Pećina Samar kod Svrljiga

U Kopajkošari, kod Svrljiga, trude se da sačuvaju od zaborava jedan svetski rekord. Speleolog Milutin Veljković proslavio selo, koje se i danas pamti

Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Nedelja, 27.06.2010.

18:30

Default images

Meštani sela Kopajkošara, na desetak kilometara od Svrljiga, trude se da sačuvaju od zaborava jedan svetski rekord. Čuvena pećina Samar, gde je speleolog Milutin Veljković pod zemljom bio zazidan ravno 464 dana, nalazi se na njihovoj teritoriji, tri kilometra od poslednje seoske kuće. Uz medijsko pokroviteljstvo „Novosti“, pre ravno 40 godina, ovaj neobičan avanturista ispitivao je pećinu Samar.

Među 50 meštana sela većina su bili svedoci ovog senzacionalnog događaja, koji je privukao pažnju i svetske javnosti. Stari Kopajkošarci, tada dečaci, oduševljeno su dočekali Milutina na izlazu iz pećine, kada se pojavio sa dugom bradom i zaraslom kosom.

- Selo nam se gasi, a mi ne želimo da nestanemo sa karte - priča Ivica Mladenović, koji je imao 11 godina kada je video slavnog Milutina. - Taj čovek je naše selo proslavio, pa se tako osim za pećinu Samar, gde je živeo 15 meseci, čulo i za druge bisere ovog kraja - za kameni most, pa ponirući potok, koji se pojavljuje na svetlosti dana u samom selu, a na drugom kraju pećine kao prelep vodopad. Imamo stare vodenice, izvore pitke vode...

Svuda oko sela Kopajkošare su šumovita brda, jedino se ka severozapadu vidi vrh Ozrena. Ušuškano mestašce svega je 15 kilometara od Svrljiga ka Aleksincu.

- Jedino smo selo na teritoriji opštine koje nema asfaltni put, a potrebno je da se uredi samo oko 2,5 kilometara. Oduvek smo živeli od stočarstva, naročito od uzgoja ovaca. Naše selo izumire, stiže ga ista sudbina kao i većinu sela u jugoistočnoj Srbiji, ali mi ne želimo da se zaboravi.

Bojan Pavlović iz obližnjeg sela Radmirovac više puta je odvodio avanturiste u Milutinovu pećinu i odličan je poznavalac života ovog hrabrog speleologa:

- Milutin je boravio u velikoj dvorani pećine, jedinom mestu sa izvorom tople vode. Hodnici su u pećini dugi tri kilometra.

Opštinske vlasti pokušavaju da se izbore za finansiranje puta, kako bi oživeo turizam u selu, u kojem je, održavajući radio-vezu i napajajući se strujom iz agregata, Milutin svojevremeno uspeo da se proslavi.

“NOVOSTI“ I SVETSKI REKORD

OSTALO je zabeleženo da se čitalac Milutin Veljković, star 34 godine, obratio redakciji „Večernjih novosti“ juna 1969. godine sa molbom da list bude pokrovitelj i organizator obaranja svetskog rekorda u samovanju pod zemljom, koji je do tada, sa 109 dana, držao Francuz Anri Fiout. Obezbeđeni su mu lekovi, hrana i druga tehnička podrška, kako bi živeo pod zemljom. Imao je gas-bocu, šporet, instrumente za merenje temperature i vlage u krajnje neuslovnom „domu“. Istražujući, uspeo je da pronađe ljudsku vilicu, koplje, veliki broj životinjskih kostiju...

MILUTIN U AMERICI

MILUTINOV sin Aleksandar Veljković, i sam veliki avanturista i ljubitelj prirode, kaže za „Novosti“, da se njegov otac od napuštanja Srbije 1976. godine nikada nije vratio u zemlju. Živi u Americi. Sin ne zaboravlja očev poduhvat, pa se na Internetu mogu naći stotine sjajnih fotografija ove pećine i svrljiških predela.

- U redovnom smo kontaktu - kaže, za „Novosti“, Aleksandar Veljković, koga je takođe u životu privlačilo istraživanje pećine Samar. - Ja sam poslednji put u pećini bio 2006. godine, krajem oktobra, u bajkerskom pohodu na Piljski vodopad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: