Lech am Arlberg, garantovan sneg

Austrijsko skijalište bez konkurencije – snega ima bukvalno uvek, staze su besprekorne, a ski pas pokriva celu zonu planine Arlberg.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

06:50

Default images

Lech am Arlberg se nalazi između skijališta Zurs am Arlberg i Warth, dva ski centra sa najviše snega u Austriji, tako da i sam Lech svake zime ima snega na pretek.

Skijanje je ekstremno dobrog kvaliteta, a selo je besprekorno i maksimalno sređeno. Pored toga, Lech-Zurs su jedina skijališta u Austriji gde je obezbeđeno heli-skijanje.

Ovo područje naselili su u 14. veku stanovnici kantona Wallis u Švajcarskoj, a u novije vreme Lech je izrastao u jedno od najbolji skijališta u Evropi.

Lech je poznat i po tome što baš odavde potiče savremena alpska ski tehnika, spuštanje niz strmu padinu sa vezovima koji su fiksirani i na petama – nasuprot nordijskom skijanju gde skijaši nemaju fiksiranu petu već samo vrh stopala (telemark stil, cross-country ili langlauf, i ski skokovi).
Photo: Joao Maximo / Flickr
Zbog garantovanog snega i duge tradicije, Lech je danas skijalište rezervisano za one sa dubljim džepom – smeštaj je u glavnom ekskluzivan, a ski pas malo skuplji nego na drugim mestima.

Ipak, zbog duge tradicije, u Lech dolazi i veoma mnogo pravih skijaša, tako da je skijalište i pored sveg glamura ostalo nepretenciozno. Fancy radnja u Lechu pre će biti prodavnica ski opreme, a ne neki skupi butik.

PREDNOSTI

Selo Lech je sređeno i izgleda kao iz snova – smešteno je na 1.450 metara nadmorske visine.

Lech ima besprekorno održavane staze, u glavnom crvene, za srednje napredne skijaše. Osim toga, postoji i zavidna mreža terena kroz dubok sneg.

Glavna prednost Lecha je što snega ima gotovo uvek, i pored toga što su mnoge staze osunčane.

Za one koji žele žešće staze i strmiji uspon, tu su nekoliko kilometara udaljeni St Anton i ostala skijališta na Arlbergu.

Noćni život je takođe besprekoran – postoji dobar izbor pabova i odličnih restorana. Smeštaj je na visokom nivou.
Photo: jose43 / Flickr
MANE

Ski liftovi, iako održavani imaju nekoliko starih žičara kojima definitivno treba zamena, pogotovo za ovako šik skijalište.

Iskusnim skijašima smeta i to što Lech ima mali broj crnih (ekspertskih) staza, dok početnici u glavnom smatraju da plave staze koje vode do centra sela nisu dovoljno lake, i da bi mogle biti svrstane već u crvenu kategoriju.

Lechu se može prigovoriti i da nema dovoljno atraktivnih restorana na stazama.

Ipak, osnovna zamerka su cene – sve je vrlo skupo, a pogotovo smeštaj.

TOP 5 STAZA

1. White Ring

Cirkularna staza duga 23 km, sa plavim i crvenim delovima prolazi kroz celokupno područje skijališta Zürs, Oberlech i Lech.

2. Oberlech

Najbolji deo za početnike, ali i za srednje napredne. Staze su na velikoj visini, snega tu ima uvek, a pogled je odličan.

3. Madloch Joch

Odličan deo za srednje napredne skijaše, koje će najpre oduševiti duge crvene staze koje sa vrhova Madloch Joch i Muggengrat vode do sela Zürs. Prednost ovih staza je što retko ima gužve, a mana što se pri kraju staze prave nezgodne đžombe, tako da je najbolje doći što ranije – najbolje čim prođe ratrak.

4. Trittkopf

Trittkopf se nalazi iznad sela Zürs, naspram vrha Madloch Joch, a poznat je po tome što ima nekoliko vrlo izazovnih crvenih staza.

5. Zug

Zug je seoce sa nekoliko hotela, i do njega se može doći jedino prilično izazovnim ski rutama, gde ne prolazi ratrak i gde je sneg dubok.

SKI PAS

Ski pas za šest dana je oko €200, a dnevni je oko €45.
Photo: Bumi / Flickr
APRÈS SKI

Noćni život u Lechu je za svaku pohvalu. U selu ima preko 50 restorana, u glavnom regionalne kuhinje, ali i četiri s italijanskom, jedan s azijskom, i jedan s američkom kuhinjom.

SMEŠTAJ

Lech je ekskluzivno skijališta, tako da ima čak četiri hotela sa 5 zvezdica.

Hotel Almhof Schneider (Tannberg 59, AT-6764, Tel: +43 5583 3500) ima odličnu poziciju – nalazi se skrajnut sa glavnog puta, u podnožju planine Schlegelkopf. U okolini hotela je potpuni mir i tišina, a do centra sela treba nekoliko minuta hoda. Hotel ima 35 apartmana i 18 kompletno renoviranih soba, toplih boja, urađenih u drvetu i kamenu. Tipične dvokrevetne sobe su veoma prostrane sa 40 m2 i koštaju od €880.

Hotel Arlberg (Lech 187, AT-6764, Tel: +43 5583 21340) nalazi se odmah pored reke Lech koja protiče sa stražnje strane hotela. U neposrednoj blizini su i staze, tako da iz hotela možete krenuti direktno na skijama. Najjeftinija dvokrevetna soba ima 22m2 (tuš + WC) i košta €300, a udobnija varijanta umesto tuša ima kadu, kao i gostinsku prostoriju a cena je €350.

Lech ima skoro 50 hotela sa 4 zvezdice, dvadesetak hotela sa 3 zvezdice, u kojima se dvokrevetna plaća od €60 do €100 za noć. Osim toga, postoje i još jeftinije varijante: B&B, pansioni i privatne sobe.

KAKO STIĆI

Najbliži aerodrom je u Insbruku, na koji sleću i low cost kompanije poput easyJet. Aerodrom je od Lecha udaljen 120 km ili oko sat i po vožnje autoputem.

Iz Insbruka se može uzeti i voz do mesta Langen am Arlberg (1h 20 min), a zatim do Lecha lokalni autobus (16 km).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: