Tulon - i Provansa i Azurna obala

S obzirom da ima veliku luku i vojnu bazu, Tulon (fr. Toulon) je manje turistički orijentisan, ali je odlična baza za istraživanje izuzetno zanimljive okoline – na samo 180 km od Tulona nalaze se Marsej, Aix-en-Provence, St. Trope, Kan, Nica, i Monako.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 20.11.2009.

02:00

Default images

Najzanimljiviji deo Tulona je Stari grad, pešačka zona između luke i ulica Boulevard de Strasbourg i Cours Laffayette, sa uskim ulicama, malenim trgovima i brojnim fontanama.

U Starom gradu je i Tulonska katedrala, kao i čuvena Provansalska pijaca koja je svakog dana otvorena na Cours Lafayette. Istorijski centar je tokom 1980ih i 1990ih bio prilično zapušten, ali je u poslednje vreme uloženo dosta novca da se centru grada vrati nekadašnji sjaj, pa su trgovi i fontane temeljno renovirani.

Tulonska katedrala građena je od 11. do 18. veka, a tokom zime 1543-1544 katedrala je bila privremeno pretvorena u džamiju kako bi ugostila muslimansku posadu tadašnjeg francuskog saveznika Hajrudina Barbarose. Stanovnici Tulona su tom prilikom čak bili primorani da se isele iz grada kako bi se napravilo mesta za turske mornare i stvari su generalno izmakle kontroli, tako da je na kraju zime francuski kralj Fransoa I bio primoran da dobro potplati turskog admirala ne bi li ga naterao da sa svojom flotom napusti grad. Katedrala je kasnije proširivana i doziđivana, najviše tokom vladavine Anrija IV i Luja XIV od kada datira današnja fasada. Sat-kula sagrađena je sredinom 18.veka i visoka je 36 metara.
Photo: jean-louis zimmermann / Flickr
Luka i šetalište pored mora su takođe magnet za turiste. Pored bezbrojnih ribljih restorana i prodavnica suvenira, nećete moći a da ne primetite južnjački akcenat starijih Provansalaca. Na lučkom trgu obratite pažnji i na statuu Duha navigacije koji prstom upire prema moru. Lokalci ovu statuu zovu i cul vers ville (dupe ka gradu), jer je pozadina statue okrenuta ka Tulonu.

U centru grada obiđite i trg Place Puget (Plas Piže), koji je bio centralni deo drevnog Tulona. Tu se nalazi i fontana iz 1780, danas poptuno prekrvena mahovinom.

Na uzvišenju iznad basse ville (donjeg grada) nalazi se Haute Ville (Ot vil – Stari grad) koji nije ništa manje impresivan. Kvartom dominiraju zgrade iz 19. veka, a atraktivan je i glavni trg Place de la liberté (Trg slobode) koji se zimi pretvara u klizalište i božićnu pijacu. Sto metara istočno nalazi se zgrada Opere, a na suprotnom kraju železnička stanica.
Photo: jean-louis zimmermann / Flickr
Kao i većina gradova na Azurnoj obali, Tulon se okrenuo turizmu 1950ih kada su tu regiju otkrili britanski turisti. Tada su i napravljene plaže, ali u poređenju sa okolnim mestima, one nisu previše atraktivne i često su velike gužve.

Bolje kupanje potražite u mestima Seyne sur Mer, La Londe-les-Maures, i St Cyr.

OKOLINA

Osim što je atraktivan sam po sebi, Tulon je odličan kao baza za istraživanje okolnih gradova i manjih, ali isto toliko živopisnih mesta. U radijusu od 180 km nalaze se Marsej, Aix-en-Provence, St. Trope, Kan, Nica, i Monako.

Marsej se nalazi na samo 70 km od Tulona – to je takođe lučki grad, ali znatno veći, sa imigracijom iz svih krajeva sveta. Ipak, Marsej nije prošao proces gentrifikacije koji je zahvatio ostale gradove na Azurnoj obali, tako da je za razliku od Nice, Kana ili St. Tropea u mnogim delovima ostao zapušten, prljav, i u sitnim satima ponekad opasan. Zbog ogromnog prometa koji ima marsejska luka, grad ima izražen kosmopolitski duh. Najveći broj imigranata iz nekadašnjih francuskih kolonije, pre svega onih na severu Afrike, u Francusku legalno i ilegalno stiže u glavnom preko Marseja. Obiđite Canebière (glavna gradska arterija), Le Vieux Port (Staru luku), i marsejsku operu. Do Marseja se najlakše stiže vozom koji saobraća na svakih sat vremena a putuje 45 min – puna cena karte u jednom pravcu je 10 €.

Kan je pored Nice najveći turistički grad na Azurnoj obali, simbol glamura zahvaljujući najpoznatijem evropskom festivalu filma. Kao i ostala mesta u okolini, Kan su kao turističku destinaciju prvi otkrili britanski turisti u 19. veku, a za njima su usledili Nemci. Vremenom su počele da niču velelepne vile-vikendice bogatih, a početkom 20. veka sagrađeni su luksuzni hoteli kao što su Miramar i Martinez.

Nica ima dobre plaže (od kojih su mnoge javne i ne plaćaju se), odlične koktele, dobro opremljene umetničke muzeje, rimske ruševine, festivale, neke od najboljih restorana u Francuskoj, i klabing za svaku pohvalu.

Antib se nalazi između Kana i Nice, jedan je od najstarijih gradova na Azurnoj obali sa spektakularnim istorijskim centrom, ali i razvijenim noćnim životom u delu Juan les Pins.

Aix-en-Province je glavni grad Provanse. Za razliku od Tulona, Aix je manji, ali vidljivo bogatiji i sređeniji grad. Ovaj tipičan provansalski gradić turistički je profitirao od Pola Sezana, brzog voza TGV, mnogobrojnih studenata, i odličnog šopinga. Arhitektura je impresivna, grad je poznat po mnogobrojnim fontanama s obzirom da leži na termalnim izvorima. Aix ima i zavidan noćni život, najpre zahvaljujući velikoj studentskoj populaciji. Hoteli u Aixu su za nijansu skuplji od većine gradova u Francuskoj - dvokrevetne sobe sa doručkom su od 50 € pa naviše.

SMEŠTAJ

Tulon ima dobru ponudu smeštaja, i to po cenama nižim nego u okolnim popularnijim mestima popun Nice ili Kana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: