Tbilisi - veseo narod

Za sve slovenske narode u svetu postoji ubeđenje da su ljubazni, predusretljivi, gostoljubivi i manje-više dobroćudni. Da li je to, i u kojoj meri, tačno, ili je o tome stvorena fama, može svaki čitalac, bar ukoliko je putovao po tom delu globusa, na osnovu sopstvenog mišljenja i iskustva da procenjuje. Međutim, nikad ni sa koje strane nije doprlo osporavanje, na primer, izuzetne gruzijske raspevanosti i njihovog uvek dobrog raspoloženja, niti nasmejanosti od jutra do mraka.

Autorka: Nada Mijatović
Izvo: Danas

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

06:20

Default images

Ostavljajući po strani ono što se danas na relaciji Moskva - Tbilisi, to jest ruske i gruzijske prestonice dešava, kao i dilemu kako i zašto su se poremetili odnosi ove dve nekad ravnopravne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, osvrnućemo se na zavičaj po zlu dobro upamćenog diktatora Staljina, rođenog u Tbilisiju. U centru grada ogromnu fasadu Gradskog muzeja upadljivo „krase“ gipsane glave Marksa, Engelsa, Lenjina i Staljina i njihovo uklanjanje zahtevalo bi rušenje skoro cele zgrade. Da li se to isplati? O tome odlučuju Gruzini, narod koji je u IV veku primio hrišćanstvo. I koji je od tog davnog vremena, pa sve do revolucije 1917. godine gradio hramove i natrpao njima svoje gradove. I svaka im čast: oni većinu tih hramova nisu porušili za vreme boljševizma, ali oni nisu smeli da budu ni spomenuti, tako da istočnoevropski putnici, svejedno da li poslovni ili u službi turizma, nikada glasno i javno nisu pričali o najbrojnijim arhitektonskim obeležjima Gruzije. Niti se neko usuđivao da opiše Tbilisi kao pravoslavni grad.

Utoliko se više govorilo o gruzijskom „lako ćemo“, što će reći o njihovom optimističkom i veselom mentalitetu koji je bio i ostao u tesnoj vezi s maliganima. S nepojmljivim komplimentima prepričavao se kvalitet njihovih pet-šest (a možda i više) konjaka „koji ni u jednoj količini ne obaraju s nogu“. Vraga! Uz savet da to bolje ne oprobate, mada su vaši domaćini veoma skloni zdravicama - svemu i svačemu, a vama u prvom redu.

Iskreno rečeno, sve te zdravice u jednom malom društvu bile su namenjene za troje Srba. Nazdravljalo se našem trajnom i večitom prijateljstvu, uspešnom razgledanju Tbilisija, prekosutrašnjem srećnom letu u pravcu Beograda, ponovnom susretu svih nas u Tbilisiju, prijateljskoj saradnji naših zemalja, dobrom zdravlju do kraja života...

Ruku na srce, skoro sve od ovih zdravica donele su nam veselje i sreću, s tim što sudbinu poslednje naravno još ne znamo. A najviše nam je prijala šetnja Tbilisijem koji je zaista lep i monumentalan grad. Kao i to što nam domaćini nisu dozvolili da u obilasku zaobiđemo „Mama Divati“ (prevedeno „otac David“), gde su sahranjeni mnogi gruzijski pesnici, umetnici i revolucionari, pa i Staljinova majka. Što je najzanimljivije smeli smo da se krstimo: beše to već vreme vrlo blisko rušenju marksističko-lenjinističke ideologije, a s njom i ateizma.

Danas je „krst bačen na sebe“ ne samo navika nego postupak bez kojeg bi se na svakog stranca popreko gledalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: