Dassia, mir na Krfu

Dassia je prvo mesto koje je počelo da razvija turizam na Krfu, a danas je nepretenciozno, ali popularno letovalište, omiljeno pre svega među porodicama s decom i parovima koji žele da se osame.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2009.

07:00

Default images

Dassia je među turistima iz Srbije najpopularnije mesto na Krfu. Tokom celog leta je omiljeno i među turistima iz Britanije, Skandinavije, i Nemačke, a u avgustu se tu uvek sjati i veliki broj Italijana.

Ovaj živopisan rizort ima savršeno balansiran položaj - nalazi na severu ostrva, na njegovoj istočnoj obali preko puta Albanije, na samo 15 km severno od grada Krfa (Kerkyra) i samim time u neposrednoj blizini noćnog života, dok s druge strane nudi mirne plaže za savršeno lenčarenje ispod suncobrana. Na 10 km se nalazi i međunarodni aerodrom.

Dassia je smeštena na ravnom delu obale, u podnožju šumovitih, zelenih brda. Mesto se prostire sa obe strane vrlo prometne magistrale, tako da treba imati u vidu da je praktičnije uzeti smeštaj istočno od puta, bliže moru.

Turisti u Dassiji mogu da luksuzno odsednu u nekom od dva vrlo udobna hotela sa 4 zvezdice, ali u ponudi su i manji hoteli, pansioni i sobe različitog kvaliteta i cena, tako da je izbor smeštaja raznovrstan.

Hoteli i apartmani su u glavnom južno od centra mesta, a ne previše glasni pabovi su pozicionirani na severu. Oni koji žele žešći večernji provod, a nisu spremni da idu 15 km do Kerkire, mogu se zabaviti u obližnjem Ipsosu 2 km severno. Ipsos u principu ima jeftiniji smeštaj, ali veću gužvu, i veću koncentraciju pabova i klubova.
Photo: Iphtjes / Flickr
PLAŽA

Glavna plaža je od mešanog sitnog i krupnog šljunka, kao i skoro sve plaže na istočnoj obali Krfa. Duga je oko 200 metara, i ima etiketu Blue Flag, što znači da zadovoljava najviše evropske standarde čistoće i kvaliteta.

Na plaži je često umerena gužva, mada je moguće naći i po koje izolovano mesto. Opremljena je ležaljkama i suncobranima, ali ne i toaletima kojih ima samo u tavernama i barovima. Postoje i svi mogući oblicima zabave na vodi (skuteri, wind surfing, sandoline, paraglajding), a zbog mirnog mora naročito je pogodna za skijanje na vodi.

Na njenom južnom kraju su dva jedina velika hotela, Dassia Chandris i Corfu Chandris, a na severnom je gušća koncentracija pabova i barova na plaži.

More je plitko tako da je pogodno za decu koja se igraju u plićaku, a za celodnevnu porodičnu zabavu najbolje je glavnom magistralom poći severno u mesto Agios Ioannis, gde se nalazi akva park Aqualand.

AQUALAND (AGIOS IOANNIS)
Aqualand na Krfu je jedan od najvećih akvaparkova u Evropi, i predstavlja ogroman kompleks bazena, gigantskih džakuzija, i dugih i brzih tobogana koji imaju različita imena u zavisnosti od karakteristika – Crna rupa, Četiri tvistera, Kamikaze, Hidrina tuba.

Akvapark je otvoren od 10 ujutro do 6 popodne, a cena za ceo dan u parku (uključujući autobuski transfer) je 30 €, a za decu od 5 do 12 godina 24 €.

Pored samog akvaparka je Aqualand Resort – hotel sa 160 soba i apartmana, potpuno opremljen, uključujući restoran, bar i fitnes klub. Gosti hotela mogu odsesti isključivo u vidu all inclusive opcije, a zabava na bazenima akvaparka za njih je uključena u cenu.

OKOLINA

Ceo Krf je odlično povezan autobusima, i između Dassije i Kerkire saobraćaju na svakih pola sata. Na Krfu ima veoma zanimljiv sela i raznovrsnih plaža, i obilaženje ostrva je obavezno za svakog turistu koji ne namerava da ceo dan leži na ležaljci. osim autobusa, opcija je rent-a-car ili iznajmljivanje motorcikla.

Albanija je odmah preko puta Krfa, a gliseri i stariji feriboti voze turiste do luke Saranda do 6-7 uveče. Saranda je najatraktivnniji grad na albanskoj rivijeri, sa živahnom promenadom pored mora, gde se nalaze i glavni restorani i hoteli. U gradu ima sijaset taverni ili polu-kioska sa lokalnom i morskom hranom, a cene su za evropske standarde niske – suvlaki na ulici može da se nađe i za 1 €. Iznad Sarande je staro utvrđenje Qafa e Gjashtes, sa restoranom i pogledom na zaliv Saranda i Krf preko puta. Saranda je poznata i po tome što ima veliku grčku manjinu. Povratna karta brzim gliserom je oko 40 €, a vožnja traje 30 minuta (ili 90 minuta starim, ali jeftinijim feribotima).

Butrint je albansko mesto 20 km južno od Sarande, arheološko nalazište iz antičkog perioda grčke i kasnije rimska kolonija koje je danas pod zaštitom UNESCO. Do Butrinta se dolazi čuvenim putem koji je sagrađen 1959. namenski za posetu tadašnjeg ruskog predsednika Nikite Hruščova. Prva iskopavanja su počeli italijanski arheolozi za vreme Musolinija, ali zbog drugog svetskog rata i kasnije autokratske vladavine Envera Hodže iskopavanja su tekla ekstremno sporim tempom. UNESCO je 1997. proglasio iskopine u Butrintu za ugrožen lokalitet zbog pljačkanja i lošeg održavanja mesta, a tek 2005. one su uklonjene sa te liste i stavljene na listu svetske baštine.

SMEŠTAJ

Sobe, apartmani, i hoteli su razbacani na sve strane po Dassiji, i svaki ima svoje prednosti ili mane, što se odražava u ceni. Dvokrevetne sobe su od 40 € za noć pa naviše, mada se za bekpekere mogu naći i jeftinije opcije, pogotovo van špica sezone.
Photo: www.chandris.gr
Chandris Hotel je deo grčkog lanca sa hotelima od 4 ili 5 zvezdica u Atini, Solunu, Krfu, Dassiji, i Hiosu (Chos). Chandris Hotel u Dassiji ima 4 zvezdice, nedavno je renoviran, i nalazi se na odličnoj lokaciji, 10 minuta hoda do centra grada, i to na samoj plaži, na njenom južnom delu. Danas su sve sobe odlično opremljene, sa klimom, satelitskom televizijom, sefom i mini barom, a pojedine sobe se vratima u pregradnim zidovima mogu spojiti u jednu zajedničku celinu što je pogodno za porodice ili više parova. Sobe imaju prijatne balkone sa kojih se pruža pogled na more, dok se u daljini sa leve strane vidi Pantokrator, najviša planina na Krfu (900 m). U špicu sezone dvokrevetne sobe su od 160 €, a izvan sezone Tel: +30 26610 97 100-3.

Villa Toula (studio i apartmani) smeštena je 200 m od plaže i 5 minuta hoda od centra Dassije. To je mali pansion sa intimnom atmosferom, sa samo 6 apartmana od kojih svaki ima full kuhinju, klimu, kao i prijatan balkon. Villa Toula ima i svoju baštu sa ležaljkama i suncobranima, kao i mestom za roštilj. Dvokrevetna je oko 50 € u sezoni, a 40 € izvan sezone; Tel : +30 26610 97389. Ovakvih pansiona ima pregršt u Dassiji, i najbolje je pogledati svaki ponaosob i onda odlučiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: