Stokholm: Prelep i leti i zimi

Jedna od najsevernijih prestonica Evrope ima reputaciju veoma hladnog mesta. Međutim, Stokholm je leti veoma privlačna destinacija i što je možda i važnije – iznenađujuće topla.

Podeli

Od misterioznih srednjevekovnih uličica do muzeja svetske klase i prelepih parkova, prestonica Švedske je odlična destinacija bez obzira na to da li pada kiša ili je sunčano.

Predstavljamo vam neke od aktivnosti po kojima je Stokholm poznat, a u kojima ćete zasigurno uživati u toku letnjih meseci.

Iznajmite bicikl i istražite Đurgarden

Đurgarden je ostrvo u srcu Stokholma i dom mnogih muzeja, istorijskih građevina, šuma i mirnih kanala. On je kraljevska zemlja još od 15. veka, ali je otvoren za javnost, pa do njega lako možete doći trajektom.

Park ima brojne staze i odlično je mesto za opušten popodnevni piknik. Najbolji načinda ga istražite je da iznajmite bicikl i pratite staze – od znamenitosti do znamenitosti.

Istražite stari grad

Gamla Stan je stari grad Stokholma koji datira iz 13. veka. Njegov veći deo nalazi se na ostrvu Stadsholmen i do njega se dolazi javnim prevozom ili trajektom.

Njegove tihe, kaldrmisane ulice i božanstven arhitektonski stil čini ga najposećenijom oblasti Stokholma. Strotoget je glavni trg i obavezno ga morate obići. Tu se dogodila „Krvava kupka“ 1520. u ratu sa Danskom.

Posetite Kraljevsko dramsko pozorište

Kraljevsko dramsko pozorište je švedski nacionalni teatar i primer Art Nouveau arhitekture. Nalazi se u blizini čuvenog Nibroplana koji nudi divan pogled na zaliv.

Možete se priključiti nekoj jednočasovnoj turi i pogledati studio perika, odeljenje za kostime, svlačionice i glavnu pozornicu. Karte se mogu rezervisati online ili kupiti na biletarnici.

Obiđite muzeje

Postoji mnogo zanimljivih muzeja u Stokholmu, ali ako kratko ostajete, odaberite ova dva: Vasamuseet i Muzej srednjevekovnog Stokholma.

Ovaj prvi smešten je u pažljivo restauriranom ratnom brodu iz 17. veka za koji se smatra da je nasjtariji identifikovan i celovit brod i predstavlja zbirku arheoloških nalaza s ovog područja.

Muzej srednjevekovnog Stokholma ima izvanrednu stalnu izložbu, ali i mnoštvo periodičnih tokom cele godine.

Zaplovite

Stokholm (kao i još neki gradovi, doduše) ima titulu „severne Venecije“ i to s razlogom: on je arhipelag sastavljen od desetina ostrva ispresecanih kanalima.

Zato je najbolje da grad upoznate sa vode. Dostupni su vam vodeni taksiji, čamci na iznajmljivanje i trajekti, pa vi odaberite ono što vam odgovara.

Ako želite romantičnu plovidbu, pođite u sumrak i pratite kako se pali hiljade svetala u gradu.

Ludujte u Grona Lund

Grona Lund je relativno mali zabavni park koji nudi svega 30 vožnji. Međutim, deca (i deca u duši) ga obožavaju, a pošto je blizu centra, lako možete doći do njega.

Park je poznat i po letnjim koncertima (Bob Marli je ovde nastupao tri puta između 1977. i 1980.) kao i po prelepim istorijskim građevinama iz 18. i 19. veka.

Ne propustite drveni rolerkoster koji je podignut 2011.

Švedska

Øresund - uzaludno izbegavanje Sarajeva

Moj današnji dan počinje u Heljarpu, u opštini Landskruna, ispred kuće bogate prozorima i gotovo orijentalnog naziva Opalen. Gledam golf klub i zastavice, vetrom oborena stabla, travu već žućkastu. Baruštine i blato još nisu nestali - na severu su kišni tragovi upečatljiviji no na jugu.

Švedska petak 4.06. 06:55 Komentara: 5
strana 1 od 2 idi na stranu