Luksor, obavezna ekskurzija u Egiptu

Odavno uvršćen u gotovo sve ekskurzije agencija popularnih egipatskih letovališta, Luksor predstavlja interesantan spoj 21. veka i duha Starog Egipta. Mnogi ga smatraju i najvećim muzejom na otvorenom koji postoji.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2009.

07:00

Default images

Netipičan izbor za letovanje, ili najpre zimovanje, Luksor je savršen za zaljubljenike u istoriju. Temperatura je najbolja u periodu između oktobra i februara kada su noći najprijatnije, odnosno najhladnije, dok su jul i avgust najpakleniji.

Turizam, koji čini 85 posto ekonomije grada definitivno je uzeo svoj danak. Na svakom koraku su prodavnice, tezge, bazari uz i više nego navalentne trgovce. Ima tri glavne ulice; Sharia al-Mahatta, Sharia al-Karnak i Corniched.

Sam grad je sagrađen na mestu drevne Tebe i njene okoline. Bio je prestonica Egipta tokom Novog Kraljevstva, posvećen bogu Amon-Ra.
Photo: Nomad30 / Flickr
Šta videti

U centru Luksora je poznati hram koji je izgradio faraon Amenophis III 1400. godine p.n.e. Hram je bio posvećen trijadi bogova; Amonu, Mut i Konsu.

Ulazak u hram plaća se oko 35 funti (a ukoliko imate neku međunarodno priznatu studentsku karticu dobijate popust).

Muzej mumifikacije – sve što ste ikada želeli da znate o mumijama. Ulaz se plaća 55 funti.

Mali spoiler – mumifikacija je počinjala balzamovanjem. Telo se pralo posebnom smesom i ispiralo vodom iz Nila. Sledilo je odstranjivanje većine unutrašnjih organa što zapravo usporava proces truljenja. Srce nije bilo vađeno jer se verovalo da je ono centar inteligencije i da će pokojniku trebati u zagrobnom životu. Dugačkom metalnom kukom mozak se vadio kroz nos. Nakon toga telo se posipalo posebnom solju koja ga je isušivala. Četrdeset dana nakon toga telo se ponovo pralo i potom mazalo uljima koja su služila za održavanje kože elastičnom. Prethodno izvađeni organi su, umotani u lanene zavoje, vraćani u telo nakon čega je pokojnik bivao obmotan lanenim zavojima i spreman za sahranu.
Photo: Michael Tyler / Flickr
Muzej Luksor

U muzeju se nalazi neverovatna kolekcija predmeta pronađenih na tlu drevne Tebe. Ulazak se plaća 50ak funti i fotografisanje je zabranjeno.

Severno od grada je Karnak, velelepan kompleks izgrađen pre više od 1300 godina. Bio je najznačajnije mesto za obožavanje bogova u Starom Egiptu posvećeno tebanskim bogovima i najznačajniji religijski lokalitet na svetu. Sastoji se iz četiri glavna dela od kojih je najveći, okrug Amona-Ra otvoren za javnost. Hram je poznat po svoja 134 masivna stuba raspoređena u 16 redova.

Karnak je na značaju dobio u 11. dinastiji, dok se veliki deo rekonstrukcije odigrao tokom 18. dinastije, pod čvrstom vladavinom faraona Setija I i kasnije njegovog sina Ramzesa II poznatijeg pod imenom Ramzes Veliki.

Ukoliko ste kratki sa vremenom nemojte nikako propustiti Hypostile dvoranu u velikom hramu Amuna gde se održava poznat Sound and Light Show.

Preko obale, na zapadnoj strani nalazi se nadaleko poznata Dolina Kraljeva, počivalište brojnih grobnica iz 18. i 19. dinastije od kojih je najpoznatija ona faraona-dečaka Tutankamona.
Photo: Ankur P / Flickr
Jelo i piće

Restorana ima dosta, od onih koji su specijalizovani za domaću kuhinju, pa do restorana brze hrane, francuske, italijanske, francuske i japanske kuhinje. Cene jela variraju od 15 funti pa na dalje. Alkohol se uglavnom ne služi, u suprotnom to je naglašeno na izlozima i tablama ispred restorana. Ipak, dosta je skup, primera radi, pivo i to domaća Stella košta negde između 25 i 35 funti.

Po glavnim ulicama možete s nogu pojesti neki obrok, a cene nisu visoke.

Od tradicionalnih jela možete probati kofta (knedlice mesa), shawarma (pita sa začinjenim jagnjećim mesom) i kushari (makaroni sa pirinčem, sočivom, leblebijama i prelivom od salse, sirćeta i belog luka).

Od pića probajte helba, žuti čaj od biljke peskavice (poznate i kao grčko seno, jarčev rog).
Photo: gloria euyoque / Flickr
Noćni život

Noćni život je dosta siromašan. Malo koja diskoteka je puna, većina ih je poluprazna. Razlog tome je verovatno neopisiva iscrpljenost nakon celodnevnog tumaranja gradom i razgledanja.

Najbolji provodi su u klubovima u okviru boljih hotela, poput Šeratona ili Etapa uz trbušne plesačice.

Šta raditi

Najpopularnija su krstarenja Nilom za koja se naplaćuje oko 40 funti po osobi za sat vremena na brodu.

Možete doploviti do ostrva banana, čiji vlasnici (ostrva, ne banana) naplaćuju oko 5 funti dolazak po osobi.

U ponudi su i motorni čamci (zobak) za iznajmljivanje što će vas koštati oko 40 funti.

U Luksoru se nalazi i olimpijski bazen (ulaz je oko 10 funti), najveći u gradu, a tu su i teniski tereni i tereni za golf i školice jahanja.
Photo: Allan Harris / Flickr
Ekskurzije

Luksor toliko toga ima da ponudi za videti, ali ako vam ni to nije dovoljno tu su ekskurzije koje obuhvataju posete hramovima Esne i Edfu, a u blizini su i Asuan i Dendara.

Šoping

Ulice oko Luksor hrama su krcate prodavnicama, bazarima i uličnim tezgama. U ponudi su brojni suveniri, ćilimi, odeća, stvari od kože. Cenjkanje je poželjno jer prodavci prodatim smatraju predmet na koji ste samo bacili pogled, a kamoli ga uzeli u ruke radi boljeg pregleda.

Zlato i srebro se prodaje na težinu, tako da je cena relativno fiksna, mada je i to ponegde podložno promeni.

Cene određenih proizvoda su sledeće – šiša (nargila) se može nabaviti već za 25 funti, a cene idu i do 100 funti; šalovi su između 10 i 40 funti; parfemi između 5 i 25 funti a kožne torbe su oko 100 funti.

HOTELI

Hoteli sa 5 zvezdica:

Sheraton, cena noćenja od 55 evra

Pyramida Isis, cena noćenja od 50 evra

Hoteli sa 4 zvezdice:

Iberotel Luxor i Morris Hotel, cene noćenja od 34 evra

Hoteli sa 3 zvezdice:

Domina Inn Emilio Hotel, cena noćenja od 19 evra

Queensvalley Hotel Luxor, cena noćenja od 15 evra

Hoteli sa 2 zvezdice:

Sun Set Hotel, cena noćenja od 11 evra

Golden Palace Hotel, cena noćenja od 14 evra

--------------------

O bolestima koje najčešće pogađaju turiste na odmoru u Egiptu možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: