Bansko, spust pa kaldrmom do mehane

Skijaške staze raspoređene su u dva pravca, Čalin Valog (1.100-1.600m) i Šiligarnika (1.700-2.500m). Najpoznatija ski-staza je Tomba, duga preko dva i po kilometra

Autor: Miroslava Pudar
Izvor: Danas

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2010.

06:20

Default images

Jele visoke preko petnaest metara, više od same ski-žičare na kojoj načičkani skijaši sliče vrapcima na smrznutom kablu, žubor planinskog potoka, brzo smenjivanje oblaka i sunčanih intervala, neizmerno svež vazduh i pogled koji sa planine Pirin puca na dolinu u kojoj se gnezdi gradić Bansko samo su neke od asocijacija na ovaj planinski i skijaški centar.

Smešten blizu grčke granice, na udaljenosti 160 kilometara od Sofije, Bansko se u stvari nalazi u podnožju planine Pirin, na 936 metara nadmorske visine, pa svako skijaško iskustvo podrazumeva polučasovno putovanje gondolom do Banderiška poljane, platoa na nadomorskoj visini od 1.635 metara odakle se račva mnoštvo drugih staza i žičara. Početničke staze organizovane su baš na ovoj stanici, sa nekoliko čajdžinica i kafeterija i jednim restoranom, sve u susret potrebama skijaša i komforu da se na planini provede što više vremena. Grupe grčkih gostiju opušteno šetaju baš ovim delom planine, mnogi iz potrebe čistog uživanja u snegu i neopterećeni zimskim sportovima. Dame u bundama a devojke u gumenim čizmama i šalvarama, trenutno popularnim odevnim kombinacijama u ovoj zemlji, čine šarenilo ove grupe gostiju. U blizini njih mnoštvo enegleskih turista, koji na snoubordovima uče prve korake na snegu. Dalje, mnogobrojne grupe skijaša naoštrenih za nove podvige.

Ovu planinu, visoku 2.914 metara, otkrili su najpre planinari koji dolaze da osvoje planinski vrh Vihren, a potom i ljubitelji skijanja. Višegodišnji razvoj ski ponude i milionska ulaganja učinili su da ovo skijalište sada ima u ponudi blizu 70 kilometara uređenih i preglednih staza, a njegovu prednost svakako čini raspored staza koje za sve vrste skijaša - od početnika do profesionalaca - dostižu najviši vrh Todorku, na 2.600 metara. To znači da svako, ali baš svako od skijaša može da se pohvali da je došao do najviše tačke ovog skijališta gde je smešten i zabavni park. Skijaške staze raspoređene su u dva pravca, Čalin Valog (1.100-1.600m) i Šiligarnika (1.700-2.500m). Najpoznatija ski-staza je Tomba, duga preko dva i po kilometra, crne kategorije, sa visinskom razlikom od skoro 1.000 metara. Najprijatnija za laku vožnju je takozvana plava, Šiligarnik staza duga dva kilometra, sa visinskom razlikom od 500 metara, kao i crvena staza za napredne skijaše Balkaniada, duga 1,7 kilometara sa visinskom razlikom od 640 metara. Od plavih staza dobre su još i Plato jug i Stara pista, a od crvenih Todorka i Čalin Valog istok. Postoje i staze za langlauf - nordijsko skijanje, dužine četiri i dva kilometra, a nalaze se kod Banderiška poljane. I za kraj, simpatično rešenje je šest kilometara duga staza Bansko, koja kroz predivnu šumu vodi do samog mesta i početne stanice gondole.

Baš tu smešten je najlepši od blizu 150 hotela u Banskom, hotel „Kempinski grand arena“, sa ponudom od 120 deluks soba i 24 apartmana, a sve to krunisano zatvorenim i otvorenim bazenom sa vrelom vodom i saunama. A te saune, stvarno su najbolje opuštanje mišića posle višečasovnih napora na stazama. Sam gradić je pitoreskno mesto sa dominantnim uticajem starog arhitektonskog nasleđa, niskih kuća od kamena u uskim, kaldrmisanim ulicama i sa mnoštvom mehana. Ima 10.000 stanovnika i sve do 1912. godine bio je u sastavu Otomanske imperije. Tada se zvao Banička, a nakon Prvog balkanskog rata 1912. godine ušao je u sastav Bugarske. Danas se čitav kraj ubrzano menja, puno se gradi i još više očekuje od turizma. Cene nekretnina su povoljne čak i za naše uslove, a najlepši primer poštovanja okruženja i harmonije prirodnih materijala u gradnji - kamena, drveta i cigle - predstavlja apartmansko naselje „Pirin golf klub“ udaljeno nekoliko kilometara od samog mesta Bansko. Tu je podignut potpuno nov i opremljen mali grad, za solventnu klijentelu, koja u svemu želi privatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: