Sokobanja, pravi turistički gradić

Sokobanja, lekovita i ušuškana između Rtnja i Ozrena, čiji su zdrav vazduh veličali Nušić i Andrić, postala je pravi turistički gradić koji je danju oaza mira, a kako ’ladovina pada, prerasta u mesto za nezaboravan provod.

Izvor: Blic

Izvor: B92

Subota, 19.06.2010.

06:50

Default images

Ovde se dolazi, najpre, zbog vazduha punog ozona i zbog termalne lekovite vode, ali i zbog begstva od prebrzog tempa gradske svakodnevice. Zato su šetališta uvek prepuna, počev od onog centralnog, podno platana starih stotinak godina, koje je okruženo radnjicama, a popločano mermerom, pa do parkova.

Sokobanja je okružena mnogobrojnim izletištima koja su opremljena terenima za sport, pijaćom vodom, drvenim klupicama i stolovima, ozidanim roštiljom. U banji, kao i u svim velikim turističkim centrima, nema nedelje i praznika, svakodnevno je sve na raspolaganju, prodavnice se ne zatvaraju do kasno u noć, na svakom ćošku su kafići, poslastičarnice, picerije. Ipak, sve nekako vuče na minule vekove, a pravo ogledalo su kafanice. Muzika na uvce, ’ladno vino i čaše od dva deci, domaći specijaliteti počev od kajmaka i pogače do jagnjetine na ražnju, omame i najokorelije domaćine da kroče u kafanče. Za one mlađe, diskoteke su otvorene do zore. A između, u momente kada se dan prelama u tminu, radi korzo - odavno zaboravljeni vid šetnje, kada se lagano hoda s kraja na kraj ulice, pa nazad, pa tako po nekoliko puta.

Atrakcije Sokobanje su mnogobrojne. Amam, tursko kupatilo sa kadom Knjaza Miloša u kojoj se kupao, nudi uživanje u termalnoj vodi. Turisti mogu da uživaju u sauni, masaži, bisernoj kupki...

Sokograd, sagrađen između IV i VI veka, obiđe gotovo svaki gost. Kupališta na Moravici, šetnje do vrela i Hajduk Veljkove česme, pešačenje kroz uređene staze, obilazak obližnjeg Bovanskog jezera... U blizini je i Sesalačka pećina ispred koje je mesto za odmor, piknik i roštilj. Pećina je osvetljena, pa se mogu videti i slikati sve lepote obilatih stalagnita i stalaktita. Stotinak metara dalje zajažena je rečica i napravljeno je omanje jezero idealno za kupače. Gotovo da nema turiste koji ne ode i do čuvene Bogorodice u steni pred kojom, prema predanju, treba zamisliti jednu želju i ona će se ostvariti.

- U privatnom i hotelskom smeštaju raspolažemo sa 15.000 ležajeva. Osim prirodnih lepota, gosti uživaju i u mnogobrojnim manifestacijama kao što su „Zlatne ruke“, „Prva harmonika“, „Sveti Jovan Biljober“. Za goste organizujemo jednodnevne ture od zaječarske Romulijane pa do niških znamenitosti. Gostiju, koji nesebično izražavaju svoje zadovoljstvo, ima iz cele Srbije i okolnih država – kazao nam je Bratislav Majkić, direktor Turističke organizacije Sokobanja.
Cene smeštaja kreću se od 350 do 600 dinara po noćenju u privatnom smeštaju, i od 1.300 do 2.600 dinara za polupansion u jednom od pet hotela. Moguće je iznajmiti i apartmane, kuće ili stanove, a cene zavise od dogovora sa vlasnicima.
Prema rečima Dimitrija Lukića, predsednika opštine Sokobanja, od prethodne do sadašnje sezone uloženo je više desetina miliona u uređenje varoši.

- U potpunosti smo regulisali vodosnabdevanje izgradnjom tri kilometra vodovoda, postavljen je asfalt iz pravca Aleksinca, završili smo i kanalizacionu mrežu, a završeno je i postrojenje za odvod kanalizacije tako da je Moravica sada u potpunosti bez izlivanja otpadnih voda – kaže Lukić i navodi da će i ovog leta više desetina hiljada turista uživati u blagodetima jedne od najlepših banja u Srbiji.

Cene hrane i pića

Kafa 40 - 60
Espreso 60 – 90
Sok 90 – 100
Kugla sladoleda 35
Žestoko piće 60 – 120
Pivo 100 – 120
Pica 390 – 450
Čorba 80
Salata 110 – 200
Pastrmka na žaru 540
Karađorđeva šnicla 600
Jela sa roštilja 380 - 700

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: