Petra, raj na zemlji klesan vekovima

Ponekad kada čovek pogleda u nebo i potraži među zvezdama Mars, koji je oduvek fascionirao daljinom, veličinom i onom crvenom prašinom, najčešće pomisli: “Eh, kada bih nekada kročio na tu planetu snova”... Ako se putuje Jordanom i uđe u klanac koji vodi do Petre, osmog svetskog čuda, stiče se utisak kao da ste na Marsu.

Autor: Jovan Sekulić
Photo: M. Vukadinović
Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2010.

06:30

Default images

Istina, prašina nije crvena nego obična, ali su ogromne stene u takvim nijansama da sve izgleda kao da niste na zemlji, nego u nekom snu... Priroda je prepolovila planinu, a onda je voda hiljadama godina spirala i oblikovala te stene poput kičice Ticijana, da bi napravila toliko nijansi da se se čovek upita: “Bože, da li je moguće da one postoje?”

ZAVISNO, naravno, od doba dana do ugla gledanja, sunca i oblaka, to crvenilo ide od jarkog i zagasitog do bledog i šarenog. A, onda se shvati da je “slikar” dodao i žutu nijansu, koja je i gore i dole, i levo i desno, stvarajući neko jarko crvenilo, teško za gledanje a lako za uživanje.

Petra, u prevodu kamen, osmo svetsko čudo, ponos je Jordana.

Nabatejci su je izgradili 1.200 godina pre nove ere. Bila je nepoznata za zapadni svet sve do 1812. godine kada ju je Švajcarac Johan Ludvig Burghard predstavio u svojoj istinskoj lepoti. Ružina crvena stena, ili stena boje ruže, stara je “kao polovina vremena”, a izabrana je od Bi-Bi-Sija kao jedno od 40 mesta na kugli zemaljskoj koje obavezno morate da vidite. Posebno je fascinantan ulaz u kanjon koji je dužine 1.200 metara, širine 3-12 i visine 80-90 metara. Teško je opisasti osećaj kada vidite samo parče plavog neba i sunce koje se igra, dolazi i odlazi. Čovek se tada oseća sićušno... Tuda promiču turisti koji jašu konje i magarce ili se voze “čezama”. Ipak, taj kilometar i nešto treba prepešačiti i sačuvati glavu čitavu koja se neprestano pomera levo i desno, kako bi uočila grobnice koje su pravljene odozgo nadole i gde su živeli Nabatejci.

I DOK hodate po toj prašnjavoj stazi, shvatate da je to, u stvari, rimski put. Upoznajete se i sa Trajanovim trijumfalnim lukom. I pitate se: “Šta je Petra? Ko je sve kamen stvarao, oblikovao, doterivao, rušio i prepravljao, osim prirode?” Naravno, brzo shvatite da je Petra deo rimske kulture, ali da je, ipak, veći bio uticaj Grka i Egipćana. Umor se ne oseća, a ako ga je i bilo tokom 1.200 metara laganog hoda, sve staje kada iz klanca, uskog oko tri metara, izađete na širok prostor i ugledate Riznicu. Tako se zove najveća i najveličanstvenija grobnica koja praktično otvara vrata - Petre.

U Riznicu ne može da se uđe: godinama se mislilo da je tu zakopano faraonovo blago. Nabatejci su imali 10 kraljeva. Najbolji je bio Aretas Četvrti, i pretpostavlja se da je čitava njegova porodica tu sahranjena. U okolne grobnice može da se uđe, mada unutra nema šta da se vidi. Ostali su samo neki tragovi i neugodan miris, jer su sve do 1985. godine tu živeli beduini, a onda su ih iselili.

ZANIMLjIV je i sukob kultura koji se ogleda na svakom koraku. Tako se, na primer, smatra da su 12 stubova u stvari 12 meseci. Možete videti i sedam čaša koje predstavljaju sedam dana u nedelji, dok 31 rozeta (cveće) ukazuje na 31 dan u mesecu. Uistinu, jedinstven helenski kalendar! Malo dalje, nailazite na statuu Izide, egipatske boginje majke, pa naoružane Amazonke, zatim “upoznajete” Kastora i Poluksa ili vodiče duša u pakao i raj...

Jedno je sigurno: Petra je raj!

-------------------------------------

ČUDESNE GROBNICE

DA bi se izgradile grobnice u Petri, izvađeno je 6.000 kubnih metara kamena. Za Jordance će i dalje biti posla, jer dosta grobnica još nije iskopano. Grobnice uglavnom imaju tri plus jedno grobno mesto i grubo su klesane. Grobovi običnog naroda se, naravno, razlikuju. I oni se penju visoko, da bi bili bliži nebu, a do žrtvenika vodi 675 stepenika. Kraljevska grobnica Urna je druga po popularnosti - 444. godine je bila pretvorena u crkvu. Postoji i Svilena grobnica, koja je raznobojna i presijava se, pa zatim Korintska grobnica, a takozvana Palata podseća na Rim. Oko 350 grobnica je raspoređeno na 30 kvadratnih kilometara, a pretpostavlja se da je Petra tada imala između 30.000 i 50.000 stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: