Rim kao 'Praznik u Rimu'

Blog učesnika projekta Putujemo u Evropu - 200 najboljih studenata univerziteta u Srbiji dobili su Inter-rail karte i šengenske vize za leto 2008. godine, za putovanje po Evropi prema sopstvenom izboru.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2008.

14:00

Default images

Marijana Ramić
Filozofski fakultet, Novi Sad

Od svih gradova na mom proputovanju, Rim je najlepši! To je grad koji mi je ostao u srcu i kojem ću se vraćati stalno po onoj staroj da svi putevi vode u Rim. Ono što taj grad nosi je duša i određeni ukus koji mu ne mogu oduzeti ni turisti koji ga opsedaju. Na svakom koraku poznate pjace, sa ukusom i stilom, slatke uske ulice i mogućnost da većinu lokacija slobodno obiđete peške.

Spoj novog i starog

Rim vam je kao da živite film Praznik u Rimu! Možda pod utiskom filma, meni se tako najviše dopada Španski Trg. Po grandioznosti prvi je Trg Venecije kojeg nećete moći da se nagledate. U suštini na koju god popularnu „piazzu“ da naiđete, oduševićete se, sve su slatke, male i pune duha.
Photo: Andrea Kratzenberg
Ono što me je u Rimu očaralo je i spoj starih građevina i uobičajnog života. Slobodno šetajući oko vas su ostaci starog rimskog carstva ili neke iskopine, a život teče nesmetano i moderno, Koloseum viri, onako ukošen, otkinut, ogroman ispred vas, ali vas automobili i motori koji voze 500 na sat vraćaju u 21. vek. Nezaobilazan u Rimu je i Pantenon, za koji kad uđete u njega i dalje ćete se čuditi kako stoji ta gornja kupola.

Kako jesti drugi sladoled posle italijanskog?

Zaboravite na dijete i najedite se pica i sladoleda, fenomenalni su, a u poređenju sa drugom hranom i nisu tako skupi. Ceo Rim je malo povoljniji od Zapadne Evrope. Suvenirčići (koje u 99,99 posto prodaju Kinezi u svojim radnjicama) i nisu tako skupi, a predlažem da pronađete i koju krpicu, da se pohvalite društvu šta ste doneli iz Italije.
Photo: -kbull-
Mi smo bili smešteni, po preporuci nekih ljudi iz Putujemo u Evropu u ulici Urbana 50, (pitate u Tourist information, a blizu je železničke stanice) kod nekih časnih sestara, za 24 evra po noć za osobu. Iako su nam za tu istu cenu nudili i hotel sa WC-om i tušem u sobi, ovo je ipak čist, siguran smeštaj, veoma blizu Koloseuma, i centralnog dela grada.

U Rimu, ako zaboravite da pokupujete poklone najmilijima, možete to i na glavnoj stanici, koja je prepuna šopova sa robom na sniženju i predstavlja bolji tržni centar nego igde u Novom Sadu.

O Rimu pročitajte još:

Rim: šta videti za 7 dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: