Mazdar Siti - budućnost je počela

Na stanicu gradskog prevoza pristiže neobično vozilo, nalik na ona u SF filmovima. Otvaraju se staklena vrata, najpre stanična, a onda i na vozilu, glas vas navodi da uđete. Unutra su četiri mesta, dva naspram dva, između prostor za odlaganje stvari, telefon. I krećete, nema vozača, krećete tek tako, bešumno i uskoro stižete do malog trga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

10:35

Default images

Na njemu kafeterija, banka, prodavnica, u pozadini Institut. Sve deluje futuristički, tišina je, samo glasovi ljudi, a i njih je malo. Mazdar Siti (Masdar City) je grad budućnosti, niče od 2006. nadomak Abu Dabija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a vozilo s nevidljivim vozačem, gradski je prevoz budućeg grada i radi na električnu energiju.

Vozač je neki robot tamo negde u nekoj od zgrada koje u Mazdar Sitiju već postoje. Generalni i izvršni direktor projekta Mazdar je dr Sultan Al Džaber, a reč je na neki način o pionirskom poduhvatu stvaranja naselja koje će funkcionisati koristeći totalno i isključivo obnovljive izvore energije. Projekat finansira Vlada u Abu Dabiju, dizajnirala ga je britanska firma Foster and Partners, a sve u tom gradu funkcionisaće isključivo na sunčevu energiju i druge vrste obnovljivih izvora energije, bez ekoloških otpadaka.



Mazdar Siti uveliko se gradi na 17. kilometaru jugozapadno od Abu Dabija, blizu aerodroma. Predviđeno je da jednog dana to bude i sedište Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). U gradu budućnosti od septembra 2010. postoji Institut za nauku i tehnologiju, u kojem najveći svetski stručnjaci iz različitih oblasti ispituju nove materijale, mogućnosti i šanse da Mazdar Siti bude najčistije mesto za život na planeti. Masdar institut otvoren je u saradnji sa Institutom za tehnologiju Univerziteta Mačusets i njegovi studenti su ustvari prvi stanovnici grada budućnosti.

Projekat vodi Kompanija za energetsku budućnost Abu Dabija (ADFEC), a kad je osnovana u leto 2006. za početak su za osam godina gradnje novog grada bile predviđene 22 milijarde dolara. Partneri u projektu su Consensus Biznis Gruo, Credit Suis i Simens.

Gradnja je počela u leto 2008. i prvih šest objekata bili su završeni u oktobru 2010. Završetak celog naselja planiran je najdalje do 2025. godine. Mazdar Siti biće grad na šest kvadratnih kilometara, tu će biti dom za 45.000 do 50.000 ljudi, stotine firmi imaće tu svoje pogone, a u njima će, osim budućih žitelja Mazdar Sitija posao imati i drugi radnici, koji će, kako se planira, svakog dana dolaziti na posao u grad budućnosti.

Automobilima će biti zabranjen ulazak u grad, a saobraćaj unutar Mazdar Sitija odvijaće se isljučivo vozilima gradskog prevoza koja rade na struju. Mazdar Siti će biti zaštićen od vrućih vetrova, ulice će se nalaziti u senci, a prskalice za hlađenje biće raspoređene po celom gradu. Tvorci Mazdar Sitija predviđaju da će to biti najnovije, najbolje i najčistije mesto za udoban i zdrav život, što pretpostavlja korišćhenje najmodernijih tehnologija na kojima se u ovdašnjem Institutu uveliko radi.

Među prvim građevinskim projektima je sunčana elektrana snage 40-60 megavata, koju gradi nemačka firma Conergy, i koja će davati električnu energiju za sve druge građevinske poduhvate. Sadašnja elektrana koja isključivo crpi energiju sunca snage je 10 megavata i pravi dovoljno struje ne samo za sadašnje potrebe grada koji niče, već se njom snabdevaju i okolna naselja.

Sve dosad izgrađene zgrade u Mazdar Sitiju pokrivene su solarnim pločama, a planira se da do okončana gradnje celog grada snaga energane na sunčevu energiju bude više od 100 megavata.

Korišćenjem energije vetra trebalo bi da bude obezbeđeno do 30 megavata, a u mestu će biti obilato korišćena i geotermalna energija. Sunčeva energija za rasoljavanje morske vode planirana je kao dobar i siguran način za snabdevanje grada vodom, predviđeno je i da se 80 odsto upotrebljene vode reciklira, a i otpadne vode biće korišćene za neke namene, pre svega za navodnjavanje zemljišta. I ostale vrste otpadaka imaće korisnu primenu u Mazdar Sitiju.

Tako će biološki otpad biti korišćen umesto veštačkog đubriva, a deo kao dodatni izvor energije. Industrijski otpad, kao plastika i legure biće reciklirani i ponovo upotrebljeni za druge namene. Zemlja kojom će biti "prekriven" Mazdar Siti je sorte "palmwood", to je trajna, tvrda zemlja koju je razvila kompanija Pacifik Grin pomoću nasada kokosove palme. Skeptici strahuju da će Mazdar Siti biti samo još jedan simbol bogatstva i moći Abu Dabija i da će postati samo još jedno luksuzno mesto za život bogataša.

Neki od njih čak predviđaju da će to biti vrhunac novog globalnog fenomena i narastajuće podeljenosti planete na bogate i siromašne, od kojih će oni prvi živeti u haj-end enklavama, a drugima ostaju bezoblična geta. Činjenica je jedna - Ujedinjeni Arapski Emirati su mlada država, nastala pre samo 40 godina, za koje vreme su, sticajem okolnosti da cela zemlja leži na nafti, postali "nepristojno" bogati.

Ali činjenica je i da su veliki deo tog bogatstva rešili da upotrebe upravo da bi "proterali" naftu iz upotrebe i stvorili ekološki čisto mesto za život na terenu na kojem su pet santimentara ispod asfalta pesak, a nešto niže nafta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: