Evropski muzički festivali

Couleur Café u Belgiji, Spraoi u Irskoj, Gilles Peterson Worldwide u Francuskoj, Sziget u Mađarskoj...

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

07:00

Default images

Couleur Café, Belgija, od 25. do 27. juna

Belgija nikad nije bila simbol dobre zabave, ali od kako je pre 15 godina održan prvi Couleur Café, stvari su počele da se menjaju. Festival se održava u centru Brisela, traje tri dana, i u proseku oko 80.000 ljudi dođe da čuje world zvuke, od hip-hopa do balkanskog ritma. Ove godine, glavni izvođači biće Snoop Dogg (dolazi i na Glastonbury) i Nas & Damian Marley.

Couleurcafe.be. Kompleti karata za sva tri dana festivala su rasprodati, ali dnevne karte se još uvek mogu nabaviti po ceni od €34. Za smeštaj preporučujemo Centre Vincent van Gogh, sa atmosferom adekvatnom festivalu i lokacijom u centru Brisela (+ 32 2 217 0158; dvokrevetne sobe su od €26.50). Ako ste za šik varijantu, probajte White Hotel (+32 2 644 2929; dvokrevetne su od €75), južno od centra grada, ale ni predaleko. Sobe su jednostavne, sa nameštajem savremenih belgijskih dizajnera.

Sonisphere, na lokacijama po čitavoj Evropi, u junu, julu i avgustu

Sonisphere je skup od nekoliko festivala hard rock i metal muzike, koji se održavaju u različitim državama Evrope, poput Bugarske, Grčke, Rumunije, Turske, Španije, Švedske, Finske, i naravno, Engleske. Očekujte legendarne metal bendove kao Iron Maiden, Mötley Crue i Slayer.

Sonispherefestivals.com. Cene variraju u zavisnosti od lokacije

Spraoi festival, Irska, od 30. jula do 1. avgusta

Spraoi festival je besplatan urbani festival u predivnom Waterfordu na jugoistoku Irske. Centralne ulice grada igraju ulogu bina, a tokom tri dana dođe u proseku oko 100.000 posetilaca. Osim muzike, akcenat je i na street umetnosti, a najupečatljiviji su akrobatske, žonglerske i igračke grupe iz Indije, Švedske, Francuske, i Nemačke. Tokom festivala se u pabovima organizuje program žive muzike, od bluegrass do ska žanra.

Spraoi.com. Ulaz je besplatan. Na sajtu festivala nalazi se spisak hotela sa specijalnim ponudama. The Granville Hotel (+353 51 305555) u ponudi ima dva noćenja s doručkom i jednom večerom za dvoje, za €258.

Gilles Peterson's Worldwide festival, Francuska, od 8. do 11. jula

Festival je smešten na tri lokacije u okolini luke predivnog grada Sète, koji je na putanji francuskih super-brzih vozova TGV. Worldwide okuplja imena od kojih pada vilica kada pomislite na BBC Radio 1 - Gil Scott-Heron, Joy Orbison i Gonja Sufi - kao i čitav niz najrazličitijih DJ-eva u usponu iz celog sveta.

Worldwidefestival.com. Karta za sva četiri dana festivala košta €126. Le Grand Hôtel (+33 4 6774 7177; dvokrevetne su od €105) u staroj luci je pravo mesto sa chill-out atmosferom

G! festival, Farska ostrva, od 15. do 17. jula

Dok komšije na Islandu, u Norveškoj i Škotskoj raspolažu sa pregršt letnjih festivala, stanovnici Farskih ostrva imaju G! - festival za lokalne muzičke fanove i turiste željne avanture. Zbog dramatičnih pejzaža i atraktivnih luka i pristaništa, festival G! je neuporedivo drugačiji od festivala uobičajenih u ostatku Evrope. Osim toga, tu je i fenomenalna lokalna klopa i neprekidan osećaj kao da ste kod svoje kuće.

Gfestival.com. 895 DKK (€120) za vikend kartu koja pokriva ceo festival, 225 DKK (€30) za spavanje u kampu tokom celog festivala.

Lorient Interceltic festival, Francuska, od 6. do 15. avgusta

Jednom godišnje, u žiži keltske kulture je gradić Lorient u Bretanji, a učestvuju grupe iz Bretanje, Cornwalla, Velsa, Irske, Škotske, Isle of Man, Galicia, i Asturias. Ovde dominira klasična, folk, i jazz muzika, ali festival je i prilika da svoje radove prikažu pisci, skulptori i slikari. Bine su tada postavljene po čitavom gradu, a najveće su na stadionu Parc de Moustoir, kao i kod ribarske luke. Ovogodišnji glavni izvođač prve večeri je irski bend The Cranberries. Veliki događaj tokom festivala je i Parade of the Celtic Nations (Parada keltskih nacija) 8. avgusta, koja se organizuje u čast keltske kulture, tradicije, i umetnosti, ali i keltskih jezika - velškog, galskog, i bretnoskog.

Festival-interceltique.com. Mnogi nastupi su besplatni, ali za neke se plaća karta – za više informacija posetite sajt festivala (npr. karte za koncert Cranberries koštaju €43). Hôtel Le Victor Hugo (+33 2 9721 1624; dvokrevetne su od €45) je dobar izbor za smeštaj - nalazi se u neposrednoj blizini luke

Sziget, Mađarska, 11-16 avgust

Festival sa Dunavom u pozadini - Sziget festival u Budimpešti je jedna od najboljih opcija ovog leta. Zastupljeni su svi muzički žanrovi, kao i pozorišne predstave i umetnički performansi, a sve se odigrava na ostrvu zbog čega je atmosfera jedinstvena.
Na festivalu ukupno postoji 55 bina, a za 2010. je predviđen nastup oko 1.000 izvođača, među kojima Yeasayer, Major Lazer, Simian Mobile Disco, kao i sveobuhvatan izbor world , dance, i romske muzike. Sziget je ponosan na činjenicu da Mađari čine samo 25% posetilaca. Osim toga, Budimpešta je jedna od glavnih city-break destinacija u Evropi, što Sziget festival čini još atraktivnijim.

Sziget.hu/festival_english. Karta za šest dana, uključujući spavanje u kampu, košta €200 (€170 bez kampovanja). Dnevna karta je €45.

Oya, Norveška, od 11. do 14. avgusta

Norveški festival Oya je poslednjih deset godina prerastao u pravi četvorodnevni spektakl u centru Osla. Ovde godine nastupaju popularniji bendovi nego inače, poput Pavement, Mia i The XX, shoegazing Megaphonic Thrift, čuveni DJ Lindstrom, i alternativni rock bend Serena Maneesh. Izvan festivala možete iskoristiti ture po fjordovima i obići restorane gde se služi riba ulovljena u neposrednoj blizini.

Oyafestivalen.com. Karte za sva četiri dana festivala su rasprodate, ali jednodnevne su još uvek u prodaji, i to po ceni od oko €85. Ne postoji kamp rezervisan za posetioce festivala, ali u blizini se nalazi Ekeberg Camping (+47 221 98568) - 260 kruna (€34) za šator za četiri osobe. Rica G20 (+47 2201 6400; dvokrevetne su od €130) je novi šik hotel u centru grada, sa minimalističkim sobama i električnim biciklima za iznajmljivanje.

EuroSonic, Holandija, od 13. do 15. januara 2011.

Davno su prošli dani kada ste morali da čekate leto da biste u muzici uživali na nekom festivalu. EuroSonic festival se održava u Groningenu na severu Holandije, na dva sata od Amsterdama. Prva dva dana nastupaju evropski izvođači, a poslednjeg, trećeg dana su holandski bendovi.

Eurosonic-noorderslag.nl. Cene još uvek nisu određene za festival 2011; za 2010. karte su koštale €40 za dva dana, i €75 za tri dana. Asgard Hotel (Ganzevoortsingel 2-1; +31 50 313 8387; dvokrevetne su do €125) se nalazi u centru grada, sa starinskom fasadom i savremenim enterijerom.

(Guardian)
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: