Francuski Karibi - kompletan vodič

Ostrva Guadeloupe, Martinique, St-Barts i St-Martin nude jedinstven doživljaj tropskog mora, piše Independent.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

07:42

Default images

Definišimo Francuske Karibe

To je mesto gde se cool neprimetno pretapa u francusku bezbrižnost. Kad se tome dodaju prvoklasne plaže i sunčano vreme tokom cele godine, dobija se pobednička kombinacija koja daje novu dimenziju Kariba, i to pre svega putnicima koji su obišli izvikane destinacije poput Barbadosa.

Od kada je Kolumbo 1492. kročio na netaknute karipske plaže, evropske nacije su se žestoko otimale o ta ostrva. Francuska je na kraju ostala sa četiri teritorije u arhipelagu Antila na Karibima. Martinique (Martinik) i Guadeloupe (Gvadelup), kao i još osam malih udaljenih ostrva, poznatih kao Les Isles de Guadeloupe, danas imaju status prekomorskih départements (distrikta koji imaju isti status kao i, na primer, Pas de Calais u kopnenoj Francuskoj). Drugi par, Saint-Barthélemy (St-Barts) i Saint-Martin sutzv. "prekomorski okruzi". Lokalna valuta je €, iako ćete na ostrvima Saint-Martin i St-Barts moći u većini slučajeva da platite i američkim dolarom.

Haiti, nekadašnji Saint-Domingue, pre sticanja nezavisnosti bio je takođe francuska kolonija.

Geografski gledano, Francuskim Karibima dominiraju ostrva Guadeloupe i njegov sused Martinique. Pogotovo je Martinique tropska Francuska u malom - u vazduhu se oseća Gauloises, a saobraćaj regulišu gendarmes . Unutrašnjost ostrva je planinska sa bujnim tropskim šumama, a obala obiluje spektakularnim uvalama i plažama, kako na Karipskom moru tako i na Atlantskom okeanu. Najveći grad je Fort-de-France, i predstavlja uzbudljiv spoj Nju Orleansa i Francuske rivijere, pun balkona sa ogradama od kovanog gvožđa natrpanih cvećem.

Guadeloupe ćete na mapi lako naći, jer ima oblik koji neodoljivo podseća na leptira. Čine ga dva glavna osrtrva, Grande-Terre, sa valovitim brežuljcima i plantažama šećerne trske, i Basse-Terre, planinsko ostrvo kojim dominira vulkan La Soufrière, visok 1.444 metra. Oba ostrva povezana su pokretnim mostom iznad Rivière Salée. Guadeloupe možda nema izvikana letovališta, ali nudi autentično iskustvo .

St-Barts

Martinik je sofisticiranije mesto za odmor od Gvadelupa, ali nijedno od ta dva ostrva nije prestižno kao ostrvce St-Barts. Ipak, uprkos mega-jahtama i luksuznim vilama u glavnom gradu Gustavia, duša ostrva St-Barts je bez sumnje u konzervativnoj kulturi potomaka bretonskih i normandijskih ribara.

Tu nema višespratnica, a njegova luka je previše mala da bi mogla da primi velike kruzere. Zbog vulkanskih litica i oštrih krivina, Martinique deluje veći nego što zaista jeste. Teren je planinski, tako da se sleće malim avionom na minijaturnu pistu između dva planinska vrha.

Ekskluzivni hoteli

Ako želite da na Martiniku odsednete u hotelu koji je prava legenda, onda pravac Cap Est Lagoon Resort & Spa (5 zvezdica; 00 596 596 54 80 80; capest.com). Hotel ima impresivni podrum za rum i cigare, a apartmani su od €400, doručak uključen u cenu. Ako je to previše, probajte Hotel La Caravelle (00 596 596 58 07 32; www.bit.ly/bmdPsX) - nalazi se na kraju poluostrva La Caravelle na istočnoj obali Martinika, na Atlantiku. Hotel ima dve zvezdice, a u njegovom sklopu je La Table de Mamy Nounou, jedan od najboljih restorana na ostrvu, gde se za razumne pare može odlično jesti. Dvokrevetne su od €61, bez doručka.

St-Barts ima nekoliko hip hotela, među kojima je Hôtel Guanahani (00 590 590 27 66 60; leguanahani.com; dvokrevetne su od €370, uključujući doručak). Iako je najveći na ostrvu, ovaj hotel ima samo 68 soba.

Isle de France (00 590 590 27 61 81; isle-de-france.com), smešten na belom pesku Baie des Flamands: kao Nantucket na Karibima. Dvokrevetne su od €450, uključujući doručak i transfer sa aerodroma.

Eden Rock (00 590 590 29 79 94; edenrockhotel.com), verovatno najatraktivniji hotel na ostrvu. Nalazi se na rtu između dva predivna zaliva u pomodnom kraju St-Jean. Bungalov u karipskom, stilu sa jednom spavaćom sobom - najjeftinija opcija - ovde košta od €395, uključujući doručak i transfer sa aerodroma.

Može li se ovde naći jeftin smeštaj?

Teško. Ipak, moguće je sniziti troškove na manje od €100 po osobi za noć. Ključ jeftinog smeštaja na St-Bartsu je da sami kuvate. Wimco (0870 850 1144; wimco.com) ima veliki izbor apartmana i vila na oba ostrva. Probajte bungalov na plaži u Lorient, St-Barts (kôd SIB SJA) od US$1.200 za nedelju dana.

Na ostrvu Guadeloupe probajte Auberge de la Vieille Tour (00 590 590 84 23 23; accorhotels.com). Hotel ima četiri zvezdice, smešten je u vetrenjači iz 18. veka, a dvokrevetne su €170, bez doručka. Za porodice koje zanima vila sa privatnim bazenom, dobra opcija je Les Villas Aquarelles (00 590 590 68 65 23; aquarelles-villas.com). Kuće su različite veličine za od dve do deset osoba. Vila sa dve spavaće sobe je €140 za noć.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Francuski Karibi: plaže, atrakcije i restorani

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: