Finska

Mini uvod u Helsinki

Pre 5 godina je bivši francuski predsednik, Žak Širak, rekao da je finska kuhinja najgora na svetu, a britanska je odmah iza. Fincima to ne smeta.

Finska utorak 17.05. 10:59 Komentara: 7

Turku – evropska prestonica kulture

Najstariji grad Finske Turku biće ovogodišnja prestonica evropske kulture. U ovom, nekada veliko, centru brodogradnje nadaju se da će ove godine malo više skrenuti pažnju na Skandinaviju i da će oživeti privredu.

Finska petak 14.01. 22:20 Komentara: 2

Turku, prestonica kulture 2011

Turku je dugo čekao na ovakvo priznanje. Ovaj uredni, strateški dobro pozicioniran obalski grad, pet vekova je bio najvažniji grad Finske i centar njenog kulturnog, religijskog i trgovačkog života.

Finska utorak 9.11. 22:00 Komentara: 3

Suomenlina - vrata Helsinkija

Helsinki leži u velikom zalivu, na ušću reke Vantaa u Baltičko more. Kao i na mnogim drugim mestima uz more, uz obalu je obilje malih ili većih ostrva, stena ili rtova. Samo u Turkuu, na primer, ima ih negde oko 5000!

Finska petak 2.10. 06:30 Komentara: 1

Leto u zemlji Kalevale i sauna

Stereotipi (kao i filmovi Akija Kaurismakija) govore da Finci gotovo nikada ne pokazuju emocije i da neverovatno mnogi piju. Ipak, neosporno je da je Finska, pre svega, jedna civilizovana zemlja

Finska nedelja 30.08. 06:00 Komentara: 4

Helsinki i Talin: Muzički putopis

Još od Džarmušove Noći na Zemlji, Helsinki mi se učinio kao zeznuto i pre svega uvrnuto mesto koje obavezno moram da posetim. Toliko post-moderan, toliko futuristički, s toliko aktivizma i posvećenosti, a opet sa savršenom organizacijom, odsustvom gužve, stresa.

Finska nedelja 27.07. 13:00 Komentara: 6
strana 1 od 2 idi na stranu