Palmira - u carstvu kraljice Zenobije

Turisti iz celog sveta posećujući Siriju kao nezaobilazno mesto na karti svog puta, ucrtavaju čarobnu Palmiru, svedočanstvo košnice civilizacija i prohujalih vremena.

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2010.

07:00

Default images

Kroz žućkaste predele kamenite sirijske pustinje modernim autoputem, uz nezaobilazni zastanak u pustinjskom kafeu Bagdad, gde će vam domaćin Sultan zapevati uz zvuke starovremenskog instrumenta udo, stižete u Palmiru. Ova živopisna oaza ima na hiljade palmi, po kojima je i dobila ime, a usred nje su izvori „efke“, lekovite vode.

Turisti iz celog sveta posećujući Siriju kao nezaobilazno mesto na karti svog puta, ucrtavaju čarobnu Palmiru, svedočanstvo košnice civilizacija i prohujalih vremena.

Karavanski putevi koji su od plodnog Levanta vodili ka moćnoj Mesopotamiji prelazili su upravo preko zemlje u kojoj je vladala moćna aramejska kraljica Zenobija, čiji dvorac kao okamenjena kruna nadvisuje plodnu dolinu. Zenobijinu lepotu dopunjavao je i karakter energične i mudre žene, koja je preuzela presto nakon smrti muža Odonasta. Prvo je počela da naplaćuje takse za prolazak karavana da bi tim novcem svoj grad pretvorila u „pustinjsku metropolu“ sa pozorištem, sudnicom i bajkovitim gradskim četvrtima. U Nacionalnom muzeju u Palmiri, bogatom eksponatima raznih epoha, vidi se da je žena Palmire bila izuzetno cenjena i sa posebnim položajem u društvu. Obilazak Zenobijinog carstva doživljaj je za sebe, a po impresivnim ostacima vidi se da je grad, čiji su temelji udareni pre 3.000 godina, nekada bio veoma moćno središte, koje je legendarna Zenobija pretvorila u pravi raj na zemlji.

Sa bedema njenog dvorca pruža se pogled na jedinstveni svet od koga zastaje dah u savršenom spletu starog, i onog što Palmira nudi danas, a zalazak sunca je ovde možda i najlepši na svetu. U oazi se smestilo najveće trkalište kamila u arapskom svetu, koje oživi krajem aprila kada kreće veliko takmičenje. Hram aramejskog boga Baala bio je ukras Palmire koji su, kako ćete čuti od vodiča, mnogi zavojevači poželeli za sebe. Najuporniji je bio ljubomorni i sujetni Rimljanin Aurelije koji je posle duže opsade uspeo da ga i osvoji. Kad je grad posle toga posetio imperator Hadrijan, a u njegovu čast izgrađena je Trijumfalna kapija koja od tada dominira Palmirom, a pod njom će vas sada saletati beduini nudeći raznovrsnu robu.

Danas je ova oaza jedno od najvrednijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku sa spektakularnim spomenicima jedinstvenih oblika u kojim se kombinuju aramejski, semitski, grčki i rimski uticaj. U njoj nemojte zaobići nadzemne, ni podzemne grobnice. Nedaleko od atraktivnog gradića koji se sve više komercijalizuje pod najezdom turista, a pre svega Engleza i Francuza, nalaze se naseobine beduina, nedirnute kroz vreme, kao i taj narod. Džip će vam pružiti najveći užitak u obilasku i vožnji do vodopada, jer je ova oaza zaista biser na koji smo naišli. Jahanje kamile putevima prinčeva Palmire ili vožnja šarenim „tap-tapovima“ kroz uličice s načičkanim prodavnicama raznorazne robe pravi su izazov. Iz Palmire nemojte otići da ne probate i neki od kulinarskih specijaliteta, na primer ćevape od kamiljeg mesa u nekom od malih restorana prepunih duha starog Orijenta.

Autor: Vladimir Đuričić
(Danas)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: