Itaka, ostrvo za beg

Minijaturno Jonsko ostrvo, Itaka, nije pogođeno masovnim turizmom. Na ostrvo mahom dolaze oni koji tamo imaju nekoga , familiju ili prijatelje. Česta je pojava da na omanjoj plaži budete potpuno sami.\

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

12:47

Default images

Itaka je prvenstveno poznata kao matična luka i postojbina Odiseja, neuništivog Homerovog junaka.

Eno ga tamo, u parku, stoji skriven između klackalice i ljuljaške, pogođen bolom, genijalan, oličenje boga - kako ga stari grčki pesnik Homer opisuje. Sa neukroćenom bradom i brkovima i šeširom na glavi, izvajan od stene, sa jednostavnim parčetom odeće što mu delimično pokriva široki torzo.

Stoji na postolju i krupnim očima sagledava svet. I ovde, na grčkom ostrvu Itaki, oseća se kao kod kuće, savršeno dobro poznaje korene Itake, njene obale i zalive.

Odisej, kralj Itake!

Njegova priča je poznata, hiljadu puta prepričavana i dorađivana. Homer ga je opevao u hiljade stihova u svojoj Ilijadi i Odiseji, bestselerima klasičnog doba.

Na svojim putovanjima nostalgija mu je opsedala glavu. Pa i sam naziv Itaka simbolično se koristi u literaturi da označi cilj, žudnju za zavičajem, nostalgiju i povratak.

Itaka je pospano, kamenito ostrvo, Homer je govorio da je dobro za koze. Uglavnom je krševito i brdovito, sa neznatnim brojem plodnih dolina. Osim sporadičnog priliva turista i izletnika tokom godine, malo šta remeti jednoličnu atmosferu ostrva.
Photo: vrypan / Flickr
Vati (Vathi)

Glavno mesto Itake je Vati, omanja luka u kojoj živi više od polovine ukupnog stanovništva ostrva. Gradić je relativno nerazvijen, u njemu se nalazi nekoliko hotela i dosta soba za izdavanje, a restorani, taverne i kafići su poređani duž luke.

Vati je ujedno i epicentar svog kulturnog i administrativnog života ostrvljana.

Luka je jedna od najidiličnijih u Grčkoj, smeštena na kraju dugog, dubokog zaliva, okružena strmim brdima. Nažalost, idila se završava kako idete obalom korak po korak ka urbanijem delu Vatija i nailazite na arhitekturu koja jedva da podseća na onu od pre katastrofalnog zemljotresa 1953.

Zakonom iz 1978. pokušali su da spreče izgradnju rogobatnih zgrada i čist komercijalni razvoj, akcenat je na tradiciji, ali mnogi se toga ne pridržavaju.

U nekim selima je zabranjeno graditi u modernom stilu, a postoji i ograničenje boja koje mogu biti korišćene.

Nije nikakvo čudo što je arheološki muzej u Vatiju neprivlačan i ordinaran. Opstaje zahvaljujući povremenim turističkim turama kojima je muzej usputna stanica na turi.

Predmeti datiraju iz doba nakon mikenske civilizacije. Tanjiri vaze iz sredine starog doba, iz perioda kada su stanovnici Itake očigledno bili sveštenici i slavili boga Apolla.

Tu je i bista iz perioda kad su Rimljana naseljavali Itaku. Ali znali su za Odiseja, jer u muzeju stoji novčić iz trećeg veka pre n.e. sa bradom i šeširom sa dignutim obodom poznatom kao šešir pustolova.

Čini se da na ostrvu život vekovima stoji u mestu, stanovnici i dalje gaje masline, drže koze i ovce i idu u ribarenje.
Photo: Andrew Ogram / Wikimedia Commons
Plaže i priroda Itake

Itaka je zalivom Aetos, koji duboko zalazi u ostrvo, podeljena na dva dela, severno i južno. Na severu su smeštena turistička odmarališta i prijatne staze za šetnju.

Jug sa prestonicom predstavlja najvažniju vezu sa Homerom. Zapadne obale Itake, nepristupačne su i zarasle, jedva da postoji par pristojnih plaža, dok je istok poznat po brežuljcima i bujnim poljoprivrednim zemljištem.

Plaže su šljunkovite i kamenite i predstavljaju oazu mira. Razuđena obala Itake nije velika: 20 km duga i 8 km široka.

Egzogi, na severu jedno od najstarijih sela. Kuće datiraju iz 18. veka izvestan broj njih su puste. Samo vizantijska crkva Agia Marina izgleda pristojno: bela sa neboplavom kupolom.

Uz pomoć spoljnog kamenog stepeništa moguće je popeti se do zvonika. Gore se klate dva bronzana zvona. Na satu su prestave sv. Đorđa i aždaje, Marije i malog Isusa. A na sve strane kaljavi ptičiji izmet.

Istočno od Vatija u hladu visokih čempresa, nalazi se duga, uska plaža Skinos, odlično mesto za one koji beže od jakog sunca, koje ovde popodne brzo zađe.

Filiatro, šljunkovita plaža sa plitkom i topla vodom i prirodan hlad maslina predstavlja najprihvatljiviji izbor na ostrvu.

25 kilometara severno od Vatija nalazi se selo Kioni. Ušuškano, tradicionalno selo sa bogatom prirodom. Sa zelenih obronaka spuštaju se kuće do zaliva u obliku potkovice, duž luke su načičkane taverne.

Kioni je uspeo da pomiri šarm autentičnog grčkog sela i zahteve turizma. Gradska plaža je šljunkovita, strma, uska i kratka okružena drvećem koje daje prirodan hlad.

Polis je luka u malom zalivu na zapadnoj obali sa vrlo lepom plažom od belog šljunka, a na severu se nalazi Stavros, poznata po Odisejevoj bisti i bez nekog značajnijeg sadržaja.

Agios Ianis je prelepa mala plaža sa zlatnim peskom, bistrom vodom, ali bez hlada i prilično pusta. Na severnom vrhu ostrva nalazi se plaža Afales, u podnožju sela Eksogi.

Udaljena i teško pristupačna, slabo je posećena, ali je pogled na nju neverovatan. Marmakes, čije ime potiče od grčke reči za mermer, ima lepu plažu posutu belim šljunkom kao kontrast tirkiznom moru i zelenilu koje je okružuje.

Kako sići

Bliski sused Itake je Kefalonije. Iz luke sami ili susednih ostrva Zakintos i Lefkada, lako je stići brodom. S obzirom na krševiti teren, Itaka nema sopstveni aerodrom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: