Valeta, planski grad iz 16. veka

Jedan od prvih gradova pod zaštitom UNESCO, prestonica Malte uspela je da zadrži najveći deo svog arhitektonskog nasleđa iz 16. veka.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2009.

03:24

Default images

Ključna godina za današnji izgled Valete bila je 1565, kada su Maltežani nakon uspešno odbijene Velike opsade zaključili da se treba temeljno pripremiti za drugu islamsku invaziju, odnosno podići novi i bolje utvrđen grad na Malti.

Nakon žestokih političkih rasprava, doneta je odluka da se podigne jedan od najvažnijih planski sagrađenih gradova Renesanse. Valeta je projektovana prema rigidnom planu mreže ulica - sve ulice se seku pod pravim uglom, a trgovi se dele na glavne, i sporedne. Da bi se postigao estetski maksimum, zgrade su građene u istom arhitektonskom stilu.

Uz veliku pompu, 28. marta postavljen je kamen temeljac, a novi grad dobio je ime Valletta, po komandantu Malteških vitezova, Jean Parisot de la Vallette, koji je predvodio uspešnu odbranu od turske opsade.

Uprkos početnom entuzijazmu, izgradnja je napredovala sporo, jer je lokacija na kojoj je trebalo podići grad bila stenovita i neravna, i trebalo ju je pretvoriti u ravan plato.
Photo: John Haslam / Flickr
Danas je Valeta jedna od najlepših starih gradova Evrope. I pored toga što su u novije verme nikle bezbrojne prodavnice, pejzaž grada je očaravajući.

Atrakcije

Valeta je grad idealan za hodanje, a mnoge ulice su pešačke, tako da je automobil najbolje parkirati ispred Gradske kapije, kod centralne autobuske stanice.

Čim kročite u grad, pruža se Triq ir-Repubblika (Ulica Republike), glavna gradska arterija, koja u pravoj liniji vodi do tvrđave St Elmo, na samom špicu rta Valete.

Osim što je to istorijski najvažnija ulica u gradu, u njoj se nalaze najbolje prodavnice, mali tržni centri, i bašte kafea i pabova.

Na uglu sa uličicom Triq Melita je impozantan Nacionalni muzej arheologije. U produžetku je Piazza San Gwann (Trg Svetog Jovana) na kojoj je katedrala Svetog Jovana. Spolja, katedrala ne izgleda previse impresivno, ali enterijer je fascinantan, a sama crkva se smatra jednim od najznačajnijih spomenika na ostrvu.

Kada se nastavi glavnom ulicom, nailazi se na Misrah Ir-Repubblika (Trg Republike). U centralnom delu trga je statua Kraljice Viktorije, okružena nizom bašta kafea. Najpoznatiji je definitivno Caffe Cordina, sa odličnom klopom i kafom, a čuven je i po tome što se osoblje ponaša prilično ležerno prema mušterijama.
Photo: John Haslam / Flickr
Na trgu je i Bibliotheca, nacionalna biblioteka, iz 1786, poslednja zgrada u Valeti koju su podigli pripadnici Malteškog reda. U biblioteci je smešteno oko 300,000 knjiga, i čak 10,000 neprocenjivih rukopisa koji datiraju od 12. do 19. veka. Među rukopisima je i potpisani zakon i prateće pismo kojim se Henri VIII proglašava poglavarom Anglikanske crkve.

Dijagonalno od Trga Republike je Misrah San Gorg (Trg Svetog Georgija), koji je danas nažalost služi kao parking za automobile. Ali, tu je Grandmaster's Palace iz 18. veka, u kojoj su danas smešteni malteški parlament i kancelarija predsednika Malte.

Nedaleko od Palate, u ulici Triq il-Tijatru (ulica Starog pozorišta) nalazi se Pozorište Manoel, drugo najstarije pozorište u Evropi koje je još u upotrebi. Sagrađeno je 1731. i čitavih 100 godina odlično je funkcionisalo, ali izgradnjom veće i monumentalnije Kraljevske opere, nastupili su crni dani za pozorište Manoel, koje je jedno vreme služilo kao smeštaj za beskućnike, a zatim je pretvoreno u bioskop. Tek nedavno, nakon sve glasnijih apela javnosti, Manoel je restauriran i proglašen za nacionalno pozorište, a predstave se izvode na malteškom i na engleskom jeziku.

Na samom špicu poluostrva, stoji Tvrđava St Elmo, sagrađena 1488, koja je odigrala ključnu ulogu tokom Prve velike opsade. Jedan deo tvrđave danas je pretvoren u Nacionalni vojni muzej.
Photo: Aldo Cauchi Savona / Flickr
Nakon nekoliko minuta hoda ulicom Triq il-Mediterran nalazi se Mediteranski konferencijski centar, u kojem je više od 200 godina bila smeštena Sacra Infermeria (Sveta bolnica) Malteških vitezova. Temelji su postavljeni 1574, a do kraja 18. veka bolnica je imala skoro 600 kreveta. Pacijentima su u srebrnim tanjirima služeni ogromni obroci.

Ako želite najbolji pogled u Valeti, nastavite ulicom Triq il-Mediterran do bašte Il-Barrakka t'Isfel sa koje puca pogled na Veliku luku.

Restorani

U Valeti ima odličnih restorana, ali s obzirom da većina turista odseda ili u Sliemi, ili na severnoj obali ostrva, Valeti manjkaju jeftine kafane.
Photo: John Haslam / Flickr
Ipak, na svakom koraku ćete naići na neki fast food, kao što su Burger King, McDonalds, Pizza Hut.

Na obali uveče može da bude odličan provod, jer se nižu najrazličitiji restorani, od kineskih do Hard Rock kafea.

Smeštaj

Asti Guesthouse, St. Ursula Street. Jeftin pansion u kome možete odsedti za samo 16 €. Nalazi se na odličnoj lokaciji, odmah pored Upper Barrakka Gardens, i 5 minuta hoda od autobuske stanice.

Castille, Misrah Castille (Trg Castille), tel: 2124 3677. Sladak mali hotel sa 3 zvezdice, nalazi se u srcu starog grada, a zgrada je sagrađena u 16. veku. Hotel ima samo 38 soba, restoran na krovu, i pizza-cafe u podrumu. Iz soba se pruža panoramski pogled na Valetu.

Le Meridien Phoenicia, The Mall, Floriana, tel: 2122 5241. Jedan od najprestižnijih hotela na Malti, ima 5 zvezdica i nalazi se odmah pored Glavne kapije Valete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: