Bahami - raj na zemlji

Više od 700 ostrva i 2 500 koralnih sprudova čine Bahame. Nalazi se istočno od Floride, a severno od Kube i Kariba. Kada je Kristofor Kolumbo prvi put zakoračio na tlo Novog Sveta, bilo je to ostrvo San Salvador u jugositočnim Bahamima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

14:37

Default images

Naziv Bahami (Bahams) vodi poreklo od španskih reči baja mar (“baha mar” – plitko more) i možda lukijanskog imena za Velike Bahame ba-ha-me (“veliko gornje srednje kopno”).

Na ostrvu je zatekao indijansko pleme Taino, sa kojima je razmenio poklone. U to vreme na teritoriji današnjih Bahama je živelo oko 40 000 Indijanaca. Kasnije su porobljeni i njihova bogata kultuta je ubrzo iščezla. Bna čelu države danas je kraljica Elizabeta II.

Predstavljamo neka od najlepših ostrva na Bahamima.

Abakos (The Abacos)

The Abacos, Foto: Ken Curtis/Flickr
Ova grupa ostrva prostire se na 210 km smaragdnog mora. Imigranti iz Velike Britanije su se naselili ovde tokom 17. i 18. veka, a njihova kultura i tradicija ogledaju se u arhitekturi, aktivnostima i običajima koje i dalje sprovode lokalni seljani.

Populacija: 10.061

Acklins

Ova dva ostrva su deo grupe od 4 ostrvca koja pokrivaju oko 160 km površine. Kolumbo je, navodno, došao ovde u potrazi za zlatom, ali jedino „blago“ koje je otkrio je miris jasmina u vazduhu. Acklins je stenovito i strmo ostrvo sa 428 stanovnika.

Berry Islands

Berry Islands, Foto: Mangrove Mike/Flickr
Ova ostrvca prekrivaju površinu od oko 20 kvadratnih kilometara i raj su za sportske pecaroše. U ovu grupu ostrva spadaju: Fish Cay, Bird Cay, Frozen Cay, Whale Cay and Little Whale Cay...

Izolovanost mesta, predivne plaže i okolne vode privlače nautičare iz celog sveta. Samo nekoliko ostrva je naseljeno, a ukupna populacije je 634.

Eleuthera

Eleuthera, Foto: Brent Ozar/Flickr
Ovde se nalaze koreni bahamske istorije i smatra se da je baš na ovom mestu nastala prva istinska demokratijana američkom kontinentu, pre više od 300 godina. Veliki deo rane kolonijalne atmosfere ogleda se u malim ribolovačkim, poljoprivrednim selima. Ostrvo je dugo skoro 200 km i samo 3 km široko.

U blizini se nalaze ostrvo Harbur i Španski Vels (gde se pirati snabdevaju svežom vodom).

Populacija: 10.524

Long Ajlend

Naziv ostrva odgovara u potpunosti njegovom izgledu s obzirom da je dugačko 100 km i zauzima površinu od skoro 400 kvadratnih km. Ostrvo je brdovito i bogato krečnjačkim pećinama koje se spuštaju ispod mora.

Populacija: 3.404

Nassau/Paradise island

Nasau, Foto: roger4336/Flickr
Ovo je ekonomski najznačajnije ostrvo na Bahamima, glavni grad i sedište vlade. Nasau je sofisticiran, šarmantni gradić, koji je izgrađen na suncem okupanim brdima i pogledom na more. Osnovan je 1670. godine i naglo je izraslo u trgovački centar celog ostrva zbog njegove zaštićene luke sa finim sidrištima. U Nasao/Rajska ostrva spadaju i resortske oblasti Cable beach i Rajsko ostrvo.

Populacija: 171.542

Biminis

Ovo su malena grupa ostrva, koja se sastoje od severnog i južnog Biminija, Cat i Gan keja.Nalaze se 80 km istočno od Majamija. U vodama oko ovih ostrvaca se nalaze neke od najlepših riba na svetu.

Populacija: 1.638

Exuma

Exuma se proteže na 210 km i pruža neverovatna iskustva na kruzerima.Poznato je kao „ Prestonica jedrenja Bahama.“

Ovde se nalazi mnogo čistih peščanih plaža, izolovana sidrišta bez izlaza na more i luke. Već deo ostrva je nenaseljen, a ukupno ima 3.539 stanovnika.

Rogger Island

Ostrvo je u obliku srpa i veoma je suvo i divlje, okruženo podmuklim morem.

Stanovnici se bave isporukom, ribolovom i izradom rukotvorina. Ragged ostrvo se proteže na 24 kvadratna km i ima 89 stanovnika.

Rum Cay

“Uspavana lepotica” Bahama. Ovo istorijsko mesto bogato je indijskim ruševinama, divnim brdima, zlatnim plažama i koralnim grebenima koji ga okružuju. Ostrvo je Kolumbo prvobitno nazvao Santa Maria de la Conception.

Port Nelson, zaštićena luka na južnoj obali, je jedino naselje i ima 100 stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: