Tagliatelle alla bolognese

U bolonjskim prodavnicama dominiraju paste, tortellini i naravno tagliatelle. Svuda visi i mortadella, masivna kobasica od svinjskog mesa tipična za kuhinju Bolonje, piše holandski Telegraaf

Podeli

Od centralne stanice u Bolonji gde su isprepletane šine koje se dalje račvaju na sve strane Italije, lakim hodom se brzo dolazi do centra grada. Tu kratku deonicu preći ćete ispod arkada, jer ovo je Bolonja, grad u kojem je oko 40 km trotoara natktriveno.

Čak i po najvećem pljusku, istraživanje Bolonje može biti zabavno.

I pre nego što dođete do centralnog trga Piazza del Nettuno naići ćete na jedan šik restoran – Diana (adresa: Via Indipendenza 24). Konobari u belim odelima i crnim mašnama verzirano serviraju specijalitete. Restoran je redovno dupke pun.

I kada zavirite u jelovnik i potražite čuvene spaghetti alla bolognese, ubrzo ćete shvatiti da ih nema. Ovde se služe tagliatelle alla bolognese (srp. taljatele). 'Spaghetti alla bolognese nećete naći u Bolonji', objašnjava kelner.

I lokalci potvrđuju kako su spaghetti alla bolognese izmišljotina stranaca.

Nakon što ste probali slasne tagliatelle krenite dalje ka trgu Piazza del Nettuno na kojem je statua boga mora. Trg postoji od vremena kada je Bolonja bila značajan grad unutar papske države. Ideja je bila da se izgradnjom trga estetsko lice Bolonje poboljša kako bi u što većoj meri podsećala na Rim.

Krenite dalje do velikog trga piazza Maggiore, sa leve strane su dve velike zgrade, a desno je opštinska kuća Palazzo del Comune i dva muzeja unutar nje. Korisno je da znate da je ulaz u sve opštinske muzeje u Bolonji besplatan, što je bila ideja bivšeg gradonačelnika Koferatija.

Druga velika građevina na trgu piazza Maggiore je bazilika Basilica di San Petronio, jedna od najvećih crkvi u Italiji. Bazilika je uvek pod jakom stražom jer se u kapeli Bolognini, na levoj strani unutar bazilike, čuva vredna freska iz 15. veka sa predstavom Sudnjeg dana.

Desno, iznad velikog đavola naslikanog u paklu, vidi se figura obnaženog čoveka koji leži na stenama, dok mu jedan drugi đavo kida glavu iz trupa. Pored ove predstave stoji napisano Muhamet što ukazuje na proroka Muhameda koji leži nag u paklu dok ga rastržu đavoli.

Tokom 2002. godine bazilika je bila šest meseci zatvorena, a dve godine pre toga policija je uhapsila grupu vandala koji su nameravali da nanesu štetu ikonama.

Iza trga piazza Maggiore čekaju vas atraktivne uličice sa malim prodavnicama i kafeima. Naročito je velika gužva u vinskom baru Osteria del Sole.

Ovde se služi isključivo vino. Ideja ovog bara je da svako ponese sa sobom sopstvenu hranu ili vodu i da se u baru fokusira na degustiranje vina.

U prodavnicama dominiraju paste, tortellini i naravno tagliatelle. Svuda visi i mortadella, debela kobasica od svinjskog mesa tipična za kuhinju Bolonje.

Rimsko doba

Ukoliko u razgledanje Bolonje krenete uz pratnju vodiča, nemojte se iznenaditi ukoliko vas uvede u prodavnicu nameštaja, zatim niz stepenice, sve do ulice koja potiče iz rimskog vremena.

Ulica je iz 189. godine p.n.e., danas se nalazi u sklopu prodavnice, pa svako ko svrati da razgleda nameštaj, može je videti.

Postoje još dve stvari koje ne smete propustiti. Pre svega, dva poznata srednjovekovna tornja koji su igrali bitnu ulogu u zaštiti grada. Manji je visok 47 m, nazvan je po porodici Garisenda i nakrivljen je 3 m od osovine.

Drugi toranj je dosta viši (97 m) i nosi naziv Torre degli Asinelli. Ukoliko ste raspoloženi možete se za 3 € popeti na toranj i time savladati čak 500 stepenika! Pri vedrom vremenu sa tornja Asinelli pogled puca do Jadranskog mora i grada Rimini.

Druga velika atrakcija Bolonje je jedinstveni kompleks crkvi Santo Stefano gde su nekada bili hramovi posvećeni boginji Isis. Idite u pravcu trga piazza Santo Stefano, i pred sobom ćete videti tri crkve jednu do druge. Ima ih još, one su iza, sa druge strane.

Nekada ih je bilo ukupno 7, ali je danas ostalo 5 uključujući i manastir benediktanskih monaha.

Božićna pijaca

U Bolonji postoje dve božićne pijace i decembar je idealno vreme da ih obiđete. Tradicionalna Santa Lucia smeštena je u crkvi chiesa di Santa Maria dei Servi. U poslednjih nekoliko godina poznata je i božićna pijaca iza katedrale u ulici Via Altabella.

Na centralnom trgu piazza Maggiore svake godine se 31. decembra u ponoć tradicionalno pali Vecchione - velika lutka koja simbolizuje staru godinu i koju svake godine pravi drugi umetnik.

Paljenjem se najavljuje početak nove godine. U tom periodu u Bolonju stižu i profesionalni plesači povodom velikog slavlja italijanskog ujedinjenja.

Smeštaj i restorani

Pored dobrih hotela preko puta stanice postoji i nekoliko hotela u starim palatama:

Grand Hotel Majestic ’già Baglioni’ (adresa: Via Indipendenza 8); Al Cappello Rosso (adresa: Via de Fusari 9); Corona d’Oro (adresa: Via Oberdan 12); Commercianti (adresa: Via de Pignattari 11); I Portici Hotel (adresa: Via Indipendenza 69).

Bolonja je poznata po izvanrednoj kuhinji, a paste važe za totalni hit među turistima. Posetite neki od restorana:

Ristorante Diana (adresa: Via Indipendenza 24); Caminetto d’oro (adresa: Via Falegnami 4); Al Cambio (adresa: Via Stalingrado 150); Rodrigo (adresa: Via della Zecca 2); La Terrazza (adresa: Via del Parco 20); Scacco Matto (adresa: Via Broccaindosso 63/b).

Italija

Rim - stazama Miloša Crnjanskog

“Sunce i Rim stapaju se u sećanju u jedno. Nigde u Evropi Sunce ne sija tako. Ni na jedan glavni grad zemalja. Niti igde fontane hlade tako lepo...Fontane u Rimu pljušte kao slapovi u brdu, kad se odlazi u planinu...”

Italija utorak 19.11. 08:45 Komentara: 2

Jug Italije koji opčinjava

Poznato je da je jug Italije siromašniji od severa, pa ćete u nekim delovima naići na puteve sa dve umesto tri trake, malo niže cene i skromnije kuće, ali to nikako ne znači da je manje lep. Naprotiv, južna Italija opčiniće vas na neki drugačiji način, možda čak i više nego severna.

Italija ponedeljak 8.07. 10:25 Komentara: 10

Crvena vina Toskane

Jako je teško rečima opisati prvi susret nekog ljubitelja vina sa ovom centralnom italijanskom regijom. Prosto, na tom mestu ima sve što vam treba ako volite da uživate u hrani i kvalitetnom vinu…

Italija subota 9.03. 13:49 Komentara: 10

Gde uživaju najbolji kuvari na svetu?

Iako kuvaju u najboljim i najskupljim restoranima, svetski majstori kuvanja otkrili su mesta u Evropi gde svraćaju zbog vrhunskog, ali i pristupačnog obroka spravljenog na jednostavan i uglavnom tradicionalan način.

Holandija ponedeljak 14.01. 08:30 Komentara: 0

Firenca - grad prijatelj Voždovca

Na jednoj tabli u starom istorijskom delu Firence, koji je 1982. godine Unesko stavio pod svoju zaštitu, je popis gradova prijatelja i pri kraju spiska se nalazi Voždovac. Tesko je dokučiti kako se dogodilo da jedna beogradska opština postane grad prijatelj Firenci, ali je to ipak zvaničan podatak.

Italija nedelja 9.09. 09:03 Komentara: 8

U Veneciji, o Pragu i Rilkeu

Ni Prag mi te zime nije bio po volji. Zbog Rilkea, kome ovaj, inače čaroban grad, nije bio suviše naklonjen. Barem u detinjstvu. Premda je Rajner jednom prilikom rekao kako su mu Bohemija i Rusija dve destinacije koje zove svojim domom.

Italija subota 25.08. 08:45 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu