Mali Zvornik, oaza na Drini

Ponuda seoskog turizma je veoma raznovrsna, i kreće se od srednje opremljenog smeštaja (€5) do luksuznih apartmana (€12.5) na samoj obali Zvorničkog jezera.

Autor: Slobodan Pajić
Izvor: Blic

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2009.

05:50

Default images

Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, očuvanoj prirodnoj sredini i tradicionalnom gostoprimstvu stanovništva, seoski turizam u Podrinju i malozvorničkoj opštini razvija se iz godine u godinu.

Građani koji se bave ovom delatnošću osnovali su 2007. godine turističko-ekološku organizaciju „Drina”’ sa sedištem u Malom Zvorniku, gde je moguće dobiti detaljne informacije vezane za smeštaj u seoskom turizmu u ovoj opštini.

- Trenutno se 12 domaćinstava aktivno bavi seoskim turizmom i raspolaže sa oko 75 ležajeva. Ponuda je veoma raznovrsna i kreće se od srednje opremljenog smeštaja do luksuznih apartmana na samoj obali Zvorničkog jezera. Pored smeštaja u ponudi je prepoznatljivo dobra domaća kuhinja sa tradicionalnim specijalitetima, kao što su „vodenični sto”, sve vrste drinske ribe, mleko i mlečni proizvodi, divljač ili šumski plodovi.

Na osnovu kvaliteta i obima ponude formirane su i cene smeštaja koje se kreću od pet evra za prenoćište u srednje opremljenoj sobi, do 12,5 evra u luksuznom apartmanu.

Cene punog pansiona se kreću od 800 do 1.500 dinara, a detaljne informacije sa kompletnom ponudom u seoskom turizmu naše opštine, ilustrovane brojnim fotografijama, mogu se pronaći na sajtu www.malizvornik.org - kaže za „Blic” Branko Radić iz Odeljenja za razvoj privrede opštine Mali Zvornik.

Jedan od najlepših objekata u ovom kraju svakako je „Drinska oaza” u selu Velika Reka. Nalazi se na 17 km od Malog Zvornika prema Ljuboviji, na najlepšem delu Zvorničkog jezera, i 3 km do živog toka Drine, sa prosečnom dubinom vode od osam metara. Izuzetno mesto za ribolov sa mola, dvorišta ili iz čamca, kako leti tako i zimi.
- Volim reku i ribolov, a kada sam kupio plac pored Drine, u prvo vreme sam objekat i dvorište uredio prema svojoj želji i za svoje potrebe. Malu vikendicu sam proširio i onda sam postepeno gradio i uređivao prostor unoseći nove sadržaje poput mola za pecanje, pečenjare, roštilja i kotlića. Sadašnji objekat ima četiri kombinovane sobe i može da primi 12 osoba, dve-tri porodice. Kompleks se nalazi na površini od 20 ari, podzidana je obala u širini placa, izgrađeno pristanište za sportski čamac koji koristimo za ribolov ili vožnju Drinom - kaže vlasnik „Drinske oaze”, Miladin Jurošević, elektroinženjer i magistar tehničkih nauka, zaposlen u zvorničkoj „Glinici”, koji se za seoski turizam odlučio pre godinu dana.

Za neupućene o ribolovu na jezeru i Drini domaćin organizuje kraći kurs „Mala škola ribolova” sa, kako kaže, zagarantovanim ulovom. Smeštaj je udoban u apartmanu i spavaćim sobama sa francuskim ležajevima i pogledom na jezero. Uz smeštaj, gostima je na raspolaganju opremljena kuhinja sa trpezarijom i posuđem, dnevni boravak sa televizorom, velika natkrivena terasa, otvoreni bazen, spoljni tuš, ležaljke, suncobran, ljuljaška, kao i pečenjara sa svim sadržajima i opremom.

- Ideja o seoskom turizmu se javila pre dve godine u vreme održavanje „Somovijade” kada su u mojoj kući bili smešteni ugledni gosti, narodni poslanici Skupštine Republike Srbije. Odlučio sam da višak prostora iskoristim na pravi način i ponudim ga turistima koji vole odmor kraj vode. Sve je počelo kao hobi, a sada vidim da može nešto i da se zaradi, mada sav novac ulažem u dalju izgradnju i ulepšavanje prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: