Istanbul - danju gužva, a noću ludilo

Kažu da nijedan evropski grad noću nije tako živ kao Istanbul. Ima za svakog ponešto: od klubova u kojima se okupljaju samo bogataši pa do običnih garaža u kojima trešti „buka“. Tu je i dobra hrana.

Izvor: Deutsche Welle

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2010.

06:50

Default images

Raspoloženje u Klub „Sortie“, diskoteci na otvorenom, je odlično, posebno u dva sata iza ponoći. Disk-džokej je puštajući turske pop hitove u klupskoj verziji već zagrejao atmosferu, a publika je oduševljena.

Klub „Sortie“ je vrlo specifično mesto – mnogi gosti koji ovde navraćaju voze Ferarije, a neki čak i svojim jahtama dolaze u Bosfor jer se ova diskoteka nalazi upravu tu, na obali, ispod prvog mosta.

„Ovde uglavnom dolaze bogatiji ljudi. Reč je o tzv. visokom društvu Istanbula. Doduše među njima ima i onih koji se oblače tako, želeći da ostave utisak da tu pripadaju. U klub navraćaju i bogate žene u visokim potpeticama, koje traže mlađe društvo. Ja ovde dolazim, jer se tu prijatno osećam. Ponekad deluje snobistički, ali ovde se zaista možete dobro provesti. Čak Vam i prija da gledate sve te ljude“, kaže Mehmet, redovni gost.

Cena ulaznice nije nimalo pristupačna – 50 lira ili 25 evra. Dobrostojećima to, naravno, ništa ne znači, ali za one koji bi da budu deo visokog društva, čisto zabave radi, to je dosta novca.

Prvo se obavezno najesti!

Priprema za noćne izlaske izgleda obično ovako: najvažnije je da prethodno dobro večerate. U Istanbulu postoji jedan čitav kvart restorana. Zove se „Tunel“ i tu se servira „najbolja klopa“. Barem tako tvrdi Nošin, student fizike iz Irana:

„Turska jela su odlična. Nisam to znao pre dolaska u Istanbul. Veoma su ukusna. Turci svoja jela spremaju sa dosta povrća, spanaća, a imaju i odlične prelive“.

Za večeru se obično prvo servira hladno predjelo. Uz to obavezno ide i raki, tursko alkoholno piće. Turska rakija i ostala slična pića su prilično skupa, ponajviše zbog poreza na alkohol. Sedi se uglavnom u bašti, ako to vremenske prilike dozvoljavaju.

Gde ide običan narod i znatiželjni turisti?

Kvart Bejoglu važi za najurbaniji deo Istanbula. Upravo u tom delu grada se nalazi veliki broj klubova i diskoteka. Među njima i klub „Araf“, u kojem nećete videti ljude kako stoje, pokušavaju da budu kul ili jednostavno posmatraju lepe žene. Ovde se non-stop pleše.

Prvo što ćete primetiti kada uđete u ovaj klub je neverovatno visoka temperatura. Toplo je u toj meri da biste pomislili da je unutra najmanje 60 stepeni. „Araf“ je naročito omiljen među stranim studentima, koji su u Istanbul došli na semestar ili dva. Nema pravila u oblačenju, a ni namrgođenih izbacivača.

„Ovde možete čuti sve moguće muzičke žanrove. Drugo: ne naplaćuje se ulaz. Atmosfera je odlična! Jedino što morate da platite je piće, naravno“, kaže jedna Amerikanka.

Muzika koja liči na buku

Nedaleko odatle nalazi se i klub „Mašina“. Međutim, muzika koja se u toj diskoteci može čuti, potpuna je suprotnost konceptu kluba „Araf“. Prostor je možda nešto veći nego najobičnija garaža, a disk-džokej se nalazi u kavezu.

„Mašina“ je na dobrom glasu. Jedna mlada Turkinja nam kaže: „Ovde možete uživati u elektronici i tehnu. Muzika je odlična. Zvuk potiče iz Osman produkcije, lokalnog izdavača. Ovde navraćaju neobični, ali interesantni ljudi“.

Muzika je u svakom slučaju prilično glasna. Disk-džokeji gotovo i da ne prave razliku između buke i muzike. Kroz svaki deo Vašeg tela, proći će vibracije tehno hitova. I ta buka traje najmanje do tri ujutru.

autori: Kilijan Pfefer / Nebojša Jakovljević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: