Bratislava - rokoko i komunizam

Smeštena između najzapadnijeg kraja Karpata i ravne doline Dunava, u neposrednoj blizini Austrije i Mađarske, Bratislava ima dva lica, piše Rough Guide

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2010.

07:10

Default images

S jedne strane je stari grad ili staré mesto – atraktivno staro jezgro grada, uglavnom pešačko, sa renoviranim baroknim palatama; s druge strane je ostatak grada ili nové mesto, koji predstavlja mešavinu oronulih stambenih zgrada sagrađenih između dva svetska rata i posleratnih solitera karakterističnih za Istočni blok. Većina zgrada ovde je uništena nakon Drugog svetskog rata, a mnogo manje u bombardovanju tokom rata. Tipičan primer je Jevrejski kvart, koji je buldožerom sravnjen da bi se napravilo prostora za kolosalni novi viseći most, poznat kao most SNP, simbol napretka grada pod Komunizmom.

Vekovima je Bratislava za populaciju koja govori nemački bila poznata kao Pressburg, a oni su, do proterivanja 1945, snabdevali polovinu stanovnika ovog grada. Mađari su Bratislavu zvali Pozsony, i nekoliko vekova su je koristili kao prestonicu tokom turske okupacije Mađarske. Mađari su krunisali svoje kraljeve i kraljice u katedrali u Bratislavi, a Diet (mađarski parlament) ovde je održavao sednice, i to sve dok Turci konačno proterani iz Panonske nizije. Na početku dvadesetog veka, grad je imao jedva 60.000 stanovnika, od kojih su većinu činili Nemci, Mađari, i/ili Jevreji, uz neznatan broj Rumuna i Slovaka.

Ravnoteža se promenila kada je 1918. osnovana Čehoslovačka, i to u korist Slovaka, koji su preuzeli kulturne i političke institucije, a grad preimenovali u Bratislava po Bratislavu, poslednjem slovenskom lideru Velikomoravske kneževine.

Tokom proteklih osamdeset godina, broj stanovnika je porastao više od sedam puta – na 450.000 – grad je danas najveći u zemlji i u njemu živi oko osam odsto stanovništva Slovačke. Međutim, istorijski centar je iznenađujuće mali, a najveći broj žitelja živi u soliterima.

Kakav god da je bio prethodni identitet Bratislave, danas je to u potpunosti slovački grad, a centar grada vri od studenata i nove generacije pro-zapadnih građana. Multikulturna atmosfera predratnih dana jedva se ocrtava u ostacima mađarske i rumunske manjine, kao i Austrijancima koji ovamo dolaze na dnevni izlet. Ipak, još uvek se oseća zrnce istine u toliko puta citiranoj Meternihovoj izjavi: “Istočno od Beča počinje Orijent.”
Photo: J_Makk / Flickr
Računajte da će vam trebati najmanje nekoliko dana da upoznate grad. A kad shvatite da nijedna od gradskih atrakcija ne pravi gužve kao što je to slučaj u Pragu, kad osetite opuštenu atmosferu starog grada i odličnu klimu, poželećete da ostanete duže.

Staré Mesto

Bez sumnje, staré mesto je najlepši deo grada. Kvart je najvećim delom pretvoren u pešačku zonu i u protekloj deceniji je u velikoj meri renoviran, tako da sada izgleda bez preterivanja fascinantno.

U delu starog mesta najbliže dvorcu odigrale su se najveće promene u posleratnom periodu. Kao da nije bilo dovoljno što su Nacisti desetkovali Jevreje, već su i nakon rata Komunisti bukvalno sravnili čitav Jevrejski kvart kako bi tu 1972. podigli brutalno grandiozan most, most SNP, kojim su istovremeno pocepali kvart Rybné námestie na dva dela. I na kraju, najočuvaniji deo starih gradskih zidina danas služi samo kao neka vrsta zvučne barijere kojom je ostatak kvarta staré mesto zaštićen od buke saobraćaja.

Hviezdoslavovo námestie i rečni kej

Između kvarta staré mesto i keja nalazi se atraktivan i širok bulevar Hviezdoslavovo námestie, na kojem su s jedne strane nanizani restorani i kafei, dok je na drugoj mamutski Hotel Carlton, kompleks tri hotela koji su originalno sagrađeni tokom 1920ih. Ponos trga je nikad veća statua “oca slovačke poezije”, Pavola Országha Hviezdoslava.
Photo: Daveness_98 / Flickr
Na istočnom kraju trga su dve veličanstvene zgrade iz 19.veka: prva je Slovenské národné divadlo (Slovačko nacionalno pozorište) koje je prvobitno sagrađeno kao visokokvalitetna operska kuća za predstave na nemačkom jeziku. Ispred nje se nalazi fontana u bronzi poznata kao Ganymedova fontána, sa mladim Trojancima koje kidnapuje Zevs maskiran u orla. Druga zgrada se nalazi dijagonalno od pozorišta, i u njoj je danas smeštena Slovenská filharmónia (Slovačka filharmonija). Zgrada je sagrađena u kasnijem stilu koji više vuče na secesionizam.

SMEŠTAJ

Bratislava nema nijedan od logističkih problema koje ima Prag, ali s obzirom da je glavni grad, kao i da je blizu Beča, znači da je smeštaj skuplji nego bilo gde u zemlji.

Jeftiniji hoteli se uglavnom nalaze istočno i severoistočno od centra, među komunističkim soliterima. Iako ovaj kraj nije previše atraktivan, do centra se lako stiče tramvajem ili autobusom.

Downtown Backpacker's Panenská 31; tel: 02/5464 1191, www.backpackers.sk. Prijatan i udoban hostel, mada ne i previše jeftin, nalazi se na pet minuta od kvarta Michalská veža. Spavanje u višekrevetnim sobama / spavaonicama je 600Sk po osobi. Dvokrevetne su Sk500-1000.

J.Hronca Bernolákova; tel: 02/5249 7723. Najživlji hostel u gradu, nalazi se nekoliko stanica tramvajem ili autobusom severoistočno od centra. Doručak je uključen u cenu, a hostel je otvoren od juna do avgusta: Cena: Sk500-1000

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: