Ljudska duša Kamene Gore

Na kraju svih krajeva, visoko, nebu pod oblake, blizu orlova, uz planinske bukove, usred stoletnih stabala borovih šuma, među ljudima koje nikada nećete zaboraviti... Kamena Gora – mesto iznad Prijepolja gde vas čekaju gorštaci najnežnijeg srca i najtoplijih ljudskih duša kakve, valjda, samo na ovakvim mestima obitavaju

Izvor: Politika

Izvor: B92

Subota, 19.06.2010.

06:40

Default images

Prijepolje ću pamtiti i po Duški Bajić, direktorki Turističke organizacije Prijepolja, koja enegrijom svoje mladosti i znanja, i snagom svoje vizije o lepšoj budućnosti ljudi ovog kraja, neumorno otkriva dobro lice i ljudsku dušu mesta tako surovog imena – Kamene Gore. I svih drugih, podjednako, ali, nama je pokazala uzbudljivu i divlju privlačnost ovog sela smeštenog na 1.400 metara nadmorske visine.

Kažu da je Kamena Gora ime dobila po pogledu koji na nju imaju komšije preko puta, meštani sela Sopotnica. Odatle izgleda kao da su kuće spuštene nekom čarobnom rukom sa oblaka na sive, oštre, kamene litice. I to je tačno. Tako izgleda. Ali, ljudsko oko često ne vidi ono što treba, ono što jeste. Zato, samo ako dođete u ovu oazu još neotkrivene i ničim ukaljane prirode, upoznaćete njenu ljudsku dušu...Ovde ćete naučiti da gledate i sagledate suštinu, meru i prave vrednosti života. Kad progledate očima Kamenogoraca shvatićete: uvek ćete stići tamo gde ste naumili. Zato, zastanite, uberite cvet, oslušnite pticu, pozdravite čoveka koji vam dolazi u susret. Ne žurite. Bilo gde da ste…

Nekada je, čak ne ni tako davno, 1927. godine, u selu Kamena Gora bila škola puna đaka, bilo je više od 300 domaćinstava, imali su biblioteku, školske novine i bili su pretplaćeni na Politiku. Danas, šest domaćinstva u 34 odlično očuvana „tradicionalna objekta” kako to kažu u turističkom žargonu, jedan đak u školi, ljudi, čuvari prededovskih ognjišta, koje nije povukla blizina Prijepolja, lagodnost gradskog života i buka urbane civilizacije.

Dragan Gluščević, specijalni pedagog, predsednik Centra za održiv razvoj „Kamena Gora,” kaže:

– Nismo mogli da se pomirimo sa činjencom da selo odumire, da nestaje, da ovde uskoro nikoga neće biti. Pre četiri godine, nas nekoliko, okupilo se oko ideje da ovo mesto približimo drugim ljudima, uvereni da će ih osvojiti ovi seljani i ova priroda. Planirali smo, i ostvarili, da napravimo bazen, uređen prostor za kamp, renoviramo unutrašnjost starih kuća i prilagodimo ih potrebama čoveka iz grada, obeležimo 84 kilometra pešačkih i planinarskih staza od Jabuke do Sopotnice, obučimo ljude da prepoznaju želje turista i vratimo sve one koji su otišli u grad, tamo su bez posla ili dobrih prihoda, da pokušaju da žive na svojoj zemlji, od turizma.

Hoće li u tome uspeti? Teško je poverovati da neće. Stići će ovde i ergela konja pa će se moći sve do Durmitora i natrag, kao nekad. Biće i bolji put do svake stare kuće u novom ruhu, biće i pečuraka i divljih jagoda, biće i stamenpg Svetog bora starog 400 godine koji u svom stabu čuva, kažu, čudotvorni, izvor pijaće vode. Ponovo će biti i Politike u seoskoj kafani. Ogradiće se i označiti svih 96 bistrih planinskih izvora...Ali, ovde nemojte doći samo zbog toga. Dođite da upoznate ljude, da od njih ponovo naučite ono što ste kao mali znali: da prepoznate dobrotu i ljudsku dušu, čak i u kamenu. Dočekaće vas hrana čije ukuse do sada niste osetili, livade okićene cvećem kakvo do sada niste videli, voda koju još niste pili. Dve boje – plavo i zeleno. I naučićete da ćete uvek stići tamo kuda ste naumili. Zato zastanite kada se umorite, ne žurite. Svi na kraju stignemo negde...

-------------------------------------------------------------

Korisne informacije

Smeštaj u Kamenoj Gori obezbeđen je u veoma udobnim, konfornim starim kućama čija je unutrašnjost sasvim prilagođena potrebama i željama modernih nomada. Prilazni put od Prijepolja ka Jabuci je dobar, asfaltni. Brzo i lako se stiže. Večeri su sveže, dani vreli. Pazite, Crna Gora je tek na koji kilometar odavde tako da ste stalno u romingu.

Za sve informacije možete se obratiti mejlom na adresu:

toprijepolje@gmail.com ili corkamenagora@beotel.net

Dušica Pavićević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: