Evropski muzički festivali u avgustu

Predstavljamo najbolje muzičke festivale u Evropi koji se održavaju u mesecu avgustu

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2010.

06:40

Default images

Pukkelpop

19-21 avgust
Kiewit
Hasselt, Belgija

Ako je verovati zvaničnim ciframa, belgijski festival Pukkelpop je za 600% veći nego što je bio prvi put kada je otvoren 1985, odnosno 2009. je ovaj festival posetilo 180.000 ljudi. Bacite pgoled na ovogodišnji lineup i biće vam jasno zašto: Placebo, Queens of the Stone Age, Snow Patrol, Iron Maiden i The xx biće zaduženi za ljubitelje gitarskog zvuka, dok će među dance izvođačima glavni biti 2manydjs, The Prodigy, Deadmau5, Boys Noize i Plastikman. Na festivalu možete da očekujete i Fuck Buttons, Hot Chip, Flying Lotus, Erol Alkan, Joker, Caribou i Martyn, kao i još ukupno 193 izvođača.

Preporuka: Ne propustite da vidite zbog čega je ove godine tolika frka oko Toro Y Moi.

Kazantip Republik

31. jul - 21. avgust
Kazantrip Republik
Krim, Ukrajina

Na mnogim festivalima svake godine nastupaju isti bendovi i DJ-ejevi, ali Kazantrip odskače od tog klišea i mogali bismo ga smestiti negde između festivala Burning Man u Nevadi, SAD, i Ibize za vreme 1980ih - Kazantrip je dekadentan, razuzdan, i naravno jedinstven. Reč je o pseudo-republici na krimskoj obali Crnog mora koja ponekad zna da se izgubi u folkloru, ali istovremeno neke od najpoznatijih predstavnika elektronske muzike. Za 2010. najavljena je zvezda britanske techno scene Carl Cox, ali i Freestylers, M.A.N.D.Y., Ricardo Villalobos i Guy Gerber. Očekuju se i specijalni programi koje će organizovati diskografske kuće poput Poker Flat, Desolat i Freak 'n Chic.

South West Four Weekender

28-29 avgust
Clapham Common
London, Velika Britanija

South West Four se održava u južnom Londonu, a za 2010. je predviđen prošireni program. Jedno od načela festivala je "bez blata i bez kampovanja". Prvog dana će nastupati velike zvezde Tongy, Erick Morillo i Armin Van Buure na Kiss stejdžu, kao i Mark Knight i John Dingweed. U međuvremenu, dublje putovanje kroz zvuk obezbediće Josh Wink i Joris Woorn. Drugog dana će na binama Boys Noize i Together Arena nastupati Benga & Skream, Mary Anne Hobbs i Caspa, dok će se Fatboy Slim, Carl Cox i Dubfire pobrinuti da energija tokom celog dana bude na visokom nivou.

Electric Elephant

27-29 avgust
The Garden Petrčane
Petrčane, Hrvatska

Stop Making Sense, Garden, Soundwave, Suncebeat su nekoliko setova festivala u živopisnom selu Petrčane na predivnom delu hrvatske obale. Očekujte Francois K, Todd Terje i Andrew Weatherall među velikim imenima. Ne propustite ni The Juan MacLean, Prosumer, Richard Norris, Hunee, Ashley Beedle, Beppe Loda i Ramadanman.

Voltt Loves Summer

28. avgust
NDSM Docklands
Amsterdam, Holandija

Holandija je nacija sa najviše letnjih festivala po glavi stanovnika, ali za Voltt Loves Summer ključna je lokacija, jer se održava na nekadašnjem brodogradilištu severno od centra Amsterdama od kojeg se lako stiže. Prostor je veliki, a okruženje industrijsko. Za 2010. najavljeni su Adam Beyer i Len Faki, kao i lokalci Anton Pieete i Bart Skills. Za micro i minimal muziku ne propustite Ricardo Villalobos, Isolee i Magda. Matthias Tanzmann će obezbediti dobar groove.

Sonne Mond Stern

6-8 avgust
Bleilochtalsperre
Saalburg, Nemačka

Underworld, Faithless, Plastikman, David Guetta, Sven Vath - iako na festival dolaze megazvezde, 14. po redu Sonne Mond Sterne će ipak napraviti preciznu selekciju. Ove godine biće zastupljene etikete Cocoon, Upon.You, Dusted Decks, Freude am Tanzen i Stil vor Talent, što znači da možete očekivati izvođače poput Cassy, Onur Ozer, Anton Pieete, Mathias Kaden, Daniel Stefanik, The Koletzkis i Moguai.

Nachtigital

30. jul - 1. avgust
Bungalowdorf Olganitz
Grafenhainichen, Nemačka

Ovaj festival najbolje je opisati kao "intiman" - ima samo dve bine, i ograničen kapacitet za 3.000 posetilaca. Ove godine na Nachtingal dolazi duo sa Kompakta po imenu Supermayer, Berlinci Margaret Dygas i Scuba, kao i talentovani novi izvođači Floating Points. Na drugoj bini očekujte lokalne talente iz Drezdena kao što je Break SL etikete Philpot, a dve je smešteno u šumovitom kampu.

Audioriver

6-8 avgust
Plaža na reci Visla
Plock, Poljska

Prvi Audioriver festival održan je 2006, a smešten je na atraktivnoj lokaciji na plaži, na obali reker Visle. Osim toga, važi za vrlo jeftin, jer karta za dva dana košta samo 25 €. za 2010. predviđeno je da nastupaju Laurent Garnier, Hadouken!, Four Tet, The Modern Deep Left Quartet i The Black Dog, a za DJ set računajte pre svega na Simian Mobile Disco (prvi put u Poljskoj), Ellen Allien, Magda, Starkey, Karotte, i D-Bridge, Instra:mental.

Listu je sastavio web magazin za elektronsku i dance muziku Resident Advisor
Izbor i prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: