LA Times: Neotkrivena Evropa

Hit destinacije američkog LA TImes-a su Beograd i Zagreb na Balkanu, Barbizon u Francuskoj, ostrva Lipari u Italiji, i retko posećena Albanija.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2009.

07:00

Default images

Pored Rima, Pariza, Londona i sličnih mesta, Evropa i drugde nudi obilje istorije, lepote, i kulture. Albanija je bogat izvor rimske, grčke, i vizantijske kulture, a pejzaži oko francuskog sela Barbizon inspirisali su slikare 19. veka. Zagreb, nakon decenije sukoba u Hrvatskoj danas doživljava pun zamah i pretvara se u vibrantnu i živopisnu prestonicu, dok je Beograd savršen miks klasične, prosvećene Evrope i post-sovjetske potrošačke invazije, navodi američki LA Times.

Albanija, miks kultura

Vodeći albanski arheolozi danas su preokupirani "spektakularnim" nalazištem u centralnoj Albaniji čije je otkopavanje u toku – Bilis. U Bilisu su otkriveni ostaci ilirske, grčke i vizantijske civilizacije pronađeni su na jednom mestu. Najimpresivniji su grčko-rimski amfiteatar iz 2. veka, i vizantijske crkve iz 6. veka sa mozaicima koji mogu najopuštenije da se mere sa sličnim u Grčkoj ili Turskoj.

Bilis nije jedino ovakvo nalazište u Albaniji. Današnji Drač podignut je na nekoliko slojeva antičkih gradova: grčkog, rimskog, i vizantijskog. Slično impresivna je Apolonia sa grčkim i rimskim ruševinama. Čak i u Tirani, živopisnoj i modernoj metropoli, nedavno je otkrivena rimska kuća iz 4. veka sa podnim mozaikom koji je ostao gotovo netaknut.

Pored arheologije, Albanija nudi obalu koju turisti još uvek nisu okupirali, prelepe planinske pejzaže, i netaknute šume, reke, i jezera.
Barbizon
Barbizon, Francuska

Mnoštvo je sela sa kamenim kućama, razbacanih oko šume Fontenblo (Fontainebleau), ali Barbizon će uvek biti asocijacija na slikarske kolonije iz jednostavnog razloga: duž uske uličice Grande Rue nalazilo se nekoliko krčmi u kojima su se hranili slikari.

U krčmi Auberge Ganne, čiji su vlasnici bili Fransoa Gan i njegova žena Edme, kao i u obližnjem hotelu Siron, slikar je za sitne pare mogao dobiti obilatu večeru, spavanje u višekrevetnoj sobi, kao i lunch paket koji je mogao poneti sa sobom u šumu da utoli glad tokom slikanja.
Lipari
Lipari, Italija

U Homerovoj Odiseji, Lipari je bilo mesto Eola, kralja vetra. Lipari je glavni grad arhipelaga od sedam ostrva severno od Sicilije, koji je povremeno proživljavao dramatične trenutke, jer je u različitim periodima bio bogat izvor sjajnog, crnog opsidiana za ceo Mediteran tokom neolita, grčka kolonija, poprište pomorskih bitaka između Rima i Kartagine tokom Punskih ratova, mesto koje su pljačkali pirati sa severa Afrike, i mesto u koje su tokom 1920ih u egzil odlazili protivnici Musolinija.

Lipari nije mesto do kojeg se lako stiže. Aerodrom ne postoji tako morate sesti na feribot ili gliser iz Napulja, sa Sicilije, ili iz mesta Ređo di Kalabrija na samom prstu italijanske čizme.

Od atrakcija ne treba propustiti ostrvo Stromboli – vulkansko ostrvo oblika savršene kupe koje se izdiže iz mora ravnog kao ploča. Vulkan povremeno eruptira toliko silovito da je potrebno evakuisati celokupno selo.

Ali to nisu jedine erupcije koje su zadesile ovo ostrvo: tokom snimanja filma Stromboli 1949, ovde je izbila skandalozna ljubavna afera između režisera Roberta Roselinija i glumice Ingrid Bergman.
Zagreb
Zagreb, Hrvatska

Tokom Hladnog rata, a onda ponovo za vreme sukoba 1990ih, Zagreb je ostavljao crno-belu sliku problematične i podeljene Jugoslavije. Danas, kao prestonica konačno nezavisne Hrvatske, Zagreb može da se pohvali živopisnošću i šarenilom boja.

Glavna gradska atrakcija je Jelačić Plac, jer izgleda toliko predivno staro-evropski. Monumentalan trg okružen prodavnicama i kafeima, tampon zona koja odvaja donji grad od srednjevekovne enklave na brdu iznad grada. Ali čak i savremeni deo grada čini arhitektura karakteristična za stare evropske gradove: ornamentisani zabati, statue, renesansni i barokni elementi, i gotski stubovi.

Pabovi i noćni život skoncentrisan je oko Tkalčićeve ulice, ali ona je magnet za turiste i tokom dana kada su prodavnice otvorene, a restorani puni. Pored Tkalčićeve se nalazi ogroman prostor na otvorenom, pijaca Dolac gde se sveža hrana kupuje od rane zore do kasnog popodneva.

Za turiste je atrakcija i pešački deo koji od Tkalčićeve vodi u gornji deo grada koji potiče iz srednjeg veka.
Beograd
Beograd, Srbija

Srce Beograda je stari boemski kvart skoncentrisan oko kaldrmisane ulice Skadarlija, dok su po celom gradu razbacane pekare starinskog stila i prodavnice prepune kupaca.

Na vrhu brda smešten je Trg terazije, sa starinskim hotelom Moskva preko puta Mc Donaldsa, gde stari Beograđani ispijaju kafu u bašti pored koje promiče reka prolaznika. Ceo grad deluje kao da se našao negde između klasične, prosvećene Evrope i post-sovjetske potrošačke invazije.

Uveče se najviše koktela ispije u nekom od niza kafea u ulici Strahinjića Bana u fancy kvartu Dorćol. Sa brda i tvrđave iznad, Kalemegdana, odzvanjaju rock koncerti, kabrioleti samo promiču, i čitav taj žamor pre podseća na Berlin, London, ili Barselonu, nego na ratom razrušenu prestonicu na Balkanu.

Beograd je danas postao simbol dobrog noćnog provoda u regionu, gde žurki ima preko cele nedelje, i gde klubovi niču kao pečurke posle kiše, navodi LA Times.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: