Istanbul - čarolija na dva kontinenta

Najveći grad Turske osvaja ljepotom spomenika bogate prošlosti, ali i dinamikom i sadržajima suvremenog velegrada

Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2008.

01:07

Default images

Mondena ljetovališta na mediteranskoj obali, duge pješčane plaže, ludi noćni život i iznimno ljubazni domaćini razlozi su zbog kojih je Turska posljednjih godina postala idealna destinacija za odmor milijuna Europljana.

Divan doživljaj Turske pružit će vam i Istanbul, najveći i najdinamičniji grad u toj zemlji. U dva i pol tisućljeća svoje prošlosti, taj je grad - kao Novi Rim, Konstantinopol i Istanbul (mi smo ga zvali Carigrad) - više od 1500 godina bio ne samo središtem Rimskog, Bizantskog, pa Osmanskog Carstva, nego i onodobnog svijeta.

More s tri strane

Istanbul je jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta. Okružen morem s tri strane, ovaj je grad fascinantna kombinacija orijentalne prošlosti i europske budućnosti. Stoga vrijedi otkriti čaroliju njegovih tisućljetnih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.
Kako biste vidjeli osmanski Istanbul i ono što je ostalo od njegove bizantske prošlosti, prošetajte četvrti Sultanahmet, na prvom od sedam brežuljaka na kojima je rimski car Konstantin smjestio grad koji će postati Novi Rim.

Iznimnom ljepotom zadivit će vas dva istanbulska bisera, simbola njegove dvojne prošlosti: Hagia Sofia i Plava džamija. Crkva Božanske Mudrosti, do osmanskog osvajanja Carigrada najveća kršćanska bogomolja na svijetu, sagrađena u doba velikog cara Justinijana.
Iste večeri kad je ušao u poharani Konstantinopol, osmanski sultan Mehmed Osvajač dao ju je pretvoriti u džamiju - Aju Sofiju. Drugi velikan turske prošlosti, Mustafa Kemal Atatürk, tvorac moderne, sekularne Turske, dao je u 20. stoljeću džamiju pretvoriti u muzej.

Šest minareta

Na trgu nasuprot Hagije Sofije, pored antičkog Hipodroma (središta života bizantskog Carigrada), ponosno se uzdiže Plava džamija, koja svojim eksterijerom uspijeva parirati impresivnoj unutrašnjosti Justinijanove crkve. Prekrasnu bogomolju, simbol Istanbula, dao je izgraditi sultan Ahmet I i jedina je u Turskoj sa šest minareta.

Uz posjet sultanskoj palači Topkapi (i njezinom zavodljivom hamamu, središtu vladarskih intriga i raspuštenog života), ljubitelji umjetnosti doći će na svoje i u brojnim istanbulskim muzejima, od kojih se svojim zbirkama posebno ističu Istanbul Modern i Arheološki muzej. Istanbul Modern prvi je muzej suvremene umjetnosti u Turskoj koji na dva kata izložbenog prostora sadrži zbirke najpoznatijih turskih i svjetskih slikara, kino i knjižnicu, a Arheološki muzej čuva više od milijun predmeta s područja Mediterana, Balkana, istočne i središnje Azije te sjeverne Afrike.

Najvredniji izlošci su tzv. sarkofag Aleksandra Velikog i ploča Hamurabijeva zakonika. Boravak u jedinom gradu na dva kontinenta ne bi trebao proći bez posjeta Bosporu, uskom morskom prolazu između Europe i Azije na čijem su jugu smjestio Istanbul.

Na Bosporu

Obavezno se ukrcajte u jedan od turističkih brodića koji će vas provesti od Mramornog mora na jugu do Crnog mora na sjeveru Bospora, naizmjence pristajući u lučicama na azijskoj i europskoj strani. Osim impresivne tvrđave Rumeli Hisari, sigurno će vas fascinirati i društvo na putu - bezbrojni tankeri i drugi trgovački brodovi koji pažljivo plove Bosporom, koji je na jednom mjestu širok samo 700 metara.

Šoping za svakog Posjetiti Istanbul, a ne obaviti dobar shopping zaista je nemoguće. Od tradicionalnog Grand Bazaara, najveće natkrivene tržnice na svijetu koja u 60-ak uličica ima čak 4000 trgovina s kožom, zlatom, suvenirima, začinima i odjećom, do luksuznih shopping centara i trgovina s dizajnerskom odjećom - ovdje ćete zasigurno naći nešto za sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: