Kuba đuska uz hip-hop

Koncert grupe „Kalje 13” iz Portorika pokrenuo debatu o tome da li bendovi iz „slobodnog sveta” treba da odlaze u Havanu.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

14:20

Default images

Oko 200.000 Kubanaca odlično se zabavilo na nedavnom nastupu poznatog portorikanskog hip-hop benda „Kalje 13” u Havani, ali se o ovom koncertu više izveštavalo kao o političkom, a manje kao o muzičkom događaju.

Pokazalo se, kao prvo, da mladi Kubanci znaju napamet sve pesme iako žive izolovano od ostatka planete, a kao drugo da sve više umetnika iz takozvanog slobodnog sveta dolazi u Havanu i pored kritika da tako daju legitimitet režimu Kastrovih.
„Na svetu postoje sirovi i podli ljudi. Ima devica i prostitutki. Bogatih, siromašnih, srednje klase. Lepih stvari i tragedija...”, brujalo je sa scene koja se zove „antiimperijalistička” i koja se nalazi samo nekoliko metara od američke misije za zaštitu poslovnih interesa koja zamenjuje ambasadu budući da Vašington i Havana nemaju diplomatske odnose.

Odeveni u dresove kubanske reprezentacije u bejzbolu, pevači Rene Peres i Eduardo Kabra zapalili su publiku proslavljenim hitovima, posebno sa „Kerido Ef-Bi-Aj” (Dragi Ef-Bi-Aj). Ova numera je posvećena Filibertu Ohedi Riosu koga je američka tajna služba ubila u pucnjavi 2005. pod sumnjom da je finansirao terorističke bombaške napade. Peres, koji podržava nezavisnost Portorika i koji je u ubijenom zemljaku video nacionalnog heroja, više puta je tokom nastupa u Havani uzvikivao pogrde na račun „zgrade iza nas” kao i na račun američkih interesa u Kubi.

Došli smo zbog muzike, ali je naš koncert i politička poruka, izjavio je Peres. Članovi benda, dobitnici latinoameričkog „Gremija”, želeli su da motivišu i druge muzičare da se pojave pred kubanskom publikom.
– Razgovaraćemo sa našom drugaricom Šakirom da dođe – rekao je Peres.

„Kalje 13” sada trpi kritike zbog dolaska na komunističko ostrvo, a kubanska imigracija u Majamiju tvrdi da kada bend sa Zapada ode u Havanu daje legitimitet režimu oličenom u Fidelu Kastru i njegovom bratu Raulu. Ali drugi tvrde da mladi Kubanci imaju pravo da se zabavljaju bez obzira na ideologiju režima u Havani. Prošlog septembra na istom mestu na obali mora nastupao je i kolumbijski pevač Huanes, čemu su se radovali ne samo ljubitelji njegove muzike već i svi koji žele da se Kuba otvori ka drugim kulturama.

Polemika i dalje traje ali je sve više glasova koji tvrde da i pored toga što većina planete ocenjuje Kubu kao zemlju u kojoj se ne poštuju ljudska prava, Zapad ne bi smeo da Kubancima uskrati pravo na uživanje u radu stranih umetnika.

J. Stevanović

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: