Odesa, mediteranski šmek

Nekada prozor Rusije prema jugu, danas kosmopolitski grad Odesu osnovala je Katarina Velika zamislivši ga kao Sankt Peterburg juga. Ipak, atmosfera u njemu je manje ruska, a više mediteranska

Izvor: Lisa

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

06:50

Default images

Ukrajinski grad na severozapadnoj obali Crnog mora Odesa arhitekturom podseća na Mediteran. Iako mnogi turisti, kad dođu u ovaj grad, očekuju da će osetiti snažan ruski uticaj, građevine ove pomorske luke više imaju italijanski ili francuski šmek. Zgradu opere i baleta tako krasi pročelje sa velikim dvorskim stubovima i antičkim figurama, dok Arheološki muzej nalikuje na grčke hramove. Odesa je nastala kao grčka kolonija. U srednjem veku bila je pod litvanskom upravom, a 1529. godine grad, koji je tada nosio naziv Khadjibey, prešao je u ruke otomanskih vladara. Nakon Rusko-turskog rata (1787-1792) postaje deo ruske imperije i dobija veoma važno mesto, ali 1794. godine dato mu je i novo ime - Odesa (ruski, Odessa).

Iz istorije na filmsko platno

Razgledanje grada najbolje je da počnete od glavne ulice Deribasovskay, predviđene samo za pešake. Popločana ulica sa mnoštvom kafića i restorana i sa drvoredom lipa odlično je mesto za jutarnju kaficu ili predah tokom obilaska. Skrenite u Primorskiy bulevar, na kojem se nalazi spomenik kardinalu Rišeljeu, jednom od osnivača Odese, koji je od 1803. do 1814. bio prvi guverner grada. On je služio u vojsci kraljice Katarine u borbi protiv Turaka i zaslužan je za uređenje grada. Godine 1828. u njegovu čast podignut je bronzani spomenik govornika iz Antike u togi (isklesao ga je vajar Ivan Petrovič Martos) na vrhu čuvenih Potemkinovih stepenica, jednom od simbola grada. Dužina tih 200 stepenica je 142 metra, a sagrađene su od kamena uvezenog iz Trsta i to tako da se prema dnu šire, pa zbog optičke varke izgledaju veće i duže nego što to zaista jesu.

Godine 1905., za vreme ruske revolucije protiv monarhije, na Potemkinovim stepenicama ubijeno je stotine građana Odese. Taj prizor ovekovečio je Sergej Ajzenštajn (1898-1948), ruski teoretičar filma i reditelj, i to poznatog filma „Oklopnjača Potemkin” (1925). Sa vrha stepenica pruža se najbolji pogled na luku i zaliv. Sa Potemkinovih stepenica možete videti Katarinin trg na kojem se nalazi nedavno podignut spomenik Katarini Velikoj. Odesa je poznata i po velikoj pijaci na otvorenom, koju nazivaju Sedmokilometarska pijaca, najvećoj takve vrste u Evropi. Najzanimljiviji deo grada je svakako njegovo staro jezgro, gde se nalazi zgrada Opere i baleta i velik broj parkova. Pozorišna zgrada jedna je od najlepših u Evropi, a podseća na onu u Beču. Unutrašnjost je sređena u baroknom stilu, sa elementima italijanske renesanse i francuskog rokokoa - sa skulpturama junaka grčke mitologije i crvenim plišanim stolicama.

Park Ševčenko = pluća grada

Na vrhu zgrade Opere i baleta nalazi se platforma sa koje se vidi ceo grad. Ako ste ljubitelj opere, ove jeseni pogledajte balet „Labudovo jezero” P. I. Čajkovskog i Pučinijevu operu „Toska” (o programu 2009/2010. informišite se na www.opera-ballet.tm.odessa.ua/english).

Jedan od boljih restorana u Odesi je Khutorok u Parku Ševčenko, za koji kažu da su pluća grada. U toj oazi ukrajinske tradicionalne hrane, kada su tople jesenje noći gosti uživaju na terasi sa pogledom na Crno more, a kad je hladnije - uz kamin. Velike grupe turista mogu da rezervišu jednu od posebnih trpezarija koje su tematski nameštene – Lovačku sobu, Građansku sobu ili Tvrđavu. Na meniju su obično tradicionalne ukrajinske čorbe: boršč, supa sa cveklom, kupusom i mesom (1.250 dinara) i solyanka, čorba od pečuraka, mesa ili ribe (155 dinara). Obavezno probajte palačinke blyntsi, punjene mesom ili sirom (260 dinara) ili ražnjiće shashlyk od marinirane jagnjetine i povrća (320 dinara).

Žičarom do plaže

Zbog prelepih peščanih plaža za Odesu kažu da je ruska rivijera ili biser Crnog mora, stoga ne čudi da je za vreme SSSR-a bila omiljeno letovalište bogataša. Najbolje su dve plaže: Lanzheron i Otrada. Prva je smeštena u blizini Parka Ševčenko, najbliža je gradskom centru, udaljena je samo 15 minuta hoda od zgrade Opere i baleta. Plaže su opremljene vodenim toboganima i ostalim sadržajima za decu, a svakako bi trebalo da obiđete i Delfinarijum. Predstave delfina na repertoaru su svakog dana u 12.15 i u 18 sati. Do plaže Otrada (u prevodu „užitak”) najlakše ćete doći žičarom iz gradskog centra. Jedan od zanimljivijih hotela u Odesi je Londonskaya hotel (noćenje je oko 7.700 dinara) na Primorskom bulevaru. Hotel je otvoren 1827. godine. Gosti mogu da odsednu i u sobi u kojoj je, na primer, svoje plesno umeće vežbala američka plesačica Isidora Dankan, gde je belgijski književnik Žorž Simenon pisao svoje detektivske romane ili, pak, Marčelo Mastrojani, italijanski glumac, mahao sa balkona svojim obožavaocima. MAGAZIN LISA U NOVOM BROJU DONOSI:
Moda:Nova pravila u oblačenju

Iskrena priča: Tajna stare kutije

Aktuelno: Jesen uz dobru knjigu

Inspiracija: Baštenski raj porodice Erić

Psihologija: Žene u šopingu provedu 399 sati godišnje

Anketa: Poznati pobeđuju krizu - i štednja i luksuz

Kolumna: Gorica Nešović o... frajerima nekad i sad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: