zavučen u neposrednoj blizini Campo dei Fiori, Il Goccetto ima podužu listu vina (vlasnica Anna Sbarro kaže da u svojoj kolekciji ima više od 300 boca), predivan enterijer (palazzo iz 17. veka koji je projektovao arhitekta Antonio da Sangallo Mlađi), i lokalnu klijentelu. Atmosfera je opuštena i intimna, i često ćete videti kako vlasnici, pa čak i sami radnici sede za nekim od drvenih stolova i čitaju novine ili igraju šah. Ne zaboravite da pogledate u vis: tavanica je oslikana 1700. godine.

• Via dei Banchi Vecchi 14. + 39 06 6864268. Zatvoren nedeljom.

(Guardian)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: