Prolom banja, svežina i planinski ugođaj

Najpoznatija po vodi koju flašira, Prolom banja se nalazi na visini od 700 m, i okružena je planinskim vrhovima od preko 1 000 m.

Izvor: B92

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2009.

06:50

Default images

Najpoznatija po vodi koju flašira, Prolom banja se nalazi na visini od 700 m, i okružena je planinskim vrhovima od 1,000 do 1,400 m.

Banja se sastoji od izvora tople i lekovite Prolom vode, pored kojeg je sagrađen glavni turistički kompleks, veliki Hotel Radan sa 3 zvezdice. Oko hotela su skoncentrisane privatne kuće u kojima se izdaju sobe.

Najveći broj gostiju ovde dolazi da uz pomoć Prolom vode sanira bubrežne i mokraćne probleme, ali i reumatizam, kao i probleme s varenjem, i krvnim sudovima.

Banja ima relativno svežu klimu, sa kraćim i hladnijim letima, i dugim snežnim zimama. Juli i avgust u Prolom banji su kao septembar u Beogradu ili Nišu.

Prolom banja se nalazi na krajnjem jugu Srbije, između Kuršumlije i granice s Kosovom.
Photo: www.prolombanja.com
Prolom voda

Banja ima više izvora vode, temperature oko 30°C.

Prolom voda ima nizak sadržaj minerala (138 mg/l) i fluora (0.2 mg/l), što je razlog zbog kojeg voda može da se pije u gotovo neograničenim količinama.

Ispijanje vode je glavna kura u banji, a gosti neprekidno raspravljaju o tome ko je koliko tog dana uspeo da popije vode.

Od 1989. Prolom voda se flašira i distribuira na tržište, i to je prva negazirana voda koja je počela da se proizvodi na teritoriji bivše SFRJ.

Voda se vadi sa 220 metara dubine, i bez ikakvih fizičkih i hemijskih promena se puni u flaše. Nova fabrika za punjenje vode podignuta je 2005.

Mešanjem termalne prolom vode, i zemlje pored izvora Prolom vode, dobija se lekovito blato, koje gosti koriste u blatnim kadama ili kao obloge.
Pogon za punjenje Prolom vode / Photo: www.prolombanja.com
Smeštaj

Hotel Radan, ima 3 zvezdice i podignut je još 1968, ali je u više navrata renoviran. Dodata su mu dva velika depandansa, i danas ima 440 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, i u apartmanima.

Sobe imaju kablovsku televiziju, frižidere, i telefone, a cena je oko 2,000 dinara po osobi. U cenu je uključen i pun pansion, lekarski pregled, pitke kure, kupanje u Prolom vodi u sobi (hidroterapija), korišćenje bazena s lekovitom vodom i teretane, kao i 20 litara Prolom vode za kućnu terapiju.

Privatan smeštaj, u kućama koje okružuju hotel obično su u ponudi dvokrevetne i trokrevetne sobe, u kojima krevet košta oko €5 po osobi. Sobe u glavnom imaju televizor, ponekad sa satelitskom antenom, a u okviru kuća često postoji dnevni boravak, i mogućnost upotrebe kuhinje. Kupatila su u glavnom zajednička, po jedno na dve ili tri sobe.
Photo: www.prolombanja.com
Atrakcije

Crkva brvnara Lazarica, drvena crkva u dolini Prolomske reke, nalazi se oko 2.5 km od Prolom banje. Posvećena je Caru Lazaru (1329-1389), a sagrađena je oko 1890, na temelju stare crkve koju su Turci porušili prilikom osvajanja tih krajeva u 14. veku.

Etno krčma, kafana sagrađena 2005. u stilu seoskog domaćinstva sa početka 20. veka, služi specijalitete kuršumlijskog kraja, kao što su hleb iz crepulje, pita rednica, radanski kačamak, jagnjetina ispod sača, i rakija od divlje kruške. U Etno krčmi, kao i u celoj Prolom banji, može se kupiti i Prolom HBH pivo, koje se pravi od Prolom vode, po tehnologiji staroj 170 godina, po licenci Kraljevskog bavarskog HBH piva.

Đavolja varoš, prirodna formacija, sa oko 200 zemljanih kula na čijim vrhovima se nalaze kameni blokovi. Planinarskom stazom je udaljena samo 11 km od Prolom banje, a asfaltnim putem 27 km.

Crkva Svete Petke, udaljena je oko 1.5 km od banje, nalazi se pored puta za Rudare, u blizini fabrike za flaširanje Prolom vode Planinka. Crkva potiče iz perioda Nemanjića, a rekonstruisana je 2005. godine. Sagrađena je od kamena, i pokrivena je kamenim pločama.
Photo: www.prolombanja.com
Pešačke staze

Oko Prolom Banje postoji 6 obeleženih pešačkih staza:

• Đavolja Varoš (11 km)
• Crkva Sv. Petke (1,5 km)
• Crkva Lazarica (2,4 km)
• Fabrika Prolom vode - crkva Sv. Petke (kružna, 4 km)
• Miloševa voda (3,5 km)
• Selo Prolom (6 km)

Kako stići

Banja se nalazi na samom jugu Srbije, 23 km južno od Kuršumlije, i 25 km severno od Merdara, graničnog prelaza sa Kosovom.

Od Beograda ima 285 km, a od Niša 85 km. Između banje Prolom i sela Prolom ima 6 km.

Autobusom, iz Beograda postoji nekoliko linija, od kojih je jedna direktna, a vožnja traje od 5 do 6 sati, u zavisnosti od linije. Cene karata su 800 dinara (Jugoprevoz Kruševac), 950 (Lasta - direktna i vremenski najkraća linija), i 1020 (Niš Ekspres).

Autom, najbrže i najudobnije je autoputem Beograd - Niš (230 km), pa magistralnim putem 70 km u pravcu Kuršumlije do mesta Rudare, a zatim levo lokalnim putem 11 km do Prolom banje. Put Niš - Kuršumlija se redovno održava, ali nije u idealnom stanju, pa treba računati na nešto sporiju vožnju zbog povremenih udarnih rupa. S obzirom da je to glavna drumska veza sa Kosovom, česte su gužve.

Vozom, od Beograda je najefikasnije do Niša (3h 40 min), a zatim autobusom do Prolom banje, od 1.5 h do 2 h. Postoji i železnica između Niša i Kuršumlije, ali voz saobraća samo 2 puta dnevno, ujutro i uveče.

Istorija Prolom banje

Pretpostavlja se da su lekovite vode banje korišćene još u praistorijsko doba, sve do turskog osvajanja Balkana kada je većina banja u Srbija opustela.

Intenzivan razvoj Banje i širenje banjskog naselja počelo je od 1961. godine, kada je zemljište sa toplim izvorima postalo je vlasništvo firme Planinka iz Kuršumlije.

Hotel Radan sagrađen je 1968, i tada je imao samo 28 kreveta, a hotelu su u dva navrata dodata dva depandansa, terapijski deo, kao i bazen, koji je tako danas prerastao u veliki objekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: