Crtice sa Kube I - Matanzas

Nakon samo dva dana na plaži sa najfinijim peskom na Kubi odlučujem da razbijem hotelsku monotoniju odlaskom u grad. Naime, samo 35 km od najpoznatijeg turističkog mesta na Kubi, nalazi se grad Matanzas, nekada važan industrijski centar istoimene provincije i kulturno središte - koga lokalci ponosno ističu kao "kubansku Atinu".

Izvor: Nebojša Atanackoviæ, autor emisije Balanso na Radiju B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

15:18

Default images

Turistička zajednica Matanzasa se potrudila da uvede liniju do "tropske spavaonice" Varadero, u nadi da privuče jedan deo turista paušalaca sa plaže na par sati u svoj grad. I dok su panoramski autobusi na sprat koji kruže po samom Varaderu popunjeni do poslednjeg mesta, tog jutra se svega nas četvoro odlučilo za Matanzas...dobro došli u pravu Kubu!

Ulazak u autobus i pokazivanje karte kupljene u hotelskoj agenciji vozač negativno komentariše uz opasku da sledeći put nema potrebe za tim već da kartu kupimo kod njega. Kako je to uglavnom slučaj na Kubi, razgovor počinje odmah, i nakon razmene osnovnih koordinata (Srbija, Crna gora, Boli-bol!) krećemo u malo dublju konverzaciju.

Vozač (kao i većina Kubanaca) naravno ima završeni fakultet i to ni manje ni više nego mašinski. Već deset godina ne radi "u struci" jer se za mesečnu platu od dvadesetak dolara to prosto ne isplati. Vožnja turističkog autobusa pruža veće mogućnosti kao što je kupovina karte "kod vozača" ili proste napojnice ("tips"). Biti blizu stranih turista na Kubi, ako ništa drugo, siguran je način da se preživi. Ako njih nekolicina dnevno, ostavi napojnicu (najčešće kovanicu od jednog konvertibilnog pezosa) mesečna plata mašinskog inženjera se zaradi već za nekoliko dana, a ostalo je čist bonus. U početku je čovek zbunjen - u kojoj to još zemlji vozač dobija napojnicu i zbog čega? I ne samo vozač, na Kubi je institucija "tip-a" usavršena do kraja - u hotelu i van njega će svako naći način da je zaradi: od baštovana i gril majstora do službenika na šalteru i vozača.

Pored zvanično zaposlenih lica u sektoru turizma na Kubi, posebno mesto zauzimaju i tzv. "jineteros". Prosta definicija bi glasila ovako: nezvanični samostalni turistički radnik koji za par dolara nudi najrazličitije usluge - od pronalaženja "idealnog smeštaja, taksija, restorana, scene za fotografisanje itd." Uz sve to obavezno ima “najbolji deal” za kupovinu kubanskog ruma i cigara. U Matanzasu (a i Varaderu) nekolikocina jineterosa me nije startovala sa uobičajnim engleskim "Ver Ju From?" već sa nemačkim "Sprehen Zi Dojc?" - saznajem i zašto - u sjajna vremena pre "specijalnog perioda" (kako je Kastro zvanično krstio vreme posle raspada istočnog bloka 1989.) veliki broj tamnoputih studenata Mašinskog fakulteta Matanzasa je bio na studentskoj razmeni u istočnom Berlinu gde su naučili nemački.

Naš vozač se itekako potrudio da zaradi svoju nagradu, dobili smo digest istoriju grada a da u njega još nismo ni stigli, vožnju do gradskog vidikovca gratis i naravno analizu političke situacije na Kubi iz njegovog ugla, što je mene i najviše zanimalo. Skretanje sa trase autobusa u neke susedne ulice kako bih slikao neki od meni interesantnih političkih panoa naravno nije predstavljalo nikakav problem.
Matanzas, Versales
Šetnju kubanskom Atinom započinjemo sa brežuljka Montserrat, gde je i slavni pesnik Frederiko Garsija Lorka uživao u pogledu i gostoprimstvu svojih kubanskih prijatelja. Potom krećemo da se spuštamo ka centru niz strme ulice i uživamo u šetnji kroz stambene četvrti autentičnog i nepretencioznog kubanskog grada. Iako smo očigledno ostavljali utisak kao "pali sa Marsa", apsolutno nam niko od stanovnika nije prilazio već su nas lokalci mahom nemo posmatrali.

Nivo bezbednosti na Kubi je u potpunoj suprotnosti sa velikim siromaštvom u kome se ova zemlja nalazi. Da kao sada i ovde, sa foto aparatom u ruci, koračam kroz brazilske favele ili siromašniji deo grada neke centralno-američke prestonice, verovatno šetnja ne bi dugo potrajala. Na Kubi se možete osećati slobodno i koračati gde vam je volja.
Matanzas, Versales
Sam grad Matanzas odlikuju duge i savršeno isprojektovane ulice pod pravim uglom. I ovde dominira kolonijalna arhitektura sa uobičajnom post-revolucionarnom patinom. Jedino centralni trg - Plaza Jose Marti (prvi kubanski revolucionar i otac nacije iz XIX veka) se odlikuje i sveže renoviranim fasadama. Arhitektonskno nasleđe na Kubi je impresivno, ipak su odavde Španci poslednji otišli. Deo sa druge strane reke Jumuri poznat kao Versales je pretežno naseljen afro-kubanskom populacijom. Matanzas je poznat po rumbi, ritmičkoj genezi kubanskog Son-a. Crno stanovništvo sa istoka Kube ili Haitija, je bila glavna radna snaga u vreme procvata proizvodnje i trgovine šećerom u ovim krajevima u XIX veku.
Plaža u Varaderu
Nakon nekoliko sati na uzavrelom Suncu, te obavezne pauze za sladoled za nacionalne pezose, vraćamo se u turistički geto Varadero dok nam na stanici prave društvo uniformisani recepcionari, sobarice i konobari. U zemlji svojevrsnog turističkog aparthejda oni nemaju pravo da se voze klimatizovanim autobusima kineske proizvodnje strogo rezervisanim za strane turiste. Do pre par godina Kubancima je bilo zabranjeno da uopšte posećuju zone gde se nalaze hotelski kompleksi rezervisani za strance, mahom locirani na onim najlepšim, rajskim plažama severne obale Kube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: