Mostar, podeljeni grad

O podelama na leve i desne, istočne i zapadne svedoče paralelne institucije: deca idu u hrvatske i bošnjačke škole, odrasli se leče se u dva medicinska centra, putuju sa dve autobuske stanice, imaju i Pozorište i Kazalište...

Izvor: Politika

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

06:50

Default images

Da li je Mostar podeljen grad – pitanje je koje u gradu na Neretvi nikad nakon rata ne prestaje biti aktuelno. Grad je već pet godina na papiru jedinstven, a u životu zapravo duboko podeljen. To pokazuje i poslednja anketa koju je uradio mostarski portal rtm.ba, a koja je pokazala da više od 80 odsto ispitanih misli da je Mostar podeljen.

Najsvežiji primer mostarske podeljenosti je kriza oko neizbora mostarskog gradonačelnika koja je obeležila celu proteklu godinu. Hrvati i Bošnjaci godinu dana nisu mogli da se dogovore ko će biti gradonačelnik, te je na kraju morao intervenisati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko. O podelama na leve i desne, istočne i zapadne, i danas svedoče paralelne institucije. Deca idu u hrvatske i bošnjačke škole, Mostarci se leče u dva medicinska centra, putuju sa dve autobuske stanice… Imaju Mostarci i Pozorište i Kazalište. Nažalost ne idu ni u jedno jer privremeno ne rade zbog nedostatka novca.

Neretko se dešava da političari i verski službenici preko medija vode „rat” čiji je zapravo Mostar.

No, uz sve ovo, većina pravih Mostaraca teško da će priznati da je njihov grad podeljen. Jedan od njih je i profesor nemačkog jezika Toni Šarac koji kaže da možda izgleda da je Mostar podeljen, ali da to zapravo nije istina.

„Živimo u vremenu kad je na sceni borba za preživljavanje, za radna mesta, tako da Mostarcima i ne pada na pamet rat ni bilo kakve podele. Kad neko želi da govori o podelama, onda navodi primere kako građani u dva dela grada (istočni i zapadni) dobijaju različite račune za električnu energiju, vodu, telefon. Međutim, zar je uopšte i bitno od koga računi stižu? Bitno je kako to sve platiti, od čega!? Uprkos politici koja na sve moguće načine nastoji stvoriti podele, odnosno zadržati posleratno stanje podeljenosti, jer samo tako nacionalističke snage mogu opstati, ni to im ne uspeva. Istovremeno, stvarali su, pod pritiskom međunarodne zajednice, zajedničke škole želeći da se dodvore toj istoj međunarodnoj zajednici, a na sve su moguće načine radili da u tim školama dođe do nacionalne netrpeljivosti, izliva mržnje, a sve to, kad se i desi, podgrejavali su preko svojih, režimskih medija. Ali, vreme je, a ne dobra politička volja, učinilo svoje! Mladi Mostarci izlaze u različite delove grada, gledajući gde je bolja muzika, raja, ambijent, vraćajući se u neka doba noći preko nekadašnje linije razdvajanja, čak je i ne primećujući”, kaže Šarac. Ipak, podseća i na to da deca koja se rađaju nakon devedesetih godina odrastaju u novom, pre svega jednonacionalnom ambijentu.

„Zahvaljujući određenim režimskim medijima, delu verskih službenika, deca se odgajaju u miljeu da su nam oni drugi naneli zlo i da se s njima ne treba puno mešati. Ali, sve više Mostaraca i te kako žali za vremenom, nije u pitanju nikakva jugonostalgija, kad se u Mostaru sasvim normalno živelo”, misli Šarac.

Ono što se u Mostaru često navodi kao najočitiji primer podele jeste i zamena stanova s jedne na drugu obalu reke. Mlada profesorica engleskog jezika Josipa Puljić ipak smatra da nije u pitanju bežanje od komšija, nego jednostavno bezbednost ljudi.

„Ne mislim, sigurna sam, da Mostarci ne beže od svojih suseda, nego jednostavno jer te u tzv. ’tvom delu grada’ gdje je ’tvoj narod’ većinski, niko neće isključivo zbog imena i prezimena ugrožavati , ali hoće zbog svih drugih stvari. A kao ’drukčiji’ takav si dobar plen u delu grada gde ’tvoj narod nije većinski’. A u pitanju je, s jedne strane, zastrašivanje zbog pljačke, a, s druge, ti ’napadnuti građani’ postaju materijal za predizborne svrhe”, kaže Puljić.

Dugo se u svet slala slika da je Stari most koji je ponovo spojio obale Neretve spojio i ljude u ovom gradu. Legenda skokova sa Starog mosta Emir Balić ne misli tako.

„Mislili smo posle obnavljanja Starog mosta da će Neretvom i med i mleko teći. Međutim, vidimo kakva je politička situacija u Mostaru. Užasna, gora nego ona i ratna i posleratna”, izjavio je Balić. Ono što Mostarci možda dobro i ne vide, vide njihovi gosti, koji često prilikom posete ovom gradu znaju prokomentarisati „da Mostarci žive jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima”.

-----------------------------------------------------------

Grad podeljeniji nego ikad

U anketi mostarskog portala rtm.ba je učestvovalo 787 posetitelja, a ubedljivo najviše njih, čak 605, opredelilo se za opciju: Mostar je podeljeniji nego ikad!’ To čini 76,9 posto od ukupnog broja učesnika u anketi uprkos činjenici da je od završetka sukoba u Mostaru prošlo više od 15 godina. Da je Mostar podeljen, ali manje nego pre, smatra 58 učesnika ankete, što je još 7,4 posto. Po odgovorima 84,3 posto anketiranih misli da je Mostar podeljen. Za opciju da je ’Mostar jedinstven grad’ opredelilo se 76 učesnika ankete ili njih tek 9,7 posto. Opciju ’Ne znam’ izabralo je njih 40 ili 5,1 posto, dok ih je bez stava bilo osam ili jedan posto.

Sanja Bjelica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: