Tamburica fest u Deronjama

Trodnevna svetkovina „Tamburica fest” privukla oko 40.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva, nastupilo pedesetak muzičkih družina, a titulu najboljeg orkestra poneli „Varaždinski tamburaši”

Izvor: Politika

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

06:20

Default images

Tri dana i tri noći, od petka po podne do jučerašnjeg svitanja, u selu Deronje kod Odžaka trajala je svojevrsna svetkovina tamburaške muzike. Održan je Treći svetski „Tamburica fest“ koji je okupio pedesetak probranih orkestara i nekoliko stotina muzičara iz Austrije, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Razlegali su se ovim delom bačke ravnice magični i neponovljivi zvuci primova, basprimova, kontri i begeša, sa više ili manje poznatim melodijama i bećarcima, prema kojima je retko ko od oko 40.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva mogao da ostane ravnodušan.

Tmurno i kišovito vreme nije uticalo na raspoloženje učesnika i gostiju, muzika se orila danonoćno u šatrama, seoskim kafanama, po šorovima, na okolnim livadama i, dakako, na velikoj pozornici gde se odvijao takmičarski deo ove manifestacije.

– Ovde se odvajkada uz tamburicu deca rađaju i vaspitavaju, ljudi odrastaju, žene se i udaju, s njom idu na njive i u krčme, uz njene zvuke se tuguje i raduje… Ima mnogo porodica koje su iznedrile i po deset generacija vrsnih muzičara, uglavnom samoukih, mada je u poslednje vreme sve više mladih i školovanih. Za nas tambura nije samo svadbarsko-kafanski instrument, već i đavolski zgodan muzički rekvizit za stvaralaštvo najvišeg umetničkog dometa – objašnjava Rajko Jovanović, meštanin i „muzičar od malih nogu“, ističući da su Deronje po ovoj svojoj osobenosti postale poznate u široj javnosti tek kada je jedan ovdašnji orkestar, pod upravom čuvenog Toše Jovanovića, zvanog Paganini, nastupio u kultnom filmu Saše Petrovića „Biće skoro propast sveta“, po kojem je kasnije poneo ime, ali i proneo slavu ovog sela.

Na dve takmičarske priredbe, u subotu i u nedelju uveče, za primat najboljeg borilo se odabranih 13 orkestara, da bi nakon dugotrajnog većanja stručnog žirija titulu najbolje „bande“ poneli gosti iz Hrvatske „Varaždinski tamburaši“, dok je specijalna nagrada za umetnički izraz pripala „Tamburašima s Dunava“ iz Zemuna. Nagrada žirija publike dodeljena je Gradskom tamburaškom orkestru iz Banjaluke, a „Batini bećari“ iz Rumunije dobili su nagradu novinarskog žirija.

Laskavo priznanje kao najbolji kafanski orkestar dobio je novosadski „Vojvođanski klas“.

U raznovrsnom pratećem programu „Tamburica festa“, pored koncerata Miroslava Ilića, Merime Njegomir, Marinka i Nikole Rokvića i grupe „Apsolutno romantično“, sva tri dana se izdvajao i „Laloški uranak“ – zabava uz iće, svirku i piće, koja je organizovana nakon zvaničnih priredbi, od ponoći pa do zore. Bilo je i takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša „čobanca“ i riblje čorbe, kao i u spremanju domaćeg hleba, a pod sloganom „Tamburica vino ište“ organizovana je i degustacija proizvoda nekoliko poznatih vinarija sa područja Srema, Bačke i Župe aleksandrovačke.

– Misija festivala nije samo u afirmaciji tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, već i u negovanju običaja i tradicije, a sve u ambijentu jedinstvene turističke atrakcije. Potvrđeno je i ovoga puta da je tambura, koja se smatra karakterističnom pretežno za vojvođansko podneblje, podjednako prisutna i popularna i u brdsko-planinskim predelima, ali i u velikim urbanim sredinama – ocenio je na kraju ove manifestacije Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora „Tamburica festa“.

Petko Koprivica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: