Bratislava - rokoko i komunizam

Smeštena između najzapadnijeg kraja Karpata i ravne doline Dunava, u neposrednoj blizini Austrije i Mađarske, Bratislava ima dva lica, piše Rough Guide

Podeli

S jedne strane je stari grad ili staré mesto – atraktivno staro jezgro grada, uglavnom pešačko, sa renoviranim baroknim palatama; s druge strane je ostatak grada ili nové mesto, koji predstavlja mešavinu oronulih stambenih zgrada sagrađenih između dva svetska rata i posleratnih solitera karakterističnih za Istočni blok. Većina zgrada ovde je uništena nakon Drugog svetskog rata, a mnogo manje u bombardovanju tokom rata. Tipičan primer je Jevrejski kvart, koji je buldožerom sravnjen da bi se napravilo prostora za kolosalni novi viseći most, poznat kao most SNP, simbol napretka grada pod Komunizmom.

Vekovima je Bratislava za populaciju koja govori nemački bila poznata kao Pressburg, a oni su, do proterivanja 1945, snabdevali polovinu stanovnika ovog grada. Mađari su Bratislavu zvali Pozsony, i nekoliko vekova su je koristili kao prestonicu tokom turske okupacije Mađarske. Mađari su krunisali svoje kraljeve i kraljice u katedrali u Bratislavi, a Diet (mađarski parlament) ovde je održavao sednice, i to sve dok Turci konačno proterani iz Panonske nizije. Na početku dvadesetog veka, grad je imao jedva 60.000 stanovnika, od kojih su većinu činili Nemci, Mađari, i/ili Jevreji, uz neznatan broj Rumuna i Slovaka.

Ravnoteža se promenila kada je 1918. osnovana Čehoslovačka, i to u korist Slovaka, koji su preuzeli kulturne i političke institucije, a grad preimenovali u Bratislava po Bratislavu, poslednjem slovenskom lideru Velikomoravske kneževine.

Tokom proteklih osamdeset godina, broj stanovnika je porastao više od sedam puta – na 450.000 – grad je danas najveći u zemlji i u njemu živi oko osam odsto stanovništva Slovačke. Međutim, istorijski centar je iznenađujuće mali, a najveći broj žitelja živi u soliterima.

Kakav god da je bio prethodni identitet Bratislave, danas je to u potpunosti slovački grad, a centar grada vri od studenata i nove generacije pro-zapadnih građana. Multikulturna atmosfera predratnih dana jedva se ocrtava u ostacima mađarske i rumunske manjine, kao i Austrijancima koji ovamo dolaze na dnevni izlet. Ipak, još uvek se oseća zrnce istine u toliko puta citiranoj Meternihovoj izjavi: “Istočno od Beča počinje Orijent.”

Računajte da će vam trebati najmanje nekoliko dana da upoznate grad. A kad shvatite da nijedna od gradskih atrakcija ne pravi gužve kao što je to slučaj u Pragu, kad osetite opuštenu atmosferu starog grada i odličnu klimu, poželećete da ostanete duže.

Staré Mesto

Bez sumnje, staré mesto je najlepši deo grada. Kvart je najvećim delom pretvoren u pešačku zonu i u protekloj deceniji je u velikoj meri renoviran, tako da sada izgleda bez preterivanja fascinantno.

U delu starog mesta najbliže dvorcu odigrale su se najveće promene u posleratnom periodu. Kao da nije bilo dovoljno što su Nacisti desetkovali Jevreje, već su i nakon rata Komunisti bukvalno sravnili čitav Jevrejski kvart kako bi tu 1972. podigli brutalno grandiozan most, most SNP, kojim su istovremeno pocepali kvart Rybné námestie na dva dela. I na kraju, najočuvaniji deo starih gradskih zidina danas služi samo kao neka vrsta zvučne barijere kojom je ostatak kvarta staré mesto zaštićen od buke saobraćaja.

Hviezdoslavovo námestie i rečni kej

Između kvarta staré mesto i keja nalazi se atraktivan i širok bulevar Hviezdoslavovo námestie, na kojem su s jedne strane nanizani restorani i kafei, dok je na drugoj mamutski Hotel Carlton, kompleks tri hotela koji su originalno sagrađeni tokom 1920ih. Ponos trga je nikad veća statua “oca slovačke poezije”, Pavola Országha Hviezdoslava.

Na istočnom kraju trga su dve veličanstvene zgrade iz 19.veka: prva je Slovenské národné divadlo (Slovačko nacionalno pozorište) koje je prvobitno sagrađeno kao visokokvalitetna operska kuća za predstave na nemačkom jeziku. Ispred nje se nalazi fontana u bronzi poznata kao Ganymedova fontána, sa mladim Trojancima koje kidnapuje Zevs maskiran u orla. Druga zgrada se nalazi dijagonalno od pozorišta, i u njoj je danas smeštena Slovenská filharmónia (Slovačka filharmonija). Zgrada je sagrađena u kasnijem stilu koji više vuče na secesionizam.

SMEŠTAJ

Bratislava nema nijedan od logističkih problema koje ima Prag, ali s obzirom da je glavni grad, kao i da je blizu Beča, znači da je smeštaj skuplji nego bilo gde u zemlji.

Jeftiniji hoteli se uglavnom nalaze istočno i severoistočno od centra, među komunističkim soliterima. Iako ovaj kraj nije previše atraktivan, do centra se lako stiče tramvajem ili autobusom.

Downtown Backpacker's Panenská 31; tel: 02/5464 1191, www.backpackers.sk. Prijatan i udoban hostel, mada ne i previše jeftin, nalazi se na pet minuta od kvarta Michalská veža. Spavanje u višekrevetnim sobama / spavaonicama je 600Sk po osobi. Dvokrevetne su Sk500-1000.

J.Hronca Bernolákova; tel: 02/5249 7723. Najživlji hostel u gradu, nalazi se nekoliko stanica tramvajem ili autobusom severoistočno od centra. Doručak je uključen u cenu, a hostel je otvoren od juna do avgusta: Cena: Sk500-1000

Slovačka

Bratislava – mirna bliznakinja Beča

Velelepne katedrale, romantična kaldrmisana šetališta, moderni kafići ili neobični muzeji u Bratislavi, na trenutak će učiniti da se osećate kao da ste u Beču. Šta u prestonici Slovačke treba prvo da posetite?

Slovačka subota 10.03. 14:02 Komentara: 6

Bratislava - opušteno i lagodno

Iako pomalo u senci velikih evropskih gradova Budimpešte, Beča i Praga, Bratislava sa svojih 400.000 stanovnika je po veličini i geografskoj poziciji optimalno mesto za život. Ovaj grad nije, kao velike evropske metropole, preplavljena turistima. U centru zaista može da se oseti duh i Slovaka i Bratislave. Nema gužvi, brzine i tenzije koju mi često vidimo i osećamo u Beogradu.

Slovačka ponedeljak 14.03. 11:30 Komentara: 2

Veseli grad između Dunava i neba

Štipala je košava, koja je nesmetano dobijala na brzini preko korita Dunava, sa leve na desnu obalu, dok smo izlazili iz autobusa blizu centra Bratislave. Jedan duhoviti lokalni vodič, koji nas je upoznavao sa činjenicama o Bratislavi, poveravao nam je da i pored svih preterivanja danas važi računica po kojoj glavni grad Slovačke ima 525.000 stanovnika i u uzlaznom je trendu. Naime, još će rasti.

Slovačka ponedeljak 22.03. 13:34 Komentara: 1

Jagnjeća brigada

i jedan i drugi smo sami sebi dali nadimke

saponja dule njasvi, cavic duca bojler

unistili smo se, vise bojler

mada je saponja radio i na pivu

Slovačka petak 27.06. 13:04 Komentara: 8