Prag, grad sa 100 tornjeva

Od srednjeg veka govorilo se da je Prag najlepši grad na svetu. Zašto i danas privlači turiste, saznaćete ako se prošetate Zlatnom ulicom, obiđete najveći dvorac na svetu, provozate se brodićem po Vltavi i popijete čuveno češko pivo u nekoj od brojnih pivnica

Izvor: LIsa

Podeli

Zlatni grad i Grad sa stotinu tornjeva samo su neki od nadimaka koje je glavni grad Češke dobio tokom svog hiljadugodišnjeg postojanja. Od srednjeg veka govorilo se da je Prag jedan od najlepših gradova na svetu, zato ga i zovu Zlatnim. Područje Praga prvi naseljavaju Kelti 2000. godine pre nove ere, međutim, današnja metropola razvila se oko tvrđave Višehrad iz 10. veka, koja i danas ponosno stoji na desnoj obali reke Vltave, i u kojoj su večni dom pronašli češki velikani (kompozitori Antonjin Dvoržak i Bedžih Smetana, kao i književnik Karel Čapek).

Nekada bogata ulica

Srednjovekovno gradsko jezgro na popisu je UNESCO-ove svetske baštine. Praški dvorac iz 9. veka, u četvrti Hradčani, najveći je dvorac na svetu, a u njegovom kompleksu nalazi se i Katedrala svetog Vita i Zlatna ulica (Zlatá ulička), najmanja u Pragu, s jedanaest kućica sagrađenih krajem 16. veka. Ta ulica dobila je ime po zlatarima koji su u njoj živeli u 17. veku, a kasnije su je naselili siromasi. Najpoznatija je plava kućica u kojoj je nekad živeo pisac Franc Kafka (1883-1924) sa svojom sestrom Otlom. Navodno je upravo tamo dobio inspiraciju za pisanje romana „Dvorac“.

Možete da razgledate Zlatnu ulicu, a potom i da obiđete ceo dvorac (cena karte je 1.350 dinara).

Večera za zaljubljene

Legenda kaže da su Stari gradski trg i astronomski sat prožeti magičnim moćima. Ako odsednete u Grand Hotelu Praha, i vi možete da postanete deo te čarolije. Naime, hotel se nalazi nasuprot astronomskom časovniku koji oživljava svakog punog sata - tad kroz dva prozora prolazi procesija figurica Isusa i dvanaest apostola. Hotel sa 5* nudi poseban dvodnevni aranžman za zaljubljene u koji je uključena romantična večera uz džez muziku i bocu šampanjca (cena je oko 44.000 dinara za dve osobe). Noćenje s doručkom za dvoje košta oko 11.400 dinara (više na www.grandhotelpraha.cz).

Oni koji su željni zdravog odmora s mnogo opuštanja, uputiće se u hotel Intercontinental koji ima bazen, studio za aerobik, saunu, sobe za masažu, solarijum... Restoran Zlata Praha, koji se nalazi na devetom spratu hotela, slovi kao jedan od najboljih u gradu. Cena noćenja je oko 8.000 dinara. U samom srcu Praga, na Vaclavskim Namjestima, pronaći ćete hotel Golden Prague (3*) koji u letnjim mjesecima nudi noćenje za dvoje po ceni od samo 7.400 dinara. Taj hotel sa 85-godišnjom tradicijom poznat je kao mesto na kojem je počela Plišana revolucija 1989. godine, kojom je u Čehoslovačkoj srušen komunistički režim.

Više o kupovini, noćnom životu i muzejima u Pragu na: www.myczechrepublic.com

Šoping centri

Češki kristal, nakit od granata i drvene lutkice najčešći su suveniri. Drvene marionete u Pragu se izrađuju od 18. veka i predstavljaju razne likove, od kraljeva i princeza do veštica i klovnova. U mnogim prodavnicama suvenira možete da kupite jeftine kopije ovih lutaka (cene i modeli na www.loutky.cz).

Popularne su i čaše od plavog kristala za vino - jedna košta oko 2.700 dinara (www.bluepraha.cz). Prag je dom velikih šoping centara poput kompleksa Palladium na Trgu Republike (Namesti Republiky).

U raskošnom zdanju od pet spratova, koje spaja staro i moderno, nalazi se 170 prodavnica, kao i 30 restorana i kafića.

Za luksuzniju kupovinu uputite se u Parisku ulicu koju Česi nazivaju „praškom Petom avenijom“. Tu ćete naći najekskluzivnije prodavnice: Dior, Louis Vuitton, Hugo Boss, Burberry, francuske parfimerije i putničke agencije.

Skoro svuda se nalaze male prodavnice u kojima možete da pazarite nakit, vina, sveće, pa i hot-dog sendviče, zatim restorani i barovi poput Barocka čije zidove krase fotografije poznatih glumaca i muzičara. Tamo možete da isprobate i specijalitete iz skoro svih krajeva sveta.

Ulica vodi do starogradskog tornja koji pruža pogled na Stari grad, a okružen je crkvama različitih arhitektonskih stilova: barokna Crkva svetog Nikole i gotička katedrala Týnský chrám.

Protiv gladi i žeđi

Ako niste bili „U Kalichi“, niste bili u Pragu, kažu stanovnici ovog grada. Ta izreka odnosi se na njihova omiljena mesta za izlazak – pivnice. Upravo se „U Kalichi“ (u prevodu: Kod vojnika) navodno odmarao poznati Hašekov lik, dobri vojnik Švejk.

Ta pivnica danas je jedna od najcenjenijih u Pragu i u njoj je bez rezervacije teško naći mesto. Penasto češko pivo toči se u potocima, sa stolova mame mirisni specijaliteti, a muzika uživo zaokružuje utisak. „All inclusive“ meni omogućava vam da konzumirate jelo i piće u neograničenim količinama (cena menija je oko 4.700 dinara, www.ukalicha.cz). Na jelovnicima praških pivnica često ćete videti natpis „Proti velké Žízeni“ („protiv velike žeđi i gladi“) sa navedenim jelima ili grickalicama koje najbolje idu uz pivo. Na popisu su kobasice marinirane u začinima (utopenci), razne vrste sireva...

Svakako zavirite i u neku od srednjovekovnih krčmi u kojima ćete pronaći vitezove, mačevaoce i žonglere (više na www.krcmabrabant.cz).

LISA U NOVOM BROJU:

Moda: Crvena prati ritam trendova

Dobar savet: Da li cena garantuje kvalitet?

Nataša Markoviæ, glumica: Moj put oko sveta

Tema broja: Uspešan brak

Aktuelno: Uèesnica Survivora Vesna Ðoloviæ o iskušenjima i izdržljivosti

Zdravlje: Buduænost matiènih æelija

Kuæni ljubimci: Maèke je lako obožavati

Češka Republika

Praško proleće

Poznato je da je proleće najzbudljivije godišnje doba u Pragu. Ukoliko želite da sami istražujete grad, šetate se, upoznajete nove ljude ili upoznajete neverovatnu kulturu Praga kroz crkve, galerije i muzeje, proleće je pravo vreme za to.

Češka Republika četvrtak 15.03. 11:16 Komentara: 6

Tajni užici Praga

Barokne palate, divni trgovi i „brkovi“ od pivske pene – sve to asocira na divni Prag. Međutim, reke turista mogu da vam pokvare doživljaj kod najprometnijih znamenitosti, pa je možda bolje da krenete tajnim putevima.

Češka Republika utorak 13.09. 12:21 Komentara: 3

Ne propustite u Pragu

Prag je idealna prolećna destinacija ako želite mini odmor tokom kog nećete potrošiti mnogo novca. Za manje 100 evra možete dobiti prevoz i smeštaj za nekoliko dana bilo da idete preko agencije, bilo u sopstvenoj režiji.

Češka Republika sreda 13.04. 20:46 Komentara: 5

Prag: kubističke zgrade na Kafkinoj stazi

Pariska ulica, u najstarijem delu glavnog grada Češke, Pragu, prosečena je u pravoj liniji, na samom početku 20. veka, kroz srce Stare jevrejske četvrti koja je, ograničena Kaprovom, Dlouhom i Kozi, postojala u Srednjem veku, od Starog trga pa sve do keja na Dvoržakovim Nabrežima.

Češka Republika sreda 2.02. 07:00 Komentara: 0

Prag, zlatni grad na Vltavi

Spoj moderne prestonice, širokih ulica i malih kaldrmisanih sokaka je ono po čemu je ovaj grad karakterističan. Prag vas može ostaviti bez daha raznovrsnom arhitekturom, brojnim dvorcima i katedralama.

Češka Republika nedelja 30.01. 06:40 Komentara: 4

Češko pivo - tradicijom protiv krize

Polovina potrošnje piva u Češkoj vezana je za pabove, restorane i barove jer Česi najviše cene točeno pivo. Zbog krize, smanjenja broja turista i povećanja akciza potrošnja tog pića u poslednje dve godine je u padu, ali tržište je dovoljno razvijeno pa svetski poznati brendovi i dalje među domaćim imaju jaku konkurenciju

Češka Republika sreda 24.11. 06:50 Komentara: 7
strana 1 od 4 idi na stranu